Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Zakładam niedługo klimatyzację w starym budownictwie. Doradzono mi również rekuperator Prana. Jeśli się na niego zdecyduję, to zmniejszy czy zwiększy rachunki za prąd?

Opublikowano

Zgadza się, będzie odzysk powietrza z pewną sprawnością. Przeważnie na poziomie 70-90% w zależności od przepływu. Ale tym samym to oznacza, że będzie strata 10-30%. Więc jeżeli do tej pory nie miałeś sprawnej wentylacji grawitacyjnej (większość jest niesprawna), to straty będą większe, więc i zużycie energii elektrycznej będzie większe.

Rekuperacje montuje się dla komfortu, kosztem średnio 10-30% kosztów potrzebnych na podgrzanie wymienianego powietrza.

Opublikowano

Ma to sens. A gdybym odpuścił sobie odzysk ciepła i postarał się o zwykłą wentylację mechaniczną, to wtedy obniżyłoby rachunki? Nie pobierałaby tyle mocy na ogrzewanie powietrza, a ja nie musiałbym wietrzyć, a to przy otwieraniu okien najwięcej ciepła ucieka, obciążając klimę.

Opublikowano

Wentylacja mechaniczna bez odzysku jeszcze mocniej zwiększy straty niż grawitacyjna.

Dodatkowo będziesz wdmuchiwał do domu powietrze o temperaturze jaka panuje na zewnątrz.

Rekuperacja nie podgrzewa powietrza tylko je odzyskuje z powietrza wywiewanego poprzez wymiennik ciepła.

Najwięcej ciepła ucieka przez wentylację mechaniczną bez odzysku ciepła z powodu jej ciągłej pracy.

Okna otwiera się raz na jakiś czas na kilka minut.

Opublikowano
W dniu 10.12.2024 o 21:38, lokator napisał(a):

Jeśli się na niego zdecyduję, to zmniejszy czy zwiększy rachunki za prąd?

Rekuperacja zmniejszy zuzycie ciepla (poniewaz czesc ciepla bedzie odzyskana) ale zwiekszy zuzycie pradu (dojdzie automatyka i wentylatory).

Jesli do wytworzenia ciepla uzywasz pradu np. kociol na prad, maty, promienniki, PC to po zamontowaniu rekuperacji zuzycie pradu prawdopodobnie spadnie poniewaz spadnie ilosc potrzebnej energii cieplnej do ogrzania budynku.

• Zgadzam się 2
Opublikowano
W dniu 13.12.2024 o 07:44, Wello napisał(a):

Wentylacja mechaniczna bez odzysku jeszcze mocniej zwiększy straty niż grawitacyjna.

Dodatkowo będziesz wdmuchiwał do domu powietrze o temperaturze jaka panuje na zewnątrz.

Rekuperacja nie podgrzewa powietrza tylko je odzyskuje z powietrza wywiewanego poprzez wymiennik ciepła.

Najwięcej ciepła ucieka przez wentylację mechaniczną bez odzysku ciepła z powodu jej ciągłej pracy.

Okna otwiera się raz na jakiś czas na kilka minut.

Dzięki wielkie. Dobrze, że spytałem i nie wziąłem w ciemno tego, co proponowali eksperci.

W dniu 13.12.2024 o 09:19, PioBin napisał(a):

Rekuperacja zmniejszy zuzycie ciepla (poniewaz czesc ciepla bedzie odzyskana) ale zwiekszy zuzycie pradu (dojdzie automatyka i wentylatory).

Jesli do wytworzenia ciepla uzywasz pradu np. kociol na prad, maty, promienniki, PC to po zamontowaniu rekuperacji zuzycie pradu prawdopodobnie spadnie poniewaz spadnie ilosc potrzebnej energii cieplnej do ogrzania budynku.

Planuję używać klimatyzacji do ogrzewania. Myślisz, że przy niej rekuperacja nadal będzie opłacalna i zmniejszy zużycie prądu?

