Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, 

korzystając z Waszej szerokiej wiedzy chcę dowiedzieć się jak najlepiej palić w moim piecu. Robię to od niedawna, nigdy wcześniej nie miałam z tym styczności. Ostrzegam, że nie znam fachowego nazewnictwa. To kuchnia z fajerkami ze ścianą grzewczą (kominiarz stwierdził, że nie jest to piec kaflowy) z pompą na centralne ogrzewanie. Rozpalam rozpałką i drewnem z otwartymi dolnymi drzwiczkami i wysuniętym szyberkiem, a później od góry przez jedną z fajerek dokładam węgla. Dom ma około 60 metrów, więc to nie duża powierzchnia do ogrzania. Mój problem polega na tym, że nie wiem jak to robić najefektywniej. Nie da się tam wrzucić za dużo węgla na raz, więc w sumie dokładam co godzinę nieduże ilości węgla. Przepalam zazwyczaj rano i wieczorem. Słyszałam, że powinno się palić przynajmniej 3 godziny ciągiem, czasami zdarza mi się podtrzymywać to dłużej. Często jest też tak, że dokładam rozpałki, bo gaśnie. Piec nie ma żadnego pomiaru temperatury. Komin był czyszczony w listopadzie. Moje pytania: 

1) Czy można w takim piecu palić cały dzień? Czy należy rozpalić do rozgrzania i dać mu wygasnąć? Po wygaszeniu w domu dosyć szybko robi się chłodno. Nie zimno, ale ja lubię wyższą temperaturę.

2) Kiedy powinnam zamknąć dolne drzwiczki? Mam wrażenie, że gdy je zamykam to żar szybko wygasa, a z kolei gdy są ciągle otwarte to potrzeba dużo węgla.

3) Czy dokładać węgla na żar czy jak jeszcze jest ogień?

4) Poinstruowana przez osobę, która mieszkała w tym domu wcześniej, rozpalam tylko pod jedną fajerką. Czy mogłabym zwiększyć powierzchnię palenia i rozpalać pod resztą fajerek? 

5) Schodzi mi średnio jedna węglarka dziennie, w weekend jeśli jestem cały dzień w domu to tak z 1,5. Nie mam pojęcia ile to kg, bo nie mam jak zważyć. Węglarka ma 50 cm długości, 23 cm szerokości i 25 cm głębokości. Nie wiem czy to dużo, czy mało jak na taki piec i taką powierzchnię domu (?)

Głównie zależy mi na tym, żeby palić w taki sposób, żebym nie musiała poświęcać na to tak dużo czasu jak teraz.

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi. 

Edytowane przez isamar

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.