Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Dzisiaj pojechałem dokupić materiału do instalacji grzejnikowej i po dłuższej rozmowie ze sprzedawcą ( który jest też instalatorem ) Pan stwierdził że zaprojektowane grzejniki są za małe. No i teraz jestem w kropce bo chciałbym już zrobić podejścia a muszę mniej więcej wiedzieć gdzie one mają być. Pan stwierdził że jak okno ma szerokość 150 cm to grzejnik dawać 140.. Jest tu ktoś kto wie jak obliczyć dokładnie moce grzejników ? Czy wystarczy tylko zastosować się do zasady "powierzchnia użytkowa x 80-90 Wat". Budynek będzie ogrzewany peleciakiem, oryginalne na obydwóch kondygnacjach były grzejniki ale zostały tylko na poddaszu. Pozdrawiam
PS: Nie mogę skontaktować się z projektantem

Screenshot_20241209173815.png

Screenshot_20241209170641.png

Opublikowano (edytowane)

No, sporo za małe, ale też są liczone dla jakiegoś zapotrzebowania, którego naprawdę nie znamy.

Jest coś podane w tabeli doboru, ale czy to jest prawda - nie wiemy.

Tu trzeba to przeliczyć i to nie dla 75C zasilania, a jakimś mniejszego.
Polecam się w tym temacie.

Edytowane przez sambor
Opublikowano
33 minuty temu, sambor napisał(a):

No, sporo za małe, ale też są liczone dla jakiegoś zapotrzebowania, którego naprawdę nie znamy.

Polecam się w tym temacie.

Jedyne co mogę podać to co mam w projekcie. Wysokość pomieszczeń 2.8 metra. W łazience zamiast grzejnika tradycyjnego będzie podłogówka i grzejnik drabinkowy. Strefa klimatyczna chyba pierwsza ( zachodniopomorskie)

Screenshot_20241209182835.png

Screenshot_20241209170750.png

Screenshot_20241209182904.png

Screenshot_20241209182855.png

Screenshot_20241209183515.png

37 minut temu, sambor napisał(a):

Polecam się w tym temacie

Screenshot_20241209183425.png

Opublikowano
27 minut temu, sambor napisał(a):

Jaki tam ma być kocioł?

Podajesz I strefa klimatyczna, a obliczenia z projektu są dla strefy III, jednym słowem trochę nie pasują.

Mnie nie pytaj dlaczego tak jest. Tak było w projekcie i ludzie co robili adaptacje to przyklepali, teraz dopiero wyłapałem że jest uwzględniona 3 strefa do której zachodniopomorskie nie należy z tego co się orientuję ( ale mogę się mylić). Kocioł Defro evopel 15 kw , będzie ogrzewać ten dom i wolnostojący garaż.