Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

ocena wykonanej instalacji pieca kostrzewa (praca z buforem)

Rekomendowane odpowiedzi

Rozwiązane przez Gonzo19

Opublikowano
  • Autor

przeczytaj wątek od początku, nie ma co go ponownie rozgrzebywać bo problem był przedstawiony  na samym początku i na szczeście  jest już rozwiązany dzięki poradom paru forumowiczów  :))))))

Edytowane przez klikuss

• Odpowiedzi 57
  • Wyświetleń 8.2 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Nie podoba mi się jeszcze ustawienie 3D na ponad 50%. Pewnie masz zbyt małe przepływy na pętlach. Masz jakieś rozdzielacze z rotametrami?

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Nie podoba mi się jeszcze ustawienie 3D na ponad 50%. Pewnie masz zbyt małe przepływy na pętlach. Masz jakieś rozdzielacze z rotametrami?

Opublikowano
  • Autor

jest jeden rozdzielacz , mam 9 petli na caly dom (kazda srednio po 40-70 m, tylko jedna ma 92m) , przepływy na nim mam od 0.5 do 2 zaleznie od pomieszczenia wic chyba normalnie   (?) (dobrane tak aby byl komfort, tam gdzie petla najdluzsza w jednym pokoiku  to wlasnie przeplyw 2, wiatrolap  z krotka petla  na przyklad 0,5 ). pompka diamond 24/50 chodzi na drugim biegu bo na pierwszym to troche male te przeplywy byly 

Opublikowano

Zimny powrót był problemem, ponieważ źle była wpięta pompa. Brzmi logicznie...

A nie uważasz, że to jednak pompa była problemem, a nie zimny powrót?

Opublikowano
  • Autor

Ciężko mi ocenić nie będąc profesjonalistą. Opisuję jak było.  Po przepięciu pompy z powrotu na zasilanie  za zawór 3D problem i tak dalej się pojawiał (zwłaszcza gdy bufor był mocno wygrzany a podłoga od doby stała) gdy było ustawione załączenie/ wyłączanie  pompy  podłogówki od termostatu pokojowego.

Edytowane przez klikuss

Opublikowano

Ale nadal nie ma to nic wspólnego z zimnym powrotem.

Termostat pokojowy będzie działał, pod warunkiem ustawienia małej histerezy (0,2 lub nawet 0,1). Ale pogodówka z podłogówką działa lepiej.

Opublikowano

Zasilanie podłogi 26st a powrót 24st więc jest ok. Zastanawia mnie dlaczego zawór 3D tak mocno się otwiera.

U mnie co prawda na grzejniki ale zasilanie 3D 67-68°, na grzejniki idzie 38, powrót 32 i zawór otwiera się na max 30% , najczęściej mniej. Dopiero jak temperatura zasilania z bufora spadnie do 48° wtedy 3D otwiera się w granicach 35% . Teraz akurat zaczął się nagrzewać bufor to temp zas. 3D 55° a zawór 32%. Grzejniki dalej 38 powrót 32.

Gdybym teraz otworzył 3D na ponad 50%, to na grzejniki od razu poszłoby że 45-48°.

No ale to u mnie inna instalacja.

Na podłogowe idzie 27.5° ale nie znam ani otwarcia zaworu 4D ani temperatury powrotu.

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

Dzień dobry. mamy pazdziernik 2026, półtora roku od założenia tego postu oraz jakos 3 lata od zrobienia kotlowni przez jednego pana hydraulika pod banderą kostrzewy. na dzien dzisiejszy moge w koncu stwIeidzić że rozwiązałem swój problem z falującą temperaturą na zaworze 3D w ukłAdzie z buforem. Zdecydowałem się w koncu pójść na całość i spuscic wode z bufora i wymienc na własną rękę rury miedzy buforem a belką rozdzielacza na takie o wiekszej srednicy. Padło akurat na pexa 32mm. wycielem wszySTko co bylo po drodze z miedzi 22mm i zrobiłem to od nowa, stosując odpowiednio większe srubunki aby uniknać zwężek. Dzięki poprowadzdniu pexa w łuku Ilość kolanek 90* na miedzi 22mm została zredukowana z 25 sztuk na 8 szt na pexie na tym odcinku (13m). Pompa diamond 25/4 została, bo teraz jest w stanie pracowac na 2 biegu (CP) 2, lub na 3 biegu stałoobrowoym bo na mniejsze opory i w koncu są normalne przepływy na rotametrzach i zero szumów na instalacji. Wczesniej właczenie 3 biegu na pompie dawało jedynie straszny szum i zerową poprawe w przepływie. Wieksza srednica zasilania belki rozdzielacza załatwiła sprawę. Zawór obecnie puszcza gorącą wodę juz przy 25-30% otwarcia a nie tak jak wcześniej przy ponad 60% i nie wariuje ! tak więc gonzo19 słusznie prawiłeś że coś jest skopane na instlacji z przepływami, bo za późno zaczyna płynąć gorąca woda z bufora na zawór. Dzis minał 2 dzien intensywnych testów, wydrenowałem cały bufor wymuszając co jakis czas zmiane temp zasilania na sterowniku z 33 na 28, potem 25 , 35... i tak co pół godzinki wielokrotnie różne nastawy. Za kadym razem zawór 3d ustawiał się na zadanej temp po paru minutach i ją trzymał - bez falowania, nawet po zmianie temp zasilania na sterowniku na wyższą lub niższą. Załaczam fotki z przeróbek , można sobie pórównac jak było na fotkach z pierwszych postów, a jak jest obecnie. Instalacja zalana inibitorem w proporcji 1:50 + dodany filtr magnetyczny. Myslę że bedzię spokój. Do osob które mają problem z falującą temperaturą na zaworze 3D: sprawdzcie czy macie wystarczające srednice rur oraz wydajnośc pompki / przepływy na instalacji. W internecie są dostepne kalkulatory do obliczenia oporów hydraulicznych aby dobra odpowiednie przekroje oraz pompę obiegową.

Na zdjęciu biały pex 32mm to zasilanie i powrót z belki rozdzielacza idący przez strop w dół, bo bufor stoi nad kotłownią. Miedziane rurki to odpowiednio zasilanie i powrót z pieca oraz obieg cwu. Pan hydraulik nawet zasilanie z pieca do bufora połączył po swojemu, bo w drugi dolny króciec bufora licząc od spodu - czy to poprawnie - nie wiem, ale wydaje mi się że nie. Przeniosłem zatem zasilenie z pieca w najwyższy króciec w buforze jak na zdjęciu nr 2. Zasilanie podłogówki i CWU jest wziete z górnej dennicy na czwórniku 6/4 cala (zdjęcie 3).

20261005_222248.jpg

20261005_223733.jpg

20261005_223751.jpg

Edytowane przez klikuss