Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rura bezpieczeństwa na dach zamiast do zbiornika wyrównawczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, 

Na początek kilka informacji na temat omawianej instalacji:

• kocioł zgazowujący drewno MPM 18kw
  • pompa IBO Magi 25/80 180
  • Zawór 3d termostatyczny 60stC (ochrona powrotu)
  • Bufor 1000l 

Instalacja zrobiona jest w taki sposób, że w niskiej przybudówce obok domu zlokalizowany jest kocioł, który połączony jest z buforem ciepła stojącym wewnątrz domu w pomieszczeniu gospodarczym. Długość rur od kotła do bufora to ok 12m. Niestety jedyną opcją na podłączenie zbiornika wyrównawczego było wpięcie go zaraz przy buforze i wyprowadzenie go na strych (za niska kotłownia). Ogólnie poza problemami odpowietrzaniem układu to instalacja działała w porządku (ciśnienie w układzie stałe, ok 0,4bar). Ostatnim czasem niestety doprowadziłem do zagotowania się wody w kotle. Ciśnienie rozeszło się po instalacji ale zauważyłem problem z brakiem możliwości ujścia pary wodnej - para wędruje przez całą odległość 12 metrów rurami przez co zapowietrza mi układ. Wpadłem na pomysł, że co prawda nie mogę wynieść zbiornika wyrównawczego nad kotłownią, ale mógłbym poprowadzić rurę bezpieczeństwa prosto z pieca, po kominie, tak by końcówka rury znajdowała sie wyżej niż zbiornik wyrównawczy. Komin będę ocieplał więc rura ta byłaby zabezpieczona przed zamarznięciem. W momencie kiedy woda by się zagotowała, para będzie mogła swobodnie ujść sobie do atmosfery (jeżeli wywali wodę na dach to też nie problem). 

To czego się obawiam, to że instalacja wtedy będzie zaciągać mi powietrze (dojdzie do cyrkulacji) i wywali mi całą wodę z układu. Pytanie czy moje obawy są zasadne? Zbiornik wyrównawczy podpięty jest na zasilaniu, rurę bezpieczeństwa podpiąłbym bezpośrednio do kotła. 

Czy widzicie jakieś inne problemy w tego typu rozwiązaniu? Załączam prosty schemat instalacji. 

Pozdrawiam 

Schemat.jpg

Opublikowano

A nie łatwiej zamiast tej rury zamontować zawór bezpieczeństwa np. 1.5 bara. Można też kupić grupę bezpieczeństwa z odpowietrznikiem, manometrem I zaworem bezpieczeństwa 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.02.2025 o 12:41, 600 napisał(a):

A nie łatwiej zamiast tej rury zamontować zawór bezpieczeństwa np. 1.5 bara. Można też kupić grupę bezpieczeństwa z odpowietrznikiem, manometrem I zaworem bezpieczeństwa 

Jasne, mam zamontowany zawór bezpieczeństwa 1,5 bar więc tutaj pod tym względem kocioł jest zabezpieczony. Problem w tym, że przez ten zawór nie ujdzie para bo ciśnienie nie wzrośnie mi na tyle żeby zawór się otworzył - para rurami wędruje do zbiornika wyrównawczego jednocześnie zapowietrzając układ. 

Zależy mi bardziej na odpowiedzi na pytanie czy system który sobie wymyśliłem nie spowoduje wywalania wody z układu przez rurę bezpieczeństwa lub przez zbiornik wyrównawczy. 

Pozdr

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu