Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Evopell 8kW, spadek ponizej tem. zadanej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od niedawna posiadam całkiem nowy piec na pellet, defro evopell. Temp zadana to 68 stopni, histereza załączenia 1 a histereza wyłączenia 2.

Czami piec działa według ustawień histerezy ale bywa, np. teraz że temp spadła do ok.50 stopni. Dlaczego tak się dzieje ? Czy to kwestia ustawień ?

Posiadam zawór 4-D.

W ogóle mam przeczucie że sporo pali, mieszkanie 50 m2, fakt że wysokie bo 3m ale temperatury na zewnątrz ponad 10 stopni w dzień

Opublikowano

histereza załączenia 1 a histereza wyłączenia 2.

Witam histereza zalaczania 1 pieca czyli startuje przy temp 67 I kończy pracę przy 70???

Czy zawór 4d posiada siłownik?

Instalacja na grzejnikach czy podłogowka?

Opublikowano

Tak dokładnie, koniec 70 i start 67. Sam proces rozpalania trochę trwa no ale chyba nie powinna spaść temp do 50 stopni. Woda się miesza ciepła z zimna ?

Zawor 4d ma siłowni a instalacja z klasycznymi grzejnikami 

Opublikowano

Zawór 4d posiada siłownik to dobrze teraz pytanie czy posiada pompę na powrocie bo taki spadek temperatury wskazuje że nie, więc to jest tego efekt.

Opublikowano

To zawór 3D jest chyba i tak jak kolega 1mps pisze, powinieneś mieć chyba pompę na powrocie. 

Opublikowano

Sprzęgło z grupami pompowymi a nie zawór 4 d.🤦. Jest pompa na powrocie i zawór temperaturowy- ile stopni. Wygląda wszystko w porządku. W czasie postoju wszystkie pompy nie pracują ? Tu pewnie zachodzi kwestia ustawień więc najlepiej by było żeby wypowiedział się ktoś kto zna ten sterownik a jak nie pozostaje serwis.

Być może taki spadek temperatury następuje kiedy włączy się również pompa bojlera.

Opublikowano

A czy to możliwe że problem leży w jakiś ustawieniach dzień/noc ?
Wczoraj koło 22 zauważyłem że piec działa według ustawien histerezy ale pomimo otwartych wszystkich grzejników na głowicach termostatycznych na 5 w mieszkaniu było 20stopni. Dopiero jak ręcznie, koło godziny 8 rano wyłączyłem i włączyłem piec zaczął "puszczać" ciepło na kaloryfery 

Opublikowano

Tego nie wie nikt... skąd wiadomo jakie są ustawienia. Instrukcja w rękę i sprawdzenie wszystkich parametrów, chyba najrozsądniejsze rozwiązanie... jak na początek.

Może to cię zainteresuje a jak poszukaj na YT 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli masz defro evopell 8 od niedawna, to powinieneś mieć "oficjalne uruchomienie" wykonane przez serwisanta od defro.

Jesli nie miałeś, to grozi Ci utrata gwarancji a jeśli serwisant już był, to na pewno zostawił jakieś namiary na siebie.

Najlepiej zadzwoń do niego i pogadaj, może podjechałby i rozwiał Twoje wątpliwości.

Mam ten sam piec, ustawiony na sztywno bez podziału dzień/noc i aktualnie pracuje w trybie lato - ładuje zasobnik Cwu.

Podczas pracy na zasobnik jednocześnie dogrzewa mieszkanie. Temperaturą wiodącą jest temperatura zasobnika - jakoś to fajnie funkcjonuje mimo, że mam na zasobniku histerezę max z możliwych.

Zeszły sezon pracował non stop na ustawieniach "zima" i trochę przegrzewał.

Pamiętaj, żeby przy czyszczeniu popielnika czyścić również przestrzeń pod wentylatorem - tam gdzie jest czujnik temperatury spalin..

Możesz również zadzwonić na telefon serwisowy producenta sterownika (chyba z Konina) - mi kilkukrotnie mocno pomogli.

Jeśli miałbyś kociołek ustawiony w sterowaniu/podglądzie przez internet, to Konin widziałby na bieżąco co się u Ciebie dzieje a nawet zdalnie podgrywać aktualizacje w sterowniku.

Opublikowano

Dziękuję panowie za wszystkie odpowiedzi, zawsze to wskazanie jakiejś drogi w "zderzeniu" z tą nową technologia.

Korzystając z okazji wrzucę kilka fotek popiolu i wnętrza pieca. Czy należy się niepokoić?  Popiół jest czarny, zbrylony ale rozpada się w palcach. Pellet certyfikowany 

20241118_115512.jpg

20241118_121052.jpg

20241118_121107.jpg

20241118_121122.jpg

Opublikowano (edytowane)

nie odpowiem o popiele, ale od siebie zasugeruję żebyś niską moc palnika zmienił.

U mnie podczas pracy przy 2kW temperatura spalin była tak niska, że kondensowało w czopuchu i w górnej części kotła zrobiło się bardzo niemiło. Smoła odkładała się w rurach kominowych, w części pod wentylatorem i górnej części a nawet w popielniku była wilgoć.

Odkąd ustawiłem minimalną od 3kW, to temperatura nie spada poniżej 105stC i jest sucho.

Generalnie, to mam ustawiony zakres pracy od 3 do 6kW (może zmienię na 7kW) i w zupełności wystarcza.

NA forum są moje opisy i zdjęcia, poczytaj, pooglądaj.

Edytowane przez zadra