Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Mag2000 napisał(a):

wyłączanie pompy gdy obwódy są zamknięte, sterowanie kotłem przez opentherm, zamykanie obwodów gdy pomieszczenie osiąga zadaną temperaturę. Myślę że raczej poprawi komfort użytkowania i ograniczy koszty ogrzewania

powodzenia

Opublikowano

Wszystko to, co zakładasz uzyskasz poprzez umieszczenie termostatu w najchłodniejszym miejscu oraz dostrojenie przepływów rotametrami.

Godzinę temu, Mag2000 napisał(a):

Podsumowując czy to co piniżej to najbardziej optymalne rozwiązanie ?

Nie. Musisz na każdy rozdzielacz (grupę) zastosować zawór 3d z siłownikiem.

Opublikowano
2 godziny temu, kreciq21 napisał(a):

Nie. Musisz na każdy rozdzielacz (grupę) zastosować zawór 3d z siłownikiem.

A zawór 3d z siłownikiem to nie jest to samo co mój obecny mieszacz tylko sterowany elektronicznie przez silniczek ? 
Co konkretnie miałoby sterować tym zaworem ? domyślam się że jakiś czujnik temperatury?

Po przeczytaniu wielu postów i odpowiedzi w tym wątku myślałem - być może błędnie - że mieszacze stosuje się w instalacjach mieszanych (np grzejniki i podłogówka) gdzie temperatura cieczy z kotła przekracza dozwoloną temperaturę jaka jest możliwa do puszczenia na instalację podłogową. Czego nie wiem ?

Zastanawia mnie jedna rzecz, czy w takiej skrzynce nie powinno być jakiegos baypasa na wypadek pracy pompy przed zakręconymi pętlami. Niby pompa sterowana jest automatycznie i powinna wykryć opór i wzrost cisnienia, ale ma też opcję manualnego nastawu. Co sie stanie jeśli pompa będzie pompować na zamkniętą 100% podłogówkę ?

Opublikowano

Zawór 3d z siłownikiem to nie to samo co zawór mieszający termostatyczny.

Pamiętasz, jak pisałem o różnicy temperatur co najmniej 10 stopni? W zaworze 3d nie jest to wymagane.

Zawór 3d może pracować na krzywej grzewczej i współpracować z czujnikiem pogodowym. Możesz sobie ustawić np. obniżenie temperatury na noc, na czas jak nie ma domowników, czy na czas wyjazdu. Do sterowania nim służy sterownik instalacji. Albo jest on wbudowany w sterownik kotła, albo trzeba się zaopatrzyć w osobny.

Nic z tego, co wyżej nie zrobisz na zaworze termostatycznym. Dodam, że woda w podłogówce powinna krążyć przez cały okres grzewczy. A termostat pokojowy 2-stanowy wyłącza pompę. Temperaturę w domu reguluje się przez temperaturę wody w podłogówce. Nie przez jej cykliczne wyłączanie. Więc mając zawór termostatyczny z nastawem stałym, nie zmienisz płynnie w zależności od potrzeb temperatury wody. Byś musiał co chwilę kręcić gałką na zaworze.

Mieszacze stosuje się tam, gdzie temperatura zasilania jest wyższa niż temperatura jaka ma iść na instalację. A skoro nie masz źródła ciepła niskotemperaturowego (np. pompa ciepła), to temperaturę z kotła musisz obniżyć zanim trafi na podłogę.

Bypass jest ci niepotrzebny, bo nie zakręcasz pętli. Tam przepływ jest stały, wyregulowany rotametrami.

Jak założysz siłowniki, to o bypass-ie będziesz mógł pomyśleć.

• Lubię to 1