Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Huczenie pompy kotłowej/przewałowej

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez gastek,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry 🙂

Mam wykonana instalację z piecem pelletowym według poniższego schematu.  Tylko nie posiadam na powrocie zaworu VTC. A za sprzegłem obieg podłogowy i grzejnikowy jest realizowany na grupie pompowej z mieszaczami/zaworami 3d. Charakterystyki pomp ustawione następująco pompa CO zmiennociśnieniowa (termostaty na grzejnikach) I bieg grzejniki grzeją prawidłowo, pompa podłogowa bieg I charakterystyka stałociśnieniowa, nie zaobserwowałem problemów z grzaniem podłogi. Piec pracuje z priorytetem CWU tak zalecił instalator, mówiąc że to napewno będzie najzdrowsze dla kotła.

Pompa kotłowa III bieg stało obrotowa, tylko taka nastawa utrzymuje powrót około 10st mniej jak jest na piecu (ustawione 65st) oczywiście jak już dom nabierze temperatury to i powrót rośnie. Jak dam II bieg to powrót leci w dół z temperaturą, tylko I i II bieg radzi sobie z CWU by powrót był ciepły.  

Problemem jest znacznie hucząca pompa kotłowa, w nocy jest mocno słyszalna 😞 Co powoduje te huczenie ? jak mogę temu zapobiec. Proszę o pomoc syn ma pokój odrazu za kotłownią :((((

PS. instalacja przed modernizacją kotłowni była całkowicie przepłukana. Pracuje gdzieś od maja, ale czy cały czas huczała pompka nie wiem 😞 nie było mnie w domu. Gdy pytam domowników czy to było odrazu po uruchomieniu kotłowni to nie potrafią odpowiedzieć na to pytanie 😞

schemat.thumb.jpg.6f0bb715db60e61d27d7530a704ba1aa.jpg

Edytowane przez gastek
Opublikowano

Wrzuć zdjęcie tego odcinka instalacji gdzie jest ta hałasująca pompa.

Czy na niższych biegach też ja słychać?

Ja miałem u siebie taki problem terkotanie jak by jakąś kulkę pompa mieliła, wyciągałem ja, puszczałem na sucho i nic, zamieniłem z drugą od CWU i też nic. Okazało się że terkotał zawór zwrotny za pompą, ale tak się dźwięk przenosił że to w pompie było słychać. Po wymianie zaworu spokój.

Ale u mnie terkotała, a u ciebie huczy.

Daj fotki i niech się grono forumowiczów wypowie.🧐

Opublikowano

Na najniższym biegu nie słychać pompeczki tylko na 3, ale na pierwszym biegu jej nie mogę trzymać bo powrót jest nie dogrzany jak działa poma co i cwu. Nawet wełne dałem by to wyciszyć ale nic.to nie daje :(IMG20250101170338.thumb.jpg.060196801d370a20e2dd116b6428a42c.jpgIMG20250101170423.thumb.jpg.ecf7960fa14788e492c6e1bea1a22618.jpgIMG20250101170433.thumb.jpg.87b7663ee9a4fafbcdfc8a1c2551cad8.jpg

Opublikowano

Daj tą pompę na 2 bieg i niech sobie tak pochodzi trochę i obserwuj jak się zachowuje, nie masz bufora i nie trzeba jej gonić aż na 3 biegu. CWU to spokojnie na 1 biegu, tu gonitwa wody to nic nie da (na wyższych biegach powrót z CWU będzie cieplejszy).

Opublikowano (edytowane)

W priorytecie cwu nie ma kłopotu ta pompa dogrzewa powrót na I biegu. Ale jak cwu się nagrzeje i startują pompy co i podłogi to nawet jak mam na drugim biegu pompę kotłowa to powrót jest zimny. Dla tego ta pompa chodzi na III biegu.

Edytowane przez gastek
Opublikowano

No powrót zimny bo podłoga wyciąga całe ciepło.

Chyba jednak trzeba rozważyć zawór ochrony powrotu.

Opublikowano

Instalator mówił mi że poma kotłowa musi działać na wydajności pompy co i podłogi wtedy będzie wszystko dogrzane i faktycznie tak jest (3bieg)upierał się że w przypadku sprzęgła nie stosuje się tego zaworu bo poto jest sprzęgło i pompa kotłowa by był ciepły powrót. I w sumie ok jak tym tokiem idziemy. I nawet pokazywał mi instalacje na YT pewnego "celebryty" co sasy montuje że tak powrót się realizuje. Ale tam nigdzie na filmach nie huczą te pompy 😞

Opublikowano

Jeśli masz to na gwarancji to niech majster to poprawia, a nie Ty się tym będziesz martwił.

Zapłaciłeś to wymagaj.

U mnie majster jak robił to nie miał łatwo bo później i tak musiał poprawiać. Co prawda 2 rzeczy są nie po mojemu zrobione, bo nie dopilnowałem i dałem się omamić. Poprawi na wiosnę.🤪

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

Masz rację, będzie to poprawiał, tylko muszę jakoś dociągnąć do wiosny jak i ty 🙂 i teraz tylko muszę ustalić co powinien zrobić by było dobrze 🙂 wiesz jak to instalator jak nagada to człowiekowi głową pęka.

IMG20250101202029.thumb.jpg.a66394dcff7147d9a9d627e994b58644.jpgIMG20250101202026.thumb.jpg.d46567a195148a2deaf1fbf28b989e58.jpgRozebrałem filtr oby czyszczenie pomogło. Zawór powrotny trzyma wodę nie cofnęła się woda z instalacji.

IMG20250101204149.thumb.jpg.2cc50ec909e814bc494d49843ef4b6a0.jpgIMG20250101204226.thumb.jpg.2b28724107736bea6ce58a2e4055b85f.jpg

IMG20250101204157.thumb.jpg.dedf5d2b385c0a201343fbf44441dca3.jpg

Poma igła, nic złego nie zaobserwowałem, brak ciał obcych.

Odpowietrze jeszcze instalacje i dam znać jak sprawa wygląda.

IMG20250101204237.jpg

Edytowane przez gastek
Opublikowano

No ładny syf na tej siateczce.

A pisałeś że instalacja była płukana. A inhibitor majster dodawał?

Opublikowano

Problem rozwiązany, cisza 🙂 i powrót dogrzany nawet na pierwszym biegu. Dziwna sprawa z tym szlamem bo sprawdzałem na fv ma jakieś dwa rodzaje inhibitorów... 

Opublikowano

Tylko trochę dziwne że po płukaniu instalacji taka sytuacja. A może majster nie czyścił po całej operacji tych siateczek w zaworach.

No ale najważniejsze że się udało i wszystko jest ok.😁