Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ocena wykonanej instalacji pieca kostrzewa (praca z buforem)

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Gonzo19,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

przeczytaj wątek od początku, nie ma co go ponownie rozgrzebywać bo problem był przedstawiony  na samym początku i na szczeście  jest już rozwiązany dzięki poradom paru forumowiczów  :))))))

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

Nie podoba mi się jeszcze ustawienie 3D na ponad 50%. Pewnie masz zbyt małe przepływy na pętlach. Masz jakieś rozdzielacze z rotametrami?

Opublikowano

jest jeden rozdzielacz , mam 9 petli na caly dom (kazda srednio po 40-70 m, tylko jedna ma 92m) , przepływy na nim mam od 0.5 do 2 zaleznie od pomieszczenia wic chyba normalnie   (?) (dobrane tak aby byl komfort, tam gdzie petla najdluzsza w jednym pokoiku  to wlasnie przeplyw 2, wiatrolap  z krotka petla  na przyklad 0,5 ). pompka diamond 24/50 chodzi na drugim biegu bo na pierwszym to troche male te przeplywy byly 

Opublikowano

Zimny powrót był problemem, ponieważ źle była wpięta pompa. Brzmi logicznie...

A nie uważasz, że to jednak pompa była problemem, a nie zimny powrót?

Opublikowano (edytowane)

Ciężko mi ocenić nie będąc profesjonalistą. Opisuję jak było.  Po przepięciu pompy z powrotu na zasilanie  za zawór 3D problem i tak dalej się pojawiał (zwłaszcza gdy bufor był mocno wygrzany a podłoga od doby stała) gdy było ustawione załączenie/ wyłączanie  pompy  podłogówki od termostatu pokojowego.

Edytowane przez klikuss
Opublikowano

Ale nadal nie ma to nic wspólnego z zimnym powrotem.

Termostat pokojowy będzie działał, pod warunkiem ustawienia małej histerezy (0,2 lub nawet 0,1). Ale pogodówka z podłogówką działa lepiej.

Opublikowano

Zasilanie podłogi 26st a powrót 24st więc jest ok. Zastanawia mnie dlaczego zawór 3D tak mocno się otwiera.

U mnie co prawda na grzejniki ale zasilanie 3D 67-68°, na grzejniki idzie 38, powrót 32 i zawór otwiera się na max 30% , najczęściej mniej. Dopiero jak temperatura zasilania z bufora spadnie do 48° wtedy 3D otwiera się w granicach 35% . Teraz akurat zaczął się nagrzewać bufor to temp zas. 3D 55° a zawór 32%. Grzejniki dalej 38 powrót 32.

Gdybym teraz otworzył 3D na ponad 50%, to na grzejniki od razu poszłoby że 45-48°.

No ale to u mnie inna instalacja.

Na podłogowe idzie 27.5° ale nie znam ani otwarcia zaworu 4D ani temperatury powrotu.