Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Od ponad 2 lat użytkuje system kominowy SPRIOFLEX powietrzno-spalinowy nieizolowany oraz spalinowy izolowany (za czerpnią powietrza do wylotu) przeznaczony do kotła gazowego. W miesiącach zimowych tj. grudzień, styczeń, luty co parę dni cieknie woda z komina. Nie ma to związku z deszczem, bo w pozostałą część roku jest sucho, a deszcze padają różne. Kocioł zasila CWU oraz C.O podłogówkę temp na zasilaniu 35 st. + sterowniki pokojowe Engo. W załączeniu przesyłam schemat swojej sytuacji i zdjęcie komina od wyjścia ze ściany do czerpni (komin po lewej). Nie mam do końca wiedzy czy wyciek jest z części spalinowej w związku z problemem z uszczelką czy w związku ze skraplaniem się wody w części powietrznej w związku z brakiem izolacji odcinka do czerpni powietrza? Próbowałem włożyć kamerkę endoskopową, ale tą co posiadam jest zbyt giętka, spróbuje może ją jakoś usztywnić aby dojść do miejsca wycieku. Z góry dziękuje za wszelkie porady.

Pozdrawiam serdecznie

20250208_145651.jpg

Komin Model_page-0001.jpg

Opublikowano

To kondensat ze spalin. Rura z której cieknie powinna być ułożona pod lekkim spadkiem, aby kondensat tam nie zalegał.

Opublikowano

Zaizoluj odcinki komina, którym brak izolacji. Wtedy będzie cieplejszy i spaliny nie będą się wykraplały w kominie.

Opublikowano
52 minuty temu, kreciq21 napisał(a):

To kondensat ze spalin. Rura z której cieknie powinna być ułożona pod lekkim spadkiem, aby kondensat tam nie zalegał.

Jest ułożona pod lekkim spadkiem w kierunku kotła (na rysunku poglądowo narysowałem w poziomie), aby kondensat spływał rurą spalinową do kotła i słychać, jak kondensat zlatuje do kanalizacji. Dlatego podejrzewam uszczelkę na kanale spalinowym lub ewentualnie zbyt mały spadek, ale gdyby był za mały spadek to we wiosne, lato i jesień nie byłoby problemu i w niektóre dni zimniejsze?

43 minuty temu, Piecuch19 napisał(a):

Zaizoluj odcinki komina, którym brak izolacji. Wtedy będzie cieplejszy i spaliny nie będą się wykraplały w kominie.

Do samego kotła? Czy tylko ten zewnętrzny? Właśnie się zastanawiałem, czy izolacja 1m komina na zewnątrz, którym i tak będzie wlatywało zimne powietrze zmieni sytuacje, ale dzięki bo to też jest w moim toku myślenia tak jak napisałem w 1 poście.

Opublikowano

To pewnie będzie uszczelka do poprawy/wymiany.