Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Chciałbym prosić o sugestie odnośnie modernizacji ogrzewania w moim domu.

Zapotrzebowanie na ciepło wyliczone na stronie cieplo.app wynosi 34 743kWh = 125GJ (C.O. + CWU).

Powierzchnia 320m2, grzejniki 100% płytowe ścienne, piec 25kW ekogroszek z podajnikiem, kominek bez płaszcza wodnego.

Brak fotowoltaiki. Ocieplenie 12cm styropian ściana, 10 cm styropian podłoga, 15cm wełna strop, poddasze nieogrzewane bez ocieplenia .

Z góry dziękuję za pomoc

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

@ADiL Jakie było dotychczasowe zużycie ekogroszku na rok (czy wynosi 7-8 ton)? Jaki parametr grzewczy szedł w grzejnikach (na piecu) w największe mrozy i przez ile godzin w ciągu doby? Ile jest na piecu jak temperatura na zewnątrz jest w okolicy 0stC i przez ile godzin w ciągu doby pracuje ten piec? Jaka jest temperatura komfortowa w pomieszczeniach (stała temperatura w budynku 20oC-zakładam sweterek, czy ciepłolubność i 22-23oC - chodzę w koszulce i spodenkach)? Ile domowników korzystających z CWU i czy będzie prysznic, wanna czy jakuzzi (ilość zużywanej ciepłej wody)?

Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie tematem 

1. To mój pierwszy sezon, ale z tego co widać po ostatnich trzech miesiącach, spalę około 5t ekogroszku i dwa metry drewna w kominku. Zużycie mam duże tj. ok. 25kg/doba, co wynika prawdopodobnie z przewymiarowanego kotła 

2. Jeśli chodzi o paramter grzewczy, to mam ustawione 65 stopni. Jednak taka temperatura jest podawana stale tylko na dwa grzejniki pionowe w salonie i dwa w łazienkach. Reszta jest sterowana  termostatami zigbee zgodnie z harmonogramem lub bieżącymi potrzebami 

3. Piec jest ustawiony na 70 stopni. Jest to minimalna temperatura, jaką zaleca producent (temperatura realnie oscyluje między 63 a 74 stopnie). Grzejniki są sterowane termostatami zgibee w zależności od potrzeb.

4. Jeśli chodzi o stosunek czasu rozgrzewania do czasu pracy w podtrzymaniu, to nie posiadam jeszcze takich danych 

5. Dla nas optymalna temperatura, to 21 stopni. Mamy sporo pokoi, które są rzadko używane. W tych pomieszczeniach utrzymywana jest niższa temperatura. 

6. Czterech domowników, korzystamy wyłącznie z prysznica 

Opublikowano

@ADiL Ze względu na dość duży metraż budynku i brak ogrzewania podłogowego to do ogrzewania brałbym pod uwagę:

1. kocioł dwupaliwowy na drewno/pelltey 20-25kw (palnik pelltowy będzie 15kw), możliwość taniego surowca jakim jest drewno ale minus w postaci obsługiwości i potrzeby zgromadzenia zapasu paliwa + możliwość automatyzacji ogrzewania pelletem przy wyższych kosztach eksploatacji (zużycie samego drewna ok. 20mp czyli 16m3 lub 7t samego pelltu)

2. gruntowa pompa ciepła z odwiertami pionowymi, ale trzeba wziąć pod uwagę czy jest wystarczająca wielkość grzejników (należałoby sprawdzić np. przez 7 dni i ustawić na kotle 35-40oC na grzanie całodobowe, rozkręcić termostaty na maksa i czy temperatura w domu nie spadnie poniżej 20oC) jak coś to należałoby dodatkowo zainwestować w wymianę grzejników na C33 (0,75m długości grzejnika na każde 10m2 pomieszczenia). Zużycie prądu na cele grzewcze od 7000 do 10000 kwh na rok)

Opcja numer dwa jest o wiele droższa inwestycyjnie od pierwszej i niepewna ze względu na wielkość grzejników.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Jak na ekogroszku wychodzi za drogo to zmiana pieca na coś innego raczej nie obniży kosztu - wręcz przeciwnie.
Można jedynie szukać sposobu na zmniejszenie zapotrzebowania. Może wprowadzić inne sterowanie, termostaty pokojowe, zawory na grzejnikach, zmniejszyć grzanie tam gdzie akurat nie jest potrzebne... Nie wiem jaki to piec, ale jeśli jakaś stara retorta to można rozważyć modernizację, np lepszy palnik, z obsługą zapalarki, poprawić sterowanie, zrobić wg termostatu... myślę że z tonę czy dwie można urwać. 

Edytowane przez nightwatch
  • Lubię to 1
Opublikowano

Wstaw bufor lub kocioł zmień na mniejszy (najlepiej pelletowy). A najlepiej i jedno i drugie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Te 320m2 to jest łącznie z nieogrzewanym poddaszem czy to jest część mieszkalna?

W mojej ocenie Przy takich zimach to spokojnie w 4-5t powinieneś się zmieścić.

Albo masz bardzomduze zużycie cwu oraz mnóstwo mostków cieplnych.

Te 15cm na strychu to 2x za mało

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za Wasze sugestie. Na chwilę obecną najbardziej podoba mi się opcja pieca hybrydowego drewno/pellet z buforem ciepła oraz docieplenie nieużytkowego poddasza. Co prawda projekt domu z 2009r nie zakładał dodatkowego ocieplenia dachu, ale na pewno będzie to korzystne rozwiązanie. Realnie korzystamy z ok. 240m2, ale w przyszłości może to ulec zmianie. Dlatego potrzebuję w miarę elastycznego systemu.

Miałem też przez chwilę plan unowocześnić kocioł poprzez zmianę palnika, dołożenie zapalarki i bufora. Jednak jest to już stare urządzenie klasy 3 z zaawansowaną korozją wewnątrz. 

Screenshot_20250101_001334_Adobe Acrobat.jpg

Edytowane przez ADiL
Opublikowano

kolego ten metraż domu tj 320m2 liczyłeś z zew czy wew i jakim kluczem ?

Najtansze bedzie drewno + bufor + jak najszybciej zainwestowac  w ocieplenie dachu - wełna lub piana - to przynosi mega efekt - wiem po sobie.