Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam na forum i w nowym roku. Mam piec Junkers ZS14-2DV AE i dziwi mnie znaczna zmienność tempa poboru gazu przez ten piec (różnice do 20%). Nie jestem w stanie określić jaki czynnik wpływa na zmiany tego tempa. Sprawdziłem różne hipotezy, włącznie z ew. zależnością od temperatury na zewnątrz budynku, ale żadna się nie potwierdziła. Może ktoś wie lub przypuszcza skąd może wynikać takie zachowanie pieca? Druga kwestia - czy i jak można to tempo poboru gazu stabilizować? A może to efekt zmian ciśnienia gazu w sieci (tego nie mierzę).

Bardzo proszę o pomoc w rozwikłaniu tej zagadki.

detale: Piec Junkers ZS14-2DV AE sterowany w trybie ON/OFF przez zewnętrzny sterownik. Zadałem by sterownik włączał grzanie dla temperatury 24,4C i wyłączał dla temperatury 24,8C. Moc pieca jest ustalona na "4" i nie jest zmieniana. W takim układzie notuję m.in. momenty startu/stopu grzania obiegu CO, zużycie gazu w poszczególnych cyklach grzania, temperaturę zewnętrzną, itp., itd. Obieg CWU nie jest wogóle używany, więc nie generuje dodatkowego zużycia gazu. Brak innych, znaczących źródeł ciepła czy chłodzenia (okna/drzwi stale zamknięte). Nastawy głowic termostatycznych grzejników nie są zmieniane. Budynek nie jest idealnie ocieplony, jednak całkiem nieźle, a rezultaty nie zależą od zmian kierunku i siły wiatru, opadów deszczu/śniegu, wilgotności, ciśnienia atmosferycznego czy pory dnia/nocy. Ciśnienie wody w obwodzie CO: 1 bar. Piec podłączony bezpośrednio do przyłącza sieci gazowej (gaz E), brak dodatkowych reduktorów czy innego osprzętu tego typu.

Rezultaty przykładowych pomiarów na wykresie w załaczniku. Każdy punkt to średnia prędkość poboru gazu w cyklu grzewczym ON-OFF, czyli ilość gazu zużytego w cyklu grzania podzielona przez czas grzania w tym cyklu. Rezultaty uszeregowane względem temperatury na zewnątrz budynku.

predkosc_poboru_gazu_w_funkcji_temperatury_zewn.png

Edytowane przez Amik
Opublikowano

Te pomiary co wrzuciłeś są mało wiarygodne. Musisz wrzucić rezultaty pomiarów w oparciu o temperaturę zewnętrzną ale odczuwalną. Np. wczoraj  u mnie zewnętrzną w dzień była -1 a odczuwalną też -1, dzisiaj też była -1 ale odczuwalna -5.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki z asugestię. Jednak pytanie proszę rozważać przy założeniu, że dane są poprawne. Efekt jest wyraźnie widoczny także w krótkich okresach czasu - przy tej samej temperaturze zewn., wilgotnosci, kierunku wiatru itd.  Np. w jednym cyklu grzania notowana jest niska prędkosć poboru gazu, a w kolejnym cyklu godzinę później (przy takiej samej pogodzie) notowana jest wysoka. W następnym cyklu zaś (nadal w tych samych warunkach pogodowych) znowu prędkość poboru jest niska. W wolniej chwili zdobędę historyczne dane o temp. odczuwalnej i porównam, ale wątpię by efekt zniknął.

Edytowane przez Amik