Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W tym tyg. zamontowano u mnie pompę ciepła Panasonic T Cap.

Jed. Wew. - WH-UX09HE8

Jed. Zew. - WH-SXC09H3E8

Pompa jest wstępnie ustawiona na prostą grzewczą, temp. 40 stopni i mimo osiągnięcia tej temperatury nie wyłącza się tylko cały czas pracuje. Z tego co mi wiadomo po osiągnięciu zadanej temp. powinna się wyłączyć. Czy ktoś może powiedzieć czym to może być spowodowane?

Opublikowano
19 godzin temu, Ray00 napisał(a):

tego co mi wiadomo po osiągnięciu zadanej temp. powinna się wyłączyć

Nie musi się wyłączyć będzie utrzymywała temperaturę około 40 stopni tylko zmniejszy swoją moc. Najprawdopodobniej przy 42 stopniach dopiero ci się wyłączy

Opublikowano

Sprawdź czy jak już ma te 40*C, to czy nie spada jej częstotliwość sprężarki albo przepływ. Bo PC nie musi się wyłączyć po dojściu do zadanej.

Opublikowano

Działanie pompy ciepła po kilku dniach wygląda już w porządku. Zrodziły mi się jednak nowe pytania. 

Czy zwiększenie delty pomoże obniżyć liczbę wyl/wl? Aktualnie mam ustawioną deltę 5 stopni. 100% grzejniki. Widzę że liczba wył/wl zaczyna u mnie wychodzić przed czas pracy. 

Jak najlepiej ustawić parametry max czas działania co i max czas działania cwu.

Czy dobrze myślę że jeśli w domu jest fotowoltaika to warto ustawić harmonogram grzania cwu na jeden raz w ciągu dnia w godzinach np. 12-13 aby wykorzystywało produkcje PV?

Opublikowano
2 godziny temu, Ray00 napisał(a):

Czy dobrze myślę że jeśli w domu jest fotowoltaika to warto ustawić harmonogram grzania cwu na jeden raz w ciągu dnia w godzinach np. 12-13 aby wykorzystywało produkcje PV?

Tak bo wykorzystasz PV.

Bo na dworze jest w południe cieplej czyli większy COP.    

Ustaw sobie na CWU większą deltę czy histerezę Powiedzmy 40-55st to rzadziej  załączała będzie się PC Wysoka temp grzania CWO to gorszy COP

2 godziny temu, Ray00 napisał(a):

Widzę że liczba wył/wl zaczyna u mnie wychodzić przed czas pracy. 

Jak się zrobi zimno na dworze to nie będzie taktowała. Można jeszcze ustawić tryb cichy na 3 jak jest temp powyżej  5 st na dworze. Sprężarka działa na mniejszej częstotliwości a dłużej czyli mniejsze taktowanie.

Deltę na grzejniki w Panasonicu ustawiają 7. Powinno być mniejsze taktowanie przy takiej delcie i większy COP. 

Opublikowano

Dziękuję bardzo za podpowiedzi.

Spróbuję ustawienia delty na 7 stopni jak się będzie sprawować. 

A czy wiesz może jak w najłatwiejszy sposób ustawić na Panasonicu grzanie cwu tylko w południe? I jak mieć najlepiej ustawione maksymalne czasy włączenia co i cwu. Domyślnie po włączeniu pompy grzanie CO było chyba 8h, a widzę na YT że ludzie ustawiają na 0.5h i nie wiem w końcu jak ustawić. 

Opublikowano (edytowane)

Ustawiasz w harmonogramie tygodniowym co chcesz grzać i kiedy czy co czy cwu czy obie rzeczy na raz.

Ja mam ustawione czasy grzania na standardowych parametrach.

0.5 godziny ustawienie na grzanie CO to głupota bo wymuszasz  taktowanie pompy. Natomiast w ustawieniach CWU chodzi o to że jak pompa będzie grzała CWU to może wychłodzić się do domu bo nie będzie grzało CO. 

Jak CWU się nagrzeje do zadanej temperatury to się samo wyłączy.

Edytowane przez cezario1