Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

W tym temacie opisuję sytuację: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/51127-dobór-kotła-a-właściwie-czym-grzać

Jak widać Forumowicze sugerują pompę ciepła, co zaczynam poważnie rozważać.

Przeprowadziłem prostą analizę zapotrzebowania oraz wydajności dla pompy Kaisai KHC-06RY1 (dobra, bo tania) i zrobiłem z tego załączony wykres.

Jak widać pompa będzie taktować w temperaturach powyżej +2, może w praktyce będzie to około +5 ze względu na wietrzną okolicę, więc trochę ciepła wywieje z budynku.

Temperatura biwalentna wychodzi mi około -13, a przy -20 grzałka musi dostarczyć dodatkowo około 2,2 kW.

Proszę Was o opinie nt. mojej analizy, czy to rzeczywiście tak by mogło wyglądać, czy założenia są ok i czy taka pompa ciepła będzie pasować do omawianego budynku?

Analiza PC Kaisai 6kW monoblok.webp

Opublikowano (edytowane)

Tu masz tabelę wydajności.

https://www.hts.com.pl/wp-content/uploads/2022/02/20210928-tabele-wydajnosci-kaisai.pdf

z której wynika że przy temp 35st wody w CO PC ma moc

przy + 10 st na dworze ma moc minimalną 2.32

przy 0 st to 1,77 a ty potrzebujesz więcej około 2,7kw także w tej temp nie będzie taktowania

a moc maksymalną przy

-10 st na dworze 5,11 kw

-15st na dworze 4 kw

Chodzi tutaj o modulacje jaką ma ta PC

Z wykresu wynika że będzie taktowanie tak jak napisałeś powyżej +2st

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Na moim wykresie niebieska linia pokazuje właśnie zapotrzebowanie budynku, natomiast linie pomarańczowa i żółta, to odpowiednio moc maksymalna/minimalna pompy przy zasilaniu 35st. Dane pompy wziąłem właśnie z tabeli, którą mi poleciłeś. Chciałbym prosić o interpretację sytuacji, czy to będzie poprawna konfiguracja/dobór pompy ciepła?

Opublikowano (edytowane)

To PC jest za duże dla Ciebie tylko Kaisai nie ma mniejszych PC i trudno o takie PC w innych firmach także chyba będziesz musiał pogodzić się z taktowaniem.

Są jeszcze pc 4kw Rotenso i LG ale droższe

Edytowane przez cezario1