Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam drodzy forumowicze.

Mam problem z którym chwilę walczę i nie mogę sobie poradzić.

Posiadam piec na pellet Kostrzewa Mini Bio 15 kw, w tamtym roku było normalnie wszystko spalone i spadało normalnie z palnika.
W tym roku zmieniłem pellet na A1, wydaje mi się bardziej kaloryczny niż ten rok temu. 

Niestety nie potrafie umiejętnie ustawić spalania, by pozostały popiół nie zostawał na palniku. Po jakimś czasie jest go tak dużo, że mam przegrzanie palnika i wyłączenie kotła - średnio raz na 3 godziny.... muśze wtedy wyczyścić palnik i na nowo rozpalać, nie ma jeszcze zimy więc chce sięprzyszykować.

Ustawienia pracy jakie mam:

Nadmuch 40%/34%/30%    podawanie 22 sekundy, kaloryczność 5.5, wydajność 11 kg.

Mam też ciemno w komorze spalania, zawsze miałem biało...
Czytałem dużo na forum, próbowałem różnych ustawień, postanowiłem jednak napisać, bo nie umiem sobie poradzić. 

Proszę o pomoc. 

Opublikowano

Dzis poszła zmiana i zrobiłem podawanie co 23 sekundy, większych zmian nie widzę. 
Zrobiłem też test wydajności i wyszło 6.8 kg/h - zmieniłem.

Większych zmian nie ma, popiół wciąż zostaje u góry, nie spada z palnika...

Opublikowano

Dziś ustawione nastawy nawiewu na 50/40/38 - wciąż bez większych zmian, jednak zaczęło się robić biało w środku. 

Popiół wciąz zostaje, który parametr najbardziej odpowiada za to ?

Opublikowano

Pewnie ten którego  nie masz ,automatyczne czyszczenie .

Opublikowano

Ale co oznacza automatyczne czyszczenie ? Wcześniej takiego problemu nie miałem, a nie miałem automatycznego czyszczenia. 

Opublikowano

Jak co 3 godz. tyle popiołu to coś nie halo z tym pelletem. 

Opublikowano

Nie miałeś problemu bo miałeś inny pellet , ten co teraz najwyraźniej potrzebował by pomocy w postaci zgarniacza , czy innego rodzaju oczyszczania .

NIe wiem jaki tam palnik , ale zobacz czy nie masz czyszczenia przedmuchem , może tu należało by coś podkręcić .

Opublikowano

Mam funkcję automatycznego czyszczenia, ustawiłem dziś na 3 godziny (wcześniej było ustawione 7 godzin) i zobaczę co się zmieni. Widzę, że jest to inny pellet, jednak robiłem test z wodą i wychodzi, że jest to dobry rodzaj pelletu. 
Kupiłem 2 tony, więc muszę pobawić się trochę z ustawieniami, jak na razie to wciąż zostaje na popielniku, jedna zaczeło coś spadać. Wcześniej nie miałem takiej ilości popiołu. 

Opublikowano

No to musisz trochę posiedzieć w kotłowni i dostosować odpowiednie ustawienia. Może to coś pomoże. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie,

niestety do dziś nie udaje mi się rozwiązać problemu. 

Doszedłem do takich ustawień:

wydajność: 11kg/h

Nadmuch max: 100%

pośredni: 80%

Minimalny: 70%

Czas podawania 25s

Moc palnika 20kw.

Niestety pellet wciąż zostaje, nagrzewa się ekspresowo, jednak jak raz na 1.5 - 2 godziny nie zejde na dól, nie przeczyszcze to gwarantowane przegrzanie palnika:(

Nie mam już siły. Nie moge wyjsc na dłużej, bo wiem że piec sie wygasi i bedzie zimno.

Co mogę jeszcze zrobić?

Jakie zdjęcia mogę wysłać, byście mogli zobaczyć co jest nie tak.

Nie mam już siiły z tym walczyć...

Opublikowano

A jak to jest że posiadasz kocioł 15 kw a doszedłeś do mocy palnika 20 kw?

Może trzeba zmniejszyć moc maksymalną ?

