Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka I Grzjniki Na Jednym Rozdzialczu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jestem tu nowy i jak w temacie zadam pytanko.

chce podłączyć na jednym rodzialaczu grzejniki 8 szt oraz 4 pętle podłogówki z tym że na powrotach podłogówki dać zawory rtl. co o tym sądzicie, tylko nie zmieszajcie mnie z błotem jeżeli to głupi pomysłB)

Opublikowano

Witam , to zależy ile jest tej podłogówki ,ale i tak błędem będzie zamontowanie RTL na rozdzielaczu . RTL w skrzynce rozdzielacz owej będzie waryiował . Jeśli chcesz to wszystko zrobić na jednym rozdzielaczu to jest coś takiego na rynku. poczytaj sobie.pozdrawiam

27.pdf

Opublikowano

Witam

JA mam zamontowane zawory RTL na powrocie na rozdzielaczu i nic nie wariuje - muszę tylko uważać żeby nie przekroczyć 50st. - obecnie jest puszczone na CO ok 42-43st a zawory ustawione na 2,5 i jest w sam raz. Podłoga letnia.

Aha.. i nie mam rozdzielaczy w szafce - poza tym z tego co wiem, to te głowice mierzą temp. cieczy która przez nie przepływa a n...e temp. otoczenia

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam ,z całym szacunkiem dla Ciebie to po co te RTL zamontowane jak musisz uważać aby nie przekroczyć temperatury na piecu , pozdrawiam

Opublikowano
Witam

JA mam zamontowane zawory RTL na powrocie na rozdzielaczu i nic nie wariuje - muszę tylko uważać żeby nie przekroczyć 50st. - obecnie jest puszczone na CO ok 42-43st a zawory ustawione na 2,5 i jest w sam raz. Podłoga letnia.

Aha.. i nie mam rozdzielaczy w szafce - poza tym z tego co wiem, to te głowice mierzą temp. cieczy która przez nie przepływa a n...e temp. otoczenia

Pozdrawiam

A tu jeszcze pierwszy z brzegu opis http://sklep.letorex.com.pl/product_info.p...roducts_id=1134

Opublikowano
Witam ,z całym szacunkiem dla Ciebie to po co te RTL zamontowane jak musisz uważać aby nie przekroczyć temperatury na piecu , pozdrawiam

No ze względów "bezpieczeństwa" dla podłogi - żeby nie poszło jednak więcej niż 50st w rurki, bo tak czy siak mimo że są te zawory, to gorąca woda zanim się schłodzi dochodząc do zaworu RTL ma wyższą temp. niż powinna być dla podłogówki...

Pozdrawiam. :-)

P.S.

Nie chodzi o temp. na kotle, tylko temp za zaworem 4d która idzie na CO...

Opublikowano

Witam , a może być taka potrzeba aby z zaworu 4d puscić na CO więcej niż 50 st. i co wtedy ?

Wiadomo że jak będą krótkie obwody to zanim się nagrzeje to rtl zadziała a jak za długie to raczej przegrzejesz początek instalacji podłogowej , drugą sprawą jest to że rozdzielacz sam w sobie się nagrzewa i wtedy nagrzewa się też RTL który tam jest zainstalowany i następują przekłamania , myślę że jak ty zasilasz swoją podłogówkę tak jak piszesz 42 st. to prawdopodobnie RTL wogóle nie reguluje tem powrotu tylko jest cały czas otwarty i dlatego jest wszystko ok. Głównie dobrze mogłeś napisać że nie trzeba stosować zabezpieczenia przed wzrostem tem. jak nie będzie się przekraczało 43 st. przepraszam że trochę tak ostro ale naprawdę nie rozumię twojej wypowiedzi .pozdrawiam

Opublikowano

Nic nie szkodzi. Chętnie dowiem się nowych rzeczy :-)

Ogólnie rzecz biorąc to na początku sezonu grzewczego, zanim poprawił mi hydraulik instalację - to zawór 4d działał nie tak jak powinien - tz. za 4d było na pewno 50 jak nie lepiej. Pętle mam małe - największa może ma ok14m2 także wszystko działało jak najbardziej.

Sam nie byłem pewien takiego rozwiązania, bo wolałbym mieć podłogówkę osobno - ale po upewnieniu się, czy to zda egzamin... zaryzykowałem i jak na razie nie mogę narzekać... no chyba że na hydraulika który kilka rzeczy zrobił tak jak on chciał a nie ja :-)

"Głównie dobrze mogłeś napisać że nie trzeba stosować zabezpieczenia przed wzrostem tem. jak nie będzie się przekraczało 43 st. przepraszam że trochę tak ostro ale naprawdę nie rozumię twojej wypowiedzi .pozdrawiam

Pozdrawiam"

A to porównanie - wybacz - to już zupełnie inna bajka i na pewno bym tak nie napisał.

Opublikowano

witam ponownie . temat sie rozwija i dobrze. co do wyjaśnien to chcę dać 4 obwody podłogówki tak po 50 metrów rurki każdy i dlatego pomyslałem że jak dam do każdego odzielnie zawór rtl to moze sie to sprawdzić, co do samego rozdzielacza to niezamierzam go mieć w skrzynce ale to zweryfikuje czas, bo moze kiedyć jakaś zabudowa z kartongipsu:)

Opublikowano

Witam, ile zapłacisz za te rtl ? podejrzewam że wiele byś nie dołożył i zrobił byś sobie mieszacz i nie myślał byś czy może się to sprawdzi tylko byś wiedział że będzie działać.pozdr