Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Termet Ecocondens 25 Gold- komunikat L3 zaraz po starcie co.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od dwóch tygodni walczę z problemem pieca Termet. Kiedy włączę opcję ogrzewania po 3-5 sekundach piec wchodzi w tryb L3. Piec przez 7 lat chodził bez zarzutu. Obecnie przeczyściłem filtry, odpowietrzyłem instalację, przeczyściłem zawór trójdrożny, pompę w piecu oraz miedziane rurki wchodzące do wymiennika. Było już 4 fachowców i wszyscy drapią się po głowie. Instalatorzy mówią, że CO jest sprawne, więc przyczyna w piecu. CO tylko podłogowe, 10 sekcji, dom parterowy, na rozdzielaczu dodatkowa pompa WILO. Zastanawiające jest, że tak szybko wchodzi w tryb L3. Czy ktoś miał podobny problem i mógłby coś doradzić? Dodam, że dla mnie zastanawiające jest, dlaczego bypassem przy zaworze trójdrożnym pieca gorąca woda idzie na pompę tego pieca i wraca do wymiennika. Jak włączy się tryb L3, to woda wychładza się bardzo szybko. Proszę o POMOC!

Opublikowano

Kocioł się przegrzewa, pewnie gdzieś jeszcze jest filter którego nie oczyściłeś

Opublikowano

wszystko przeczyszczone, on nawet nie ma czasu na przegrzanie ponieważ jak go włączam na CO to on już po chwili, kilku sekundach włącza tryb L3 pomimo tego, że ciepła woda idzie na CO. Ja obstawiam zawór 3D lub płyta główna.

Opublikowano

Ja bym obstawiał jednak że coś się gdzieś przytkało lub zacięło co czasami występuje po dłuższym przestoju.

Z mojej praktyki elektronika: Wszelkie urządzenia z płytami sterującymi, procesorami należy co jakiś czas zresetować.

Dotyczy to również komputerów, komórek itp...

Czyli całkowicie wyłączyć z zasilania np wyjąć baterię, wtyczkę , na około 0,5 godziny (czasem wystarcza 5 minut).

Opublikowano
23 godziny temu, Jozefg1 napisał(a):

Ja bym obstawiał jednak że coś się gdzieś przytkało lub zacięło co czasami występuje po dłuższym przestoju.

Z mojej praktyki elektronika: Wszelkie urządzenia z płytami sterującymi, procesorami należy co jakiś czas zresetować.

Dotyczy to również komputerów, komórek itp...

Czyli całkowicie wyłączyć z zasilania np wyjąć baterię, wtyczkę , na około 0,5 godziny (czasem wystarcza 5 minut).

Wyłączyłem na godzinę piec od zasilania, niestety nie pomogło. szukam dalej.