Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Yaro, rozumiem że masz zamontowane pompy na powrocie, tak? Wstaw zdjęcie tego i zdjęcie boilera cwu. Według mnie wyjście jest źle podpięte mimo że nie jestem za poprawianiem po fabryce, opisałem ci już jak powinno być. Zobacz na sprzęgło na wyjście na samej górze, jest tylko pompa bez mieszacza, dlaczego? Dlatego że tam ma być podpięty zbiornik cwu. 

Edytowane przez Jareknb
Opublikowano (edytowane)

Jareknb na powrocie ani przed ani za nie mam żadnych pomp nic, to co widać na sprzęgle zdjęciu na początku postu jeśli chodzi o cwu to jest  zasobnik wody to Vaillant vih r150 teraz nie mam jak zrobić zdjęcia mi tylko i wyłącznie chodzi o wejście do sprzęgła czy coś nie jest pomieszane na stronie terwat jest jeszcze możliwość dokupienia do sprzęgła coś takiego jak grupa ochrony powrotu albo grupa ładowania sprzęgła może tego właśnie hydraulik nie zainstalował i dlatego jedna z obiegu działa gorzej niż inne przy włączonych wszystkich obiegach nie wiem pytam 

https://terwat.pl/index.php?route=product/product&path=59_60&product_id=352

Edytowane przez yaro7111
Opublikowano (edytowane)

Czyli wszystko jasne, trochę mnie dziwi że to w ogóle działa. Czy w piecu gazowym masz pompę kotłową? Jeżeli nie, chociaż nie wiem jak by to działało, powinieneś mieć zamontowane pompy na powrocie, piszę pompy bo masz dwa źródła ciepła, z tym że ochronę powrotu czyli zawór trójdrożny możesz zastosować przy piecu na węgiel, przy gazowym nie, ale pompa na powrocie musi być aby ładowała równo do sprzęgła a za nim pompy rozprowadzą już dalej i tak jak pisałem zbiornik cwu masz mieć podłączony do sprzęgła na samej górze. 

Edytowane przez Jareknb
Opublikowano

Piec gazowy jest podpięty bezpośrednio do sprzęgła w piecu jest przecież pompa do zasilania 

Na piecu węglowym też jest pompa ja zasilaniu ciepłej wody

Nie ma tylko na powrotach żadnej pompy obieg

IMG20241017164139.jpg

Opublikowano

Wyłączyłeś piec gazowy i ogrzewałes dom piecem weglowym? Rozumiem że z pieca gazowego też wychodzą zasilanie i powrót do zbiornika cwu, czy tylko weglowym grzejesz? 

Opublikowano (edytowane)

piecem weglowym grzałem może 1 raz 😉 grzeje tylko gazowym. piec weglowy jest tylko podpiety do ogrzewania nie jest podlaczony  do cwu jedynie gazowy jest podpiety do zasobnika czyli tylko i wyłącznie wode urzytkową do zasobnika grzeje piec gazowy

jeśli mówisz ze musi być pompa na powrocie za sprzegłem to może bym zastosował taki zestaw

https://terwat.pl/index.php?route=product/product&product_id=341&search=grupa+ładowania+sprzęgła

Edytowane przez yaro7111
Opublikowano
2 godziny temu, Jareknb napisał(a):

Czyli to samo, a swoją drogą to nie wiem czemu to ludzie montują, jak dla mnie to nabijanie klientów na kasę, no chyba że faktycznie mamy kocioł na holzgas, wtedy to ma jakąś rację bytu. 

Jak mas pisac glupoty to nie pisz.

Kolega ma problem z nizsza temperatura na jednym obiegu a mozliwe przyczyny i rozwiazanie podalem wczesniej. CWU i pompki na powrocie (ktorych nie ma) nie sa tematem.

Opublikowano

Jak ma nie mieć problemu, nie widzisz na zdjęciach że to jest źle podpięte? Właśnie pompy na powrocie i cwu ma znaczenie. To jest sprzęgło, nie rozdzielacz, hydraulik zrobił mu typowe podłączenie jak do rozdzielacza. Rozpala piec przy około 40 stopniach powinna się włączyć pompa na powrocie, przy 45 - 50 pompy obiegowe, piec powinien mieć min. 60 stopni. Pompa na samej górze grzeje cwu, reszta jest ustawiana zaworami trójdrożnymi w zależności jaką chcemy mieć temperaturę na grzejniki i na podłogi, i to musi działać. 

Yaro, po co ci ten zestaw, wszystko praktycznie masz, pompę która siedzi na piecu węglowym powinna być wstawiona na powrocie i tyle. Przy piecu gazowym tak samo, bo rozumiem że jest tam tylko jedna pompka która ładuje na wężownice w cwu, nie wiem jak to jest z piecem gazowym, wiem tylko że powinieneś mieć to zrobione tak, aby grzać wszystko z każdego źródła i wszystko powinno być wpięte do sprzęgła skoro już tam jest.