Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Mam dość spory problem z wyborem źródła ogrzewania do mojego domu ( jest w trakcie budowy, za kilka dni będzie układane ogrzewanie podłogowe - całość budynku, brak grzejników ).

Budynek według strony ciepło właściwe potrzebuje 3kw w mroźny dzień -20stopni na zewnątrz, a przeciętna moc grzewcza przy temperaturze 1,6stopnia to tylko 1,4kw.

Ze względu, że domu będą tylko trzy osoby miałem w planach kocioł elektryczny kospel zblokowany na 4kw plus montaż klimatyzacji dedykowanej do grzania w niższych temperaturach, pozostaje jeszcze kwestia cwu lecz nie wiem czy dołożyć zbiornik cwu Kospel model SWK czy podrzewacz przepływowy z racji tego że jest tylko jedna łazienka ( prysznic ).Wszystko taryfa G12W.

Z racji tego, że w tym roku została pociągnięta nitka gazu na mojej ulicy to mam możliwość "podpięcia się".

Ze względu na niewielką kotłownie "3,8m2", Hydraulik doradza mi montaż kotła gazowego z wbudowany zasobnikiem, dokładnie to Viessmann Vitodens 111-W 19KW.

Teraz pozostaje kwestia modulacji takiego kotła, minimalna 3,2kw. A także czytałem, że jest sporo problemów wśród użytkowników nowych, małych domów związanych z taktowaniem takiego kotła.

Czy do tak małego budynku jest w ogóle sens montować kocioł gazowy ? Zależy mi na zrobieniu niezawodnego i bezobsługowego systemu ogrzewania przy zachowaniu relacji cena/opłacalność.

Screenshot 2024-11-28 at 00-03-53 Ciepło Właściwie - jak i za ile ogrzewać.png

Opublikowano

To że masz gazrurę w ulicy to nie oznacza wcale że dostaniesz możliwość "podpięcia się".

Sprawdź to dokładnie żebyś czasem się nie zdziwił że w nowym domu to z gazu nici.

Opublikowano

Przy takich zapotrzebowaniach to chyba bufor z grzałkami w kaskadzie, grzejące w II taryfie wyjdzie najrozsądniej. Prostota i ekonomia. W cenie samego kotła elektrycznego będzie całość instalacji plus kasa na prąd.