Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Będę musiał wymienić piec w małym mieszkaniu w szeregowcu. Mam bardzo mała kotłownie w którą nie wejdzie piec na pellet czy piec z buforem obok. Aktualnie mam piec 3 klasy więc czas się zbliża do wymiany wg przepisów. 

Zastanawiałem się nad piecami i nic z małych nie mogę znaleźć ciekawego. Jedyne co udało mi się znaleźć z płaszczem wodnym to piecokuchnia węglowa ew na drewno /brykiet. Czy takie kuchenki weglowe/drewno mogą być używane bez bufora i przede wszystkim w świetle nowych zasad eko design? Producent /sprzedawca podaje że spełnia normę PN-EN 303-5:2012. 

Już sam nie wiem co zrobić z piecami. 

Przykładowe kuchenki 

https://sklep.drabiny.info/kuchnia-weglowa-piec-z-plaszczem-wodnym-kociol-co-megal-10kW-biala.html

https://sklep.drabiny.info/piec-kuchnia-weglowa-piecokuchnia-kociol-temy-es-10-czarna.html

Proszę o doradzenie ew coś na pellet małego z płaszczem wodnym. Dziękuję za pomoc 

Opublikowano

Cześć,nie oglądałeś kotłów pelletowych kompaktowych,takich z zasypem w bryle kotła?

np image.png.5c1e01d4e05d15ce796ffc915b9d8e59.png

albo jakiś inny,jest chyba więcej producentów z takimi kompaktami

Opublikowano

Oglądałem ale ciężko u mnie z miejscem w tak małej kotłowni żeby cokolwiek sensownego wstawić. 

Zastanawiam się jak to jest z przepisami prawa i tego eko projektu, używanie takiej kuchni węglowe /pieca z zgodność z prawem w razie kontroli. Czy do tekiej kuchni jest również potrzebny bufor czy że względu na swoje zastosowanie nie jest wymagany? W instrukcji i karcie produktu gdzie są wypisane normy i zgodności z norma 303-5 nie jest napisane że wymagany jest bufor. Pomóżcie mi bo już sam nie wiem a budżet jest ograniczony. Nie chce też na siłę kupować ferroli biopellet pro 8kw bo praktycznie wejdzie mi na styk z otwartymi drzwiczkami a opinie są różne o tych kołach 

Opublikowano (edytowane)

16 godzin temu, Rzulff napisał(a):

(...) na 50m mieszkanie w szeregowcu. Według strony ciepło właściwe moje mieszkanie potrzebuje ok 4kw na ogrzanie co i cwu.

@Rzulff chyba pelletowiec też byłby przewymiarowany i przydałby się do niego bufor. Nie masz jakiejś piwnicy lub strychu gdzie możnaby zamieścić bufor?

Czy robiłeś rozeznanie co do pompy ciepła?

42 minuty temu, Rzulff napisał(a):

Nie chce też na siłę kupować ferroli biopellet pro 8kw

Czy to przypadkiem nie kotły z tej serii zostały zakwestionowane przez UOKiK? https://www.farmer.pl/energia/oze/uwazaj-na-zakup-tych-kotlow-na-pellet-nie-przeszly-kontroli-uokik,153258.html

Sprawdź sobie czy to potem może nie spowodować problemów z użytkowaniem kotła.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

Pytałem o pompę ciepła i wszyscy mówią że potrzebna jest siła do podłączenia a u mnie jest problem żeby podłączyć siłę, tak samo gaz z rury. Rozważałem Jeszcze podłączenie pieca gazowego na butle ale mam układ otwarty 🤦🙈 ewentualnie zastosowanie wymiennika plytkowego /plytowego i wpięcie się pół na pół.