Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję wedłu cieplo.app przy -5 moc PC 6kw a przy -10 to 7kw temp 40st na grzejnikach tu masz tabelę doboru mocy PC w poszczególnych temp.

20210928-tabele-wydajnosci-kaisai.pdf

Opublikowano
4 godziny temu, h3nio napisał(a):

wszystkie chińskie pompy, mimo że na tabliczkach mają wpisane np. 12 kW, czy 16 kW, to dla naszego klimatu wyciągają maks. 8 kW przy -10°C, a przy -15°C już poniżej 7 kW

Ale to nie jest żadna tajemnica. Wszystkie oficjalne tabelki o tym mówią. Natomiast Kaisai ma dwie ogromne zalety. Pierwsza to grzałki, a druga to cena.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Wello napisał(a):

Pierwsza to grzałki

Większość ma już wbudowaną grzałkę a jak nie ma to zakłada się do bufora.

Najważniejsze żeby PC miało dobry cop i niską awaryjność. Niestety nie wiem jak to jest w przypadku Kaisai z awaryjnością ale autoryzowany serwis jest dobrze dostępny w całej Polsce..

Godzinę temu, Wello napisał(a):

a druga to cena.

Ale cena części zamiennych to niestety wysoka w porównaniu do ceny zakupu PC.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Ja chyba zaryzykuje i kupię Sprsuna, przetestuje zachowanie czynnika r290. Porównam do TCapa 12 który ogrzewa dom rodziców, i jak poniżej 0 pięknie działa, to powyżej bardzo mocno taktuje. Zimy już nie takie jak jeszcze kilak lat temu, jest coraz cieplej, a nawet jak będzie brakowało mocy rozpalę swojego "dolniaka" i w momencie będzie lato w domu:)

Opublikowano

Przetestuj i daj znać. Na pewno komuś się przyda.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.01.2025 o 10:03, quakemis napisał(a):

Właśnie głównie myślę o Sprsun na R290, przeglądam KEYMARKa i wypada lepiej od tcap w splicie.

Gdzie przeglądałeś parametry tej PC bo na liście ZUM jej nie ma czyli certyfikatu europejskiego chyba też?  

W dniu 5.02.2025 o 15:00, quakemis napisał(a):

Jeszcze zostaje Daikin którego można wyrwać w dobrej cenie, 8kw w monobloku ok 10tys i 11kw ok 9tys..

Tych PC też nie mogę znaleść na liście ZUM więc chyba stąd ta promocja.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Za to promienniki podczerwieni są na liście ZUM i to nie jeden.

Opublikowano (edytowane)

Raczej Daikina niskotemperaturowego bez dotacji nik nie kupi za ponad 30tys Promienniki podczerwieni to chyba dla tych co nie mają możliwości zainstalowania PC np w kamienicach w których palili węglem w piecach kaflowych.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
W dniu 8.02.2025 o 14:08, cezario1 napisał(a):

Gdzie przeglądałeś parametry tej PC bo na liście ZUM jej nie ma czyli certyfikatu europejskiego chyba też?  

SPRSUN jest na keymarku, również test Daikina tam jest.. Jakoś im bardziej wierzę niż liście ZUM:) Certyfikat europejski oczywiście chińczyk posiada.. 

Mam nadzieję że nie robię błędu zamawiając ją:) Jednak pompę na r290 z EVI w tych pieniądzach i podzespołach ciężko znaleźć..  

Opublikowano (edytowane)

EVI czy EEV?

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Może masz na myśli inny model niż ja Dzwoniłem do sprzedawcy i powiedział że sprsun na r290 nie jest na EVI bo czynnik na r 290 ma inne właściwości niż na r32. Nie żebym odradzał Ci to PC ale sam zastanawiam się co wybrać więc dlatego jestem tak dociekliwy.

Opublikowano (edytowane)

Ja rozmawiałem z tym https://www.olx.pl/d/oferta/brutto-pompa-ciepla-sprsun-r290-propan-9-kw-1-faz-CID628-IDXKZsJ.html?reason=seller_listing|olx_shop_basic

powiedział że tylko na r32 mają EVI 

W opisie napisane 

Bardzo markowe komponenty:
• sprężarka twin rotary Panasonic BLDC (bezszczotkowa inwerterowa)
• wentylatory Nidec lub Wolong DC (bezszczotkowe inwerterowe)
• elektroniczny zawór rozprężny EEV włoskiej firmy Carel
• czujniki ciśnienia i temperatur włoskiej firmy Carel
• sterownik oraz inwerter włoskiej fimy Carel
• zawór czterodrożny firmy Sanhua
• wbudowana pompa obiegowa Grundfos o dużej mocy ze sterowaną regulacją obrotów

Daj znać co producent odpisał.

Co ciekawe to model CGK030V4P  Sprsun podaje jako 9kw a nie 11kw jak na twojej stronie. 

https://sprsunheatpump.com/9kw-sprsun-r290-dc-inverter-air-source-heat-pumps.html

Chyba że Sprsun zrobił dla firmy Beeii PC o innej specyfikacji i te PC się różnią.

Edytowane przez cezario1