Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzejnik na podczerwień

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z ogrzewaniem mieszkania w kamienicy około 40m bez jakiejś konkretnej izolacji, na ten moment niema opcji żeby ogrzewać węglem lub gazem i zostaje prąd. Mam grzejnik o mocy 2kw który nawet daje rade ale zużycie energii jest mega duże nawet jeśli chciałbym grzać tylko kilka godzin dziennie jak jestem w domu a niema jeszcze mrozów. Myślałem o grzejniku na podczerwień:  Panel Promiennik GRAFEN WiFi IR 1100W

Tylko pytanie czy wydając 1000zl na ten grzejnik finalnie, po sezonie grzewczym będą jakieś oszczędności z tego. A może ktoś ma jakiś inny sposób lub mógłby polecić jakieś urządzenie/model ? 

Screenshot_2024-11-04-18-40-51-977_pl.allegro-edit.jpg

Edytowane przez Jacek991
Ofertę komercyjną usunięto

Mam podobne panele o różnej mocy w domu. Plusem takiego rozwiązania oprócz praktycznie całkowitej bezobsługowości jest to, że taki panel błyskawicznie się nagrzewa - dosłownie po kilku minutach od włączenia osiąga temperaturę 70 stopni i więcej (maksymalnie jest 90 stopni).

Bierze prądu tyle samo co każdy grzejnik na prąd, w zależności od dobranej mocy i temperatury ustawionej na termostacie (COP 1 więc fizyki nie oszukasz), ale dzięki efektowi promieniowania odczuwalne ciepło w pobliżu panelu jest znacznie większe niż wskazuje pomiar na termometrze. Uzyskasz oszczędności w porównaniu do innego ogrzewania na prąd tylko w przypadku, gdy jesteś w stanie zaakceptować nieco niższą temperaturę powietrza, najlepiej o kilka stopni. Plusem jest to, że jak całkowicie wyłączysz panel i wrócisz do domu np. po przyjściu z pracy, to dosłownie po chwili od włączenia poczujesz ciepło, mimo że powietrze dalej będzie chłodne. Ale pewnie nie dla każdego jest to do zaakceptowania. Sporo rzetelnych informacji na temat tego typu ogrzewania znajdziesz na stronie Czysteogrzewanie.pl

Edytowane przez Danni1990