Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Posiadam instalacje grzewcza w układzie zamkniętym przy kotle zgazowującym drewno.Wysokosc słupa wody to około 7m,w naczyniu ustawiłem ciśnienie wstępne na 1.05 bara.Dopiscilem.wody w instalacji na 1 bar,w tym momencie w naczyniu jest około 1.25 bara.Mam problem w prawidłowym grzaniem w domu na obiegu grzejnikiem,w pompce zasilającej ciągle pojawia się powietrze.

Opublikowano

Odpowietrzenie wody w instalacji zajmie troche czasu (nawet do pol roku). Dopusc troche wiecej wody, ma byc tzw. rezerwa eksploatacyjna.

Zrob zdjecia z instalacji - umiejscowienie odpowietrznikow, pomp, zbiornika itd.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, PioBin napisał(a):

Odpowietrzenie wody w instalacji zajmie troche czasu (nawet do pol roku). Dopusc troche wiecej wody, ma byc tzw. rezerwa eksploatacyjna.

Zrob zdjecia z instalacji - umiejscowienie odpowietrznikow, pomp, zbiornika itd.

Aż tyle ma się odpowietrzac?

Ciśnienie 1.25-1.3 ma być w  instalacji przy zakręconym zaworze na naczynie( po napełnieniu go odkręcić),czy przy otwartym naczyniu dopuścić  wody do 1.3 w naczy na poduszce?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Przy otwartym, woda ma czesciowo wypelnic naczynie.

Powietrze zbiera sie w roznych zakamarkach instalacji i czesciowo jest porywane przez wode, czesciowo sie w niej rozpuszcza. Podgrzewanie cyklicznie przez kociol wode bedzie odpowietrzalo instalacje i uwalnialo zawarte w niej powietrze.

Opublikowano

Spokojnie trochę czasu zejdzie. Mnie od listopada jak uruchomiłem instalacje na HG jeszcze czasem separator puszcza bąka.😉

Opublikowano
Godzinę temu, PioBin napisał(a):

Przy otwartym, woda ma czesciowo wypelnic naczynie.

Powietrze zbiera sie w roznych zakamarkach instalacji i czesciowo jest porywane przez wode, czesciowo sie w niej rozpuszcza. Podgrzewanie cyklicznie przez kociol wode bedzie odpowietrzalo instalacje i uwalnialo zawarte w niej powietrze.

To jest układ zamknięty,a z tego co się zdążyłem zorientować jest zbyt małe ciśnienie wstępne.Gdy na naczyniu było 1.3 a piecu 1 wszystko było ok .

49 minut temu, Tuptus napisał(a):

Spokojnie trochę czasu zejdzie. Mnie od listopada jak uruchomiłem instalacje na HG jeszcze czasem separator puszcza bąka.😉

Tu jest problem ze zbyt małym ciśnieniem w instalacji 

Opublikowano

Oki.

Naczynia teraz nie ruszaj, eksperymentalnie możesz dopuścić H2O tylko nie przegnij z ciśnieniem i obserwować co będzie się działo podczas pracy układu. 

Opublikowano

1. Statyczne masz 0,7 bar.

2. Zbiornik przeponowy pompujesz strona pow. 0,9-1bar

3. Napelniasz instalacje z podlaczonym zbiornikiem na 1,2 bar.

Pisalem o  instalacji bo sam montaz jest istotny. Zdjec nie ma…

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dość dziwna sytuacja,w naczyniu 1.05 i w instalacji nie da się nabić 1.2.

Natomiast jak w naczyniu jest 1.2 a w instalacji początkowe 0.8 to wszystko działa.

Zauważyłem że ciśnienie przelewu do naczynia z instalacji przy 0.8 = 1 .05 na naczyniu.

Opublikowano

38 minut temu, Paweł26 napisał(a):

Dość dziwna sytuacja,w naczyniu 1.05 i w instalacji nie da się nabić 1.2.

Da sie, da sie!

Na roznych wysokosciach masz manometry lub ich wskazania sa bledne. Jak nie zrobisz szkicu tej instalacji z zaznaczeniem pelnej armatury i wysokosci oraz zdjec to tematu nie warto ciagnac.

Opublikowano
14 godzin temu, Paweł26 napisał(a):

Pomiar w naczyniu znajduje się na wysokości 70 cm i wskazuje 1 bar.poiar przy piecu na wysokości 129 cm i wskazuje 0.75 Schemat zrobię jutro.

Roznica wysokosci to ~130-70=60cm wiec roznica statyczna cisnienia powinna wynosic ~0,06bar.

Nabij wyzsze cisnienie. Sprawdz manometry bo ktorys przeklamuje.

Ciekawy schemat!

Opublikowano

Ustawiłem po stronie powietrznej w naczyniu 1.Dopuściłem wody do instalacji mierząc na naczyniu po stronie powietrznej do 1.2,na piecu jest wtedy 1.Wraz ze wzrostem ciśnienia w układzie różnica niweluje się do 0.1 błędu (mniej na piecu).

Opublikowano

Nie wiem. Pewnie się nie znam i jeśli się mylę to proszę nie krzyczeć na mnie tylko mnie poprawić.

Ustawiłeś 1.0 bar na naczyniu bez ciśnienia wody z układu CO, dopuszczasz wody i mierzysz nadal na naczyniu w tym wentylku i wychodzi 1.2 bar ?

Kurcze, jeśli tak to się robi to ja u siebie chyba źle zrobiłem.🫣🫣🫣