Opublikowano

1. Wyrzucanie ciepla przez wentylacje grawitacyjna to strata 100%

2. Wyrzucanie ciepla przez rekuperator to strata 20-30%

3. Nalezy wziasc kalkulator i policzyc ile kwh rocznie/sezonowo wyniesie ta roznica. Podpowiedz: u mnie jest to wartosc ok. 2000kWh u Ciebie moze byc inna.

4. Ile pradu zuzyje rekuperator rocznie? Ile wynosi jego konserwacja i utrzymanie? Policz sam.

5. Jesli teraz klimatyzator wytworzy mniej 2000kWh ciepla to zuzyje mniej 700kWh pradu (COP ~3)

6. Porownaj obie wartosci z punktu 4 i 5 i wyciagnij wnioski.

Opublikowano

Wszystko zależy za ile chcą założyć ci tą rekuperację i czy zależy ci na komforcie świeżego powietrza i mniejszej wilgotności np zimą w domu.

Jeśli masz okna z nawietrzakami to bedziesz musiał je zlikwidować, jeśli nie masz to obstawiam że wentylacja praktycznie nie działa w domu.

Opublikowano
W dniu 16.12.2024 o 11:00, PioBin napisał(a):

1. Wyrzucanie ciepla przez wentylacje grawitacyjna to strata 100%

2. Wyrzucanie ciepla przez rekuperator to strata 20-30%

3. Nalezy wziasc kalkulator i policzyc ile kwh rocznie/sezonowo wyniesie ta roznica. Podpowiedz: u mnie jest to wartosc ok. 2000kWh u Ciebie moze byc inna.

4. Ile pradu zuzyje rekuperator rocznie? Ile wynosi jego konserwacja i utrzymanie? Policz sam.

5. Jesli teraz klimatyzator wytworzy mniej 2000kWh ciepla to zuzyje mniej 700kWh pradu (COP ~3)

6. Porownaj obie wartosci z punktu 4 i 5 i wyciagnij wnioski.

Polecali ten model:

https://www.kupklimatyzator.pl/produkt/2763_Rekuperator_scienny_Mitsubishi_VL-50S2-E_Lossnay/

Wyliczyłem, że przez sezon grzewczy (bo tylko wtedy bym go używał) zużyłby w trybie niskim 19 kW, a w trybie wysokim 66 kWh. Tryb niski to byłby koszt 22 zł., a tryb wysoki 77 zł.

Wymiana filtrów, przeglądy, czyszczenie wymiennika ciepła i naprawy wynosiłyby rocznie 500 zł. Biorę pod uwagę taki stosunkowo niekorzystny scenariusz. Plus powiedzmy 22 zł. za działania w sezonie grzewczym, uwzględniając ten słabszy tryb. 522 zł.

Klimatyzator rocznie zużyje na grzaniu 781 kWh. Wyniesie to jakieś 914 zł. (SCOP 5,20; COP 4,55).

Czyli rozumiem, że skoro przy zwyczajnej wentylacji ciepła ucieka 100%, a przy rekuperacji 30%, to mam to obliczyć w ten sposób:

781 kWh – 70%= 234 kWh. = 273 zł.

Tak więc na użytkowanie i konserwację rekuperacji wydam jakieś ponad 500 zł., a zaoszczędzę na klimatyzacji ponad 600 zł. Wychodzę więc na plus ponad 100 zł., a pewnie więcej, zakładając, iż konserwacja będzie wynosić raczej mniej niż 500 zł. co roku.

Dobrze to obliczyłem?

W dniu 20.12.2024 o 09:01, szakallo napisał(a):

Wszystko zależy za ile chcą założyć ci tą rekuperację i czy zależy ci na komforcie świeżego powietrza i mniejszej wilgotności np zimą w domu.

Jeśli masz okna z nawietrzakami to bedziesz musiał je zlikwidować, jeśli nie masz to obstawiam że wentylacja praktycznie nie działa w domu.

Chcą założyć ją za 3 200 zł. Poprawa komfortu nie jest istotna. Zależy mi na obniżeniu rachunków za ogrzewanie klimatyzacją.

Mam nawietrzaki. Często jednak jestem zmuszony wietrzyć mieszkanie. Sugerujesz, że jeśli zwykła wentylacja mi nie działa, rekuperacja również niewiele zmieni?