Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, 
Mam pytanie, bo ktoś tutaj ma doswiadczenia z tego typu kotłami. Mianowicie, z racji, ze dotychczasowy kociol po 20 latach zakończył żywot, a termomodernizacje w postaci ocieplenia scian, stropu itd. planuje dopiero najwczesniej za jakies 2 lata i z racji tego, ze opalu w postaci wegla i drewna mam juz przygotowane na 2 sezony to chcialem zakupic kociol ktory w domysle posluzy mi te 2-3 lata conajmniej. Mam tez kociol gazowy dwufunkcyjny zalozony tego roku ktory domyslnie mial pracowac zamiennie(tzn. przy pogodzie takiej obecnie uzywam jeszcze gazu, ale przy mrozach powiedzmy grudzien-marzec korzystalbym z wegla/drewa) z dotychczasowym kotlem na drewno/wegiel, ale z racji tego ze to stary dom w duzej mierze bez ocieplenia to w tych zimowych miesiacach korzystalbym jeszcze z pieca na wegiel i drewno, do czasu wykonania termomodernizacji.

Najtansze kotly (w mocach okolo 10-13kW) jakie widzialem to Ogniwo Classic 10kW za okolo 6000zl, Defro to juz 7-8 tysiecy. Natomiast przegladajac OLX widze ogloszenia z nowymi kotlami o podobnej mocy w kwotach rzedu 4000zl - 4500zl z osprzetem typu sterownik, dmuchawa i z deklaracjami, ze sa to kolty klasy 5.
Przyklady takich ogloszen jest sporo olx-> kotly i piece co -> w zakresie 4000-4500zl o mocach typu 10-12kw
Podobnych ogloszen jest sporo, wiekszosc z nich nie podaje firmy, a hasla typu "kotly pleszewskie", "kotly z pleszewa" itd . Przyznam, ze z racji tego, ze jak pisalem nie szukam kotła na 10lat i wiecej, a sprzetu na kilka sezonow to mozliwosc zakupu kotla za polowe, albo i dwa razy mniej kusi.

Moje pytanie brzmi czy ktos moze ma doswiadczenie z tego kotłami i sprzedawcami? Ciekaw jestem tez jak wyglada ta kwestia klasy 5 tych kotłow, czy to tylko kwestia naklejki ktora kazdy moze sobie nakleic na kotle.. z racji, ze przy termomodernizacji mysle o programie Czyste powietrze, to tez istotne dla mnie, zeby to byl kociol klasy 5, bo tylko w takim przypadku bede sie mogl ubiegac o dofinansowanie na docieplenia.

Edytowane przez Zerik
Ofertę komercyjną usunięto
Opublikowano (edytowane)

@Zerik Nie jestem ekspertem, ale kotły można porównywać pod rozmaitymi aspektami – przykładowo:

1. czy mają poziomy (bardziej podatny na zabrudzenia i osłabiający sprawność) czy pionowy wymiennik (mniej podatny na zabrudzenia więc bez takiego osłabiania sprawności),

2. przy kotłach z poziomym wymiennikiem czy mają wyczystkę boczną czy też czy jej nie mają,

3. czy potrzebują większego lub mniejszego komina do palenia drewnem na ciągu naturalnym (która to praca na ciągu naturalnym umożliwia palenie w kotle drewnem nawet jak trzeba kilka tygodni czekać na naprawienie przez serwis dmuchawy, sterownika itd. jak również w przypadku braku prądu - sprawa takiej awarii kotła (m.in. dmuchawy trafiła do telewizji i polecam obejrzeć https://interwencja.polsatnews.pl/reportaz/2023-11-21/nowy-piec-nie-dziala-gwarancja-im-nie-pomogla/

4. czy mają większą czy mniejszą moc,

5. czy mają większą czy mniejsza komorę zasypową na drewno,

6. czy mają ruszt ruchomy lub jego brak

7. czy jest wizjer do obserwacji płomienia pozwalający na obserwacje płomienia i regulacji pracy pieca.

8. czy mają certyfikat na tylko jedno paliwo np. węgiel lub drewno czy też na oba te paliwa (tylko sprawdź czy posiadanie certyfikatu na węgiel albo dwóch tj. na węgiel i drewno nie wyklucza z dotacji bo można spotkać się z takimi opiniami)

Moim zdaniem warto czytać instrukcje w tym informacje dotyczące czyszczenia kotła oraz wymogów co do komina i ciągu kominowego.

Sprawdź sobie na stronie ciepło właściwie jakie masz zapotrzebowanie na ciepło.

Edytowane przez Matejko1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem jak teraz, ale dwa lata temu składałem wniosek na docieplenie domu, to musiałem przedstawić certyfikat Ecodesign kotka. Sama 5 klasa chyba nie starczała. Teraz jest lista Zum z listą kotłów Doczytaj dokładnie regulamin, aby wtopy nie było.

Opublikowano

Na portalach czasami można wyhaczyć używane kotły kl 5  ---  MPM,ogniwo itp za mniejszy pieniądz, 2-3 letnie, ludzie sprzedają,bo się koncepcja zmieniła, albo kupili nowy i stał w garażu tudzież rdzewiał. W tym przypadku szedłbym ta drogą.

6 godzin temu, Sławek007 napisał(a):

Nie wiem jak teraz, ale dwa lata temu składałem wniosek na docieplenie domu, to musiałem przedstawić certyfikat Ecodesign kotka. Sama 5 klasa chyba nie starczała. Teraz jest lista Zum z listą kotłów Doczytaj dokładnie regulamin, aby wtopy nie było.

Z klimatyzatorami tak jest,jak nie ma na liście,to dopłata sie nie należy...

• Zgadzam się 1