/

Opublikowano

15 kw to moc kotła, 20 kw to moc palnika - tam mogę dużo więcej dać, jednak nie wiem już jakie opcje zmienić, by coś to dało. Chodzenie co godzinne i czyszczenie palnika nie chodzi w grę, bo pracuje. Wracam z pracy i siedze z kotłem ;(

Mogę przesłać zdjęcia jak wygląda palnik po godzinie pracy.

Mam wrażenie, że popiół nic nie leci, dodatkowo w środku powinno być biało, jest czarno...były chwile, że biel była widzialna, ale wtedy grzanie wody trwało wiecznie, a popiół wciąż zalegał;/

Opublikowano

Jak ci się chce to prześlij .

Po kiego grzyba taką dużą moc nastawiać jak wymiennik 15 kw .

Czyściłeś ten palnik , może otworki w ruszcie się po przytykały nie nazbierał się gdzieś tam popiół pod rusztem ,jest tam jakaś wyczystka?

Ten popiół jest jaki ? spieki się robią? ciężki piaszczysty z grudkami?

Opublikowano

Dałem wiekszą moc, bo myślałem że spali dokładniej ten pellet. 

Zmienie na 10 kw i zobaczę. 

Palnik czyszcze codziennie, ogólnie cały piec czyszcze codziennie. 

Co to jest wyczystka ? 

Opublikowano

Może gdzieś przez te otworki w palenisku nazbierało się popiołu albo gdzieś w okolicy dmuchawy , ja nie wiem jak ten palnik jest skonstruowany , być może gdzieś w tych miejscach jest jakaś blaszka co trzeba odkręcić i usunąć popiół jakiś kanał z powietrzem do palenisk musi być .

Albo jeszcze w czopuchu kotła nazbierało się pyłu może tam nie czyściłeś , codziennie czyścić kocioł to przesada tak być nie powinno .

Opublikowano

Załączam fotki. Tak wygląda palnik po 60- 90 minutach pracy. Codzinnie muszę zrzucać wszystko na dół, by piec mógł dalej funkcjonować. Dodatkowo mam opcję "czyszczenie" - ustawiłem co godzinę, jednak nic się nie dzieje, piec ciągle pracuje. 

IMG_5976.thumb.jpeg.f3c3c0e54dce9344e8ef543cdd7e6ed4.jpegIMG_5973.thumb.jpeg.c233c4e2fdb99cdf3e6819999e5bf592.jpegIMG_5974.thumb.jpeg.7b5f7c8944d5d2dabed2051a0b5b5b5c.jpeg

IMG_5975.jpeg

Opublikowano

Masakra , ewidentnie ten pellet się nie nadąża spalać zwiększanie podawania , mocy palnika jeszcze pogorszy sytuacje .

Palnik się zapycha i musi dojść do przegrzania .

spróbuj z mniejszą mocą , i ustal czy kanały powietrzne są drożne w palniku od dmuchawy do paleniska ,

Jak nie pomoże to na próbę dobry pewny pellet , do takiego jak masz to potrzebny palnik z automatycznym czyszczeniem na zasadzie ruchomego rusztu , obrotowej komory itp.

Opublikowano

Wszystkie kanały przeczyściłem wczoraj. Rozebrałem wszystko i czyściłem. 3 lata było dobrze, wydaje mi się to winą pelletu. Jutro ustawię 10 kw, tylko na palniku czy na piecu? Aktualnie piec ustawiony mam na 15kw, a palnik miałem na 15.5kw (to zdjęcie z 20kw). 

Aktualna wydajność to 11 kg/h, moc nawiewu max 100% min 70%. Za mocno wieje? 
Kominiarz był i mówi, że komin czysty jak nigdy...z tyłu chyba jest czystka, też wyczyściłem. 
Dotykam wyjścia rury do komina i też jest ciepła, musi być drożne. 

Opublikowano

Po prostu palnik musi mniej paliwa dostawać , jak nie pomoże to spróbować inny pellet ,ten co masz byle czego nie trawi .

Opublikowano

A jak podejść do tematu nawiewu?

Mam 3 opcje, Max, nominalny i minimalny. Nie wiem też do końca w jakich momentach one działają. 

W instrukcji też za bardzo nie znalazłem.