Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Spotkałem się z takim podłączeniem grzejnika aluminiowego.

Przyznam że zainteresowało mnie to z uwagi na to że wygląda to bardziej estetycznie niż podłączenie boczne.

Czy ktoś może się wypowiedzieć czy podłączenie jest prawidłowe, czy może zakłóca w jakiś sposób oddawanie ciepła przez grzejnik.

post-13724-1263849396_thumb.jpg

Opublikowano
Czy ktoś może się wypowiedzieć czy podłączenie jest prawidłowe, czy może zakłóca w jakiś sposób oddawanie ciepła przez grzejnik.

jesli budowa na to pozwala

przeanalizuj sobie droge wody znajac budowe grzejnika , dla porównania obejrzyj budowe grzejnika panelowego z zasilanie dolnym , jak idzie ciepła woda

Opublikowano
Witam

Spotkałem się z takim podłączeniem grzejnika aluminiowego.

Przyznam że zainteresowało mnie to z uwagi na to że wygląda to bardziej estetycznie niż podłączenie boczne.

Jest to szeregowe podłączenie w jednorurowym systemie ogrzewania, spotykany bardzo rzadko w starszych instalacjach, ale dopuszczalny sposób montażu. Dziś chyba już nikt nie wykonuje takich instalacji, kiedyś popularne ze względu na niższą materiałochłonność, ale bardzo trudne w regulacji.

Opublikowano

Ha, widziałem to właśnie w nowo budowanym domu.

Znalazłem na stronie PURMO informację że nazywa się to podłączenie siodłowe i moc ma niższą o 10% od mocy znamionowej.

Więc w sumie chyba niewielka strata za wygodę.

Opublikowano

Miałem okazję przebywać czas jakiś w Angli i zaskoczyło mnie ze wszystkie grzejniki sa właśnie tak podłączone, rury w podłogach więc widoczne jest ok 15cm podłącza. Grzejniki grzeją jak wściekłe, próbowałem nawet dyskutować na ten temat ale ...wszyscy tak mają i tak ma być.

Opublikowano

Bo to jest zachód, a u nas w Polsce, na dalekim wschodzie robi się tak, że grzejnik grzeje 100% mocy, a ze ściany wystaje tylko po 2-3cm rurki. Lecz zaznaczam, my to dzikusy jesteśmy. W Holandii spotkałem się z całą instalacją prowadzoną po ścianach i CO, CWU i kanalizacja, a były to nowe "szeregowce" :huh: