Jarek08 Opublikowano 27 Grudnia 2024 #1 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Witam Jestem w trakcie remontu i mam założony kocioł gazowy do ogrzewania jednego piętra całość podłogówka( 90m²) Reszta domu jest grzana z ekogroszku( 2 osobne systemy). Mam jeszcze możliwość modyfikacji instalacji i dlatego pytam. Jak najlepiej sterować podłogówka.?? Teraz kocioł jest uruchomiony bez żadnych sterowników i czujników i zauważyłem, że często się wyłącza i włącza. Jest jeszcze cwu do niego ale jeszcze nie podłączone. Kocioł wczesniej wygrzewał podłogę i teraz od 2 dni pracuje normalnie. Ustawiony na 20 stopni bo piętro jeszcze nie zamieszkałe. Teraz zużycie gazu według aplikacji vicare wynosi około 3.5m³ na dzień. Proszę o porady jakie sterowanie będzie najlepsze do tego kotła i podłogówki. Zależałoby mi aby mi aby kocioł pracował cały czas. Bez wychładzania podłogi. Zdjęcia robione dużo wcześniej. Cytuj
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2024 #2 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Tylko sterowanie czujnikiem temp zewnętrznej. Trochę cienkie te rurki do rozdzielacza- jakie mają średnice? Cytuj
Jarek08 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Autor #3 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Chodzi Ci o te rurki? Cytuj
Jarek08 Opublikowano 28 Grudnia 2024 Autor #5 Opublikowano 28 Grudnia 2024 1 cal, średnica zewnętrzna 33mm. A ten czujnik zewnętrzny to chodzi o sterowanie pogodowe? Czy tylko o odczyt temp. Zewnętrznej. Cytuj
sambor Opublikowano 28 Grudnia 2024 #6 Opublikowano 28 Grudnia 2024 Masz rury PP32 i to nie jest 1", gwinty mają 1", ale w środku jest sporo mniej - 21-22 mm, zaleznie od typu rury. Tak, idzie o sterowanie pogodowe temp wody w kotle Cytuj
Jarek08 Opublikowano 3 Stycznia 2025 Autor #7 Opublikowano 3 Stycznia 2025 Mój instalator będzie montował sterowanie pogodowe, ale mówi mi aby w 3 pokojach zainstalować termostaty( jak będę chciał,) kable przygotował, ale będzie to zależało ode mnie czy je montować czy nie. Te Pokoje są bardzo dobrze nasłonecznione. Tylko nie wiem czy inwestować w termostaty w tych pokojach. Czy sterowanie pogodowe i te termostaty będą ze sobą fajnie współpracować. Cytuj
Sławek007 Opublikowano 3 Stycznia 2025 #8 Opublikowano 3 Stycznia 2025 Montować. Niekiedy bywa, że masz źle dobrane grzejniki lub kryzowanie nieodpowiednie i wtedy pomieszczenia nie nagrzewają się równo. Inna sytuacja przy typowej zimowej pogodzie jest wszystko OK, przychodzi dzień słoneczny i pomieszczenie bardziej nasłonecznione się przegrzewa. Czasami możesz mieć potrzebę zwiększenia lub obniżenia temperatury w danym pomieszczeniu i już tego nie zrobisz. Cytuj
Jarek08 Opublikowano 3 Stycznia 2025 Autor #9 Opublikowano 3 Stycznia 2025 Tam mam wszędzie podłogowe i tylko podłogowe grzeje ten kocioł. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi