piotrekke Opublikowano 31 Grudnia 2024 #1 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Cześć. Mam taki mały problem z kotłem Klimosz LE20. Niby wszystko ok, fajnie przepala itp. Gdy mam w domu większy pobór wody (kąpiel), piec zaczyna normalnie pracować, dogrzewa wodę do tych zadanych 52*C i po jakimś czasie wyskoakuje ALARM 0100 czyli brak wzrostu temperatury kotła- koniec paliwa, brak płomienia lub niska moc palnika. No i oczywiście zaczyna piszczeć. Oczywiście na paleniusku jest żar lub nawet mały płomyk lecz piec nie startuje. Po wyłączeniu alarmu kocioł przechodzi w normalny tryb pracy i działa jak należy. W czym może być problem ? Które ustawienie jest nie tak ? W załączniku zdjęcie alarmu oraz po zresetowaniu alarmu. Cytuj
Krzysztofcwik Opublikowano 31 Grudnia 2024 #2 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Podczas grzania cwu zwiększa się zapotrzebowanie. Zwiększ moc kotła Cytuj
piotrekke Opublikowano 31 Grudnia 2024 Autor #3 Opublikowano 31 Grudnia 2024 (edytowane) W dniu 31.12.2024 o 17:40, Krzysztofcwik napisał(a): Podczas grzania cwu zwiększa się zapotrzebowanie. Zwiększ moc kotła Czyli ziekszyć minimalną temperaturę kotła ? Aktualnie mam ustawione 70*C Edytowane 1 Stycznia 2025 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Krzysztofcwik Opublikowano 31 Grudnia 2024 #4 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Palisz w dwustanie czy modulacji Cytuj
piotrekke Opublikowano 31 Grudnia 2024 Autor #5 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Według mnie jest to dwustan. Opcji PID nie włączam. Chodziło o to co w załączniku przesyłam ? Tam zmienić moc kotła ? Mam ustawione "Inne". Ustawić 18-25KW i bawić się z parametrami spalania ? Cytuj
marcus312 Opublikowano 2 Stycznia 2025 #6 Opublikowano 2 Stycznia 2025 W dniu 31.12.2024 o 18:00, piotrekke napisał(a): Mam ustawione "Inne". Ustawić 18-25KW i bawić się z parametrami spalania ? Można to zostawić jak jest a zmienić np ustawienie włączenia pompy obiegowej tak żeby włączała się dopiero jak kocioł osiągnie temperaturę zadaną. Cytuj
piotrekke Opublikowano 5 Stycznia 2025 Autor #7 Opublikowano 5 Stycznia 2025 (edytowane) W dniu 2.01.2025 o 09:15, marcus312 napisał(a): Można to zostawić jak jest a zmienić np ustawienie włączenia pompy obiegowej tak żeby włączała się dopiero jak kocioł osiągnie temperaturę zadaną. Nie umiem takiej opcji znaleźć. Edytowane 6 Stycznia 2025 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
marcus312 Opublikowano 6 Stycznia 2025 #8 Opublikowano 6 Stycznia 2025 Pod poz 108 jest praca pomp CO Temperatura załączenia pomp CO 1/2/3/4.Jeżeli są z tym problemy to można wezwać serwis .Watro zastanowić się też dlaczego tak się stało może została zwiększona temperatura zadana kotła i wystarczy wrócić do wcześniejszych ustawień. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?
Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy
Znajdź serwis🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj ofertyDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.