Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem wszystkim,

Mam zamiar wykonać instalację w celu równomiernego rozprowadzenia ciepła mojego domku letniskowego aktualnie ogrzewanego piecem na paliwo stałe typu "koza".

Mam zamiar wstawić wymiennik ciepła (czopuch z płaszczem wodnym) i zrobić do niego instalację zasilającą 4 grzejniki (po jednym w każdym pomieszczeniu).

Jako że koza jest usytuowana na środkowej kondygnacji mam pytanie czy mogę główne piony zasilania i powrotu skierować najpierw kondygnację poniżej (do garażu) aby stamtąd pod podłogą rozprowadzić zasilania i powroty grzejników pierwszej kondygnacji?

Czy takie rozmieszczenie rur będzie zgodne ze sztuką?

IMG_20241124_142314784.jpg

Opublikowano

Dziękuję za podpowiedź.
W znalezionych schematach zauważyłem że rura wznośna powinna łączyć naczynie przelewowe z powrotem. Tu jest inaczej.
Rozumiem że puszczenie rury zasilania bezpośrednio najpierw do podłogi a później do naczynia jest błędnym rozwiązaniem?
Zakładam że należało by obrać najkrótsza drogę z zachowaniem jak najmniejszej liczby załamań stąd pokierowanie jej  bezpośrednio z czopucha do góry?

Opublikowano

Wg norm rura do naczynia nie może tworzyć syfonów ani być prowadzona ze spadkiem.

Tam jeszcze jednego nie poprawiłem - pompa na powrocie musi obejmować wszystkie nitki powrotu, a obecnie 1 grzejnik jest na grawitacji - czy tak ma być?

Jak nie, to trzeba pompę przenieść na wspólny powrót.

Opublikowano

A i jeszcze  pytanie w takim razie jakiej średnicy powinna być rura na powrocie z czopucha? Też 28 tak jak na zasilaniu?

A jeśli tak to w którym miejscu powinno być jej zwężenie do 22?

Nurtuje mnie jeszcze to czy powrót nie powinien wchodzić do naczynia zbiorczego. Widziałem takie schematy jednak naczynie które zamierzam kupić nie ma takiego króćca na powrót a jedynie na zasilanie, dopełnienie wodą, krócieć na odprowadzenie nadmiaru wody oraz odpowietrznik.

Dziękuję za pomoc