Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim Forumowiczom!

Przed chwilką zarejestrowałem się na Forum, proszę więc o wyrozumiałość, jeśli coś z tematem lub wpisem będzie nie tak jak trzeba. A oto moja sytuacja:

Dom niewielki, z poddaszem użytkowym, jest na etapie prac wykończeniowych, bryła regularna, w kotłowni (małej, 2,5x2) jest komin systemowy ceramiczny o wysokości ok. 5m, ogrzewanie to 100% podłogówka. Nie ma paneli fotowoltaicznych i na razie ich nie będzie. Taryfa G11. Okoliczna zabudowa rzadka, miejsce wietrzne.

Wynik z ciepło właściwe: https://cieplo.app/wynik/2daap

Przymierzam się do kotła pelletowego, ale zgodnie z powyższym wynikiem, potrzebny byłby kocioł o mocy ok 5-6kW, a takich nie znalazłem na rynku. Kotłownia stanowi oddzielne pomieszczenie z wejściem z zewnątrz, więc różnego rodzaju piece na pellet raczej odpadają, za duża strata ciepła w powietrze.

Hydraulik, który robił mi instalacje, sugeruje pompę ciepła, ale obawiam się kosztów (instalacji i eksploatacji).

Interesują mnie rozwiązania oszczędne finansowo, może być nawet kompromis pod względem obsługi (czyli np. dosypywanie pelletu częściej).

Poproszę o jakieś sugestie, pomysły z własnego doświadczenia czy inne wskazówki dotyczące ogrzewania takiego domu.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi, w razie potrzeby chętnie uzupełnię opis 🙂

Opublikowano

Jak pelleciak to u Ciebie jedynie z buforem .

Masz podłogowe i ścienne o ile dobrze dojrzałem , dobrze dobrana pompa i nie gorzej zamontowana była by chyba lepsza w tym domu niż pelleciak .

Opublikowano (edytowane)

Tak, mam w 100% ogrzewanie podłogowe, nie ma nawet jednego grzejnika (byli tacy, którzy proponowali, żebym zrobił podwójną instalację, ale zrezygnowałem).

Na razie (zimą) ma grzać kocioł elektryczny 8 kw Kospel, który ma posłużyć do wygrzania podłogówki, a potem będzie źródłem awaryjnym, tylko że coś się ta robota przeciąga w czasie, a mrozy pewnie nadejdą.

Czy w tej sytuacji na antyzamarzanie, zwłaszcza w ewentualne mrozy, wystarczy postawić na dole zwykły grzejnik olejowy? Nie chodzi o komfort, tylko o utrzymanie temperatury kilku stopni na plusie.

Edytowane przez Andy64
Opublikowano

To ten kocioł trochu  skubnie po kieszeni , oby kabli nie przegrzał .

Opublikowano
W dniu 6.12.2024 o 21:15, Andy64 napisał(a):

Hydraulik, który robił mi instalacje, sugeruje pompę ciepła, ale obawiam się kosztów (instalacji i eksploatacji).

PC Kaisai 6kw cena około 5500zł a kocioł na pellet za ile kupisz?

COP sezonowy 4 czyli na chwilę obecną koszt 1kw to 0,30 zł.  Policz sobie ile kw ma zapotrzebowanie twój budynek i  wyjdzie roczny koszt ogrzania budynku.

Opublikowano

Możliwe że na PC nie zużyjesz 2-2,5MWh energii rocznie, zależnie jak ciepło chcesz mieć w domu. Czysto i komfortowo.

Opublikowano (edytowane)

Budynek potrzebuje projektowo 10000 kWh, natomiast realnie około 6000 kWh.

Czyli licząc po 0,30 wyjdzie 1800, no powiedzmy na okrągło 2000 zł na ogrzewanie. Ustawiłem 23 stopnie, bo jestem ciepłolubny 🙂

Oczywiście jeśli wszystkie obliczenia i szacunki są poprawne. Zapotrzebowanie ze strony ciepło-właściwe.

Edytowane przez Andy64
Opublikowano

Nie wiem z jakiego rejonu kraju jesteś, ale jak policzysz te 6MWh z cop3,5 to prądu nie zużyjesz więcej niz 1,7-2MWh. Średnio może to kosztować 1,502tys.zł w zależności po ile będzie prąd. Ja mam roczne zużycie na pompie max.3,7MWh, tyle że prąd już darmowy.

Opublikowano
Godzinę temu, Kordjano napisał(a):

To ten kocioł trochu  skubnie po kieszeni , oby kabli nie przegrzał .

Ten kocioł tak jak napisałem: tylko do wygrzania wylewek z podłogówką, a potem jako źródło awaryjne. Ponieważ dom jest obecnie w fazie wykańczania, to jeszcze zimą ma zapewnić kilka stopni na plusie, żeby ogrzewanie nie zamarzło. Może więc nie będzie tak dramatycznie z opłatami. Przy ustawieniu mocy 8kW pobiera 3x11,6A (to kocioł trójfazowy), można też go ustawić na 6kW, wtedy 3x8A.

Opublikowano

OK . 

Z pompy ciepła będziesz zadowolony , do twojego domu pasuje idealnie .

• Przydało się 1