Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Mam pytanie, posiadam taki kocioł (https://pleszewskiekotly.pl/kociol-na-pellet-technix-pell-lux-o-mocy-12-kw-5-klasa-ecodesign.html). 
Jak osiąga zadaną temperaturę to przechodzi w tryb wygaszania. Następnie jak spada poniżej temperatury zadanej to wchodzi w tryb rozpalania. 
Czy to jest prawidłowa praca? 
Takich cykli jest dużo w ciągu dnia. 

Opublikowano
3 godziny temu, pastor napisał(a):

Od tego czy masz instrukcję i czy ją przeczytałeś. O zadanej kotła 55'C nie wspomnę.

Temperatura zadana nie ma tu nic do rzeczy. Jak jest instalacja prawidłowo zrobiona i jest zamontowana pompa kotłowa do ochrony powrotu, a na mieszaczu wystarczy 35-40 stopni to nie widzę sensu ustawiać wyższą temperaturę zadaną kotła. Tu nic nie wiadomo jaka powierzchnia do ogrzania. Przy takiej pogodzie jaką mamy w tej chwili tak to będzie działać. Jedynym ratunkiem jest regulator pokojowy, praca kotła od histerezy, a jak Kocioł przewymiarkowany to bufor. 

Opublikowano

Jeśli nie ma zapotrzebowania przez budynek to czy będzie 55 st. Czy 70 to Kocioł i tak przejdzie w tryb wygaszania.

Opublikowano

To wytłumacz dlaczego tak się dzieje. 

Opublikowano
W dniu 25.10.2024 o 08:16, lenas1 napisał(a):

Temperatura zadana nie ma tu nic do rzeczy. Jak jest instalacja prawidłowo zrobiona i jest zamontowana pompa kotłowa do ochrony powrotu, a na mieszaczu wystarczy 35-40 stopni to nie widzę sensu ustawiać wyższą temperaturę zadaną kotła. 

Tak uważasz? ja widziałem kilka kotłów zajechanych z powodu niskiej temp na kotle nie mówiąc o temp powrotu. Temperatura na kotle nie wpływa nijak na spalanie. Za to wpływa na sprawność kotła jak i przedłuża jego czas pracy. Mówię to jako właściciel kotła na eko z pionowymi kanałami który działa już 12 lat.

Opublikowano

Tak uważam. Napisałem jak jest instalacja prawidłowo zrobiona. Ja miałem śmieciucha na którym utrzymywałem 45 st. i wytrzymał 20 lat. 

Opublikowano

To się nazywało kiszenie opału. 

Opublikowano
14 godzin temu, lenas1 napisał(a):

Tak uważam. Napisałem jak jest instalacja prawidłowo zrobiona. Ja miałem śmieciucha na którym utrzymywałem 45 st. i wytrzymał 20 lat. 

A gdzie przy instalacji grawitacyjnej masz korozję niskotemperaturową?? Wytłumacz mi??? Korozja pojawia się wtedy gdy złady zimnej wody trafiają do powrotu kotła. Grawitacja równomiernie się nagrzewa jak i wychładza 🙂 

Opublikowano

A ja nie miałem instalacji grawitacyjnej.Autor tematu oczekiwał odpowiedzi czy to prawidłowa praca kotła. A tu....... 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, lenas1 napisał(a):

A ja nie miałem instalacji grawitacyjnej.Autor tematu oczekiwał odpowiedzi czy to prawidłowa praca kotła. A tu....... 

Odpowiedziałem na temat prowadzenia kotła na niskich temp. bo ludzie mają dziwne myślenie, im niższa temp na kotle tym mniej spalam 😄 Potem po kilku latach wymiennik zniszczony. Bo ktoś piszę ... bo ja prowadzę i działa... 😄 Pomijam aspekt komina 😄 

Co do autora, instrukcja sterownika w dłoń i zmienić na pracę ciągłą. Rozciągnąć Histerezę .. Gdyby podał nazwę sterownika . I autorowi też się przyda podniesienie temp na kotle. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Na pewno zdrowsze dla kotła jest stała temperatura niż praca kotła np. od pokojówki gdzie jest zrzut zimej wody i jest taka huśtawka temperatur. Oczywiście są różne zabezpieczenia, ale to już można dyskutować w innym temacie. 

Opublikowano
2 godziny temu, wuwok1 napisał(a):

Odpowiedziałem na temat prowadzenia kotła na niskich temp. bo ludzie mają dziwne myślenie, im niższa temp na kotle tym mniej spalam 😄 Potem po kilku latach wymiennik zniszczony. Bo ktoś piszę ... bo ja prowadzę i działa... 😄 Pomijam aspekt komina 😄 

Nie aktualne porady z XX wieku.

Opublikowano

Takim doraźnym rązwiozaniem dla autora postu będzie zmniejszenie dawki paliwa żeby Kocioł nie przebijał temp. zadanej, pod warunkiem, że poznał zasady działania kotła. Zbyt duże zmniejszenie dawki paliwa może spowodować zanik płomienia, a to stworzy kolejny problem. 

Opublikowano
5 godzin temu, PioBin napisał(a):

Nie aktualne porady z XX wieku.

A jakie są aktualne?  Zobacz ile instalacji jest skopanych. Mało działa poprawnie. Stąd ludzie mają tyle problemów z kotłami, kominami.

Opublikowano

Tak działa kocioł na pellet, jest w miarę ciepło na dworze, przebija nastawę i się wygasza.
Spada temperatura w kotle (bo ociepelenie liche lub zrypana instalacja grzewcza), to się odpala.

Ma się odpalać rzadziej - termostat (ale dla niego instalacja grzewcza musi byc chociaż poprawna).

• Lubię to 1