Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nastawa wstępna zaworu termostatycznego - prośba o wytłumaczenie

Endriu1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.
Od zawsze widziałem jedynie cyferki na głowicy u np. znajomych czy w pracy i nimi się sugerowałem.
W domu mam obecnie zwykłe zaworki, ale są już kiepskie i w przyszłym miesiącu je wymieniam na termostatyczne.
Poszukując odpowiedniego zaworu natrafiłem na coś takiego, jak "nastawa wstępna".
Poczytałem, przejrzałem YouTube i mam pytanie.
Otóż nastawa ta reguluje przepływ wody w poszczególnych grzejnikach i podobno im grzejnik dalej od pieca, tym powinien mieć większy przepływ, aby skutecznie grzać względem grzejników wcześniejszych.
Z jednej strony rozumiem, bo chyba chodzi o to, że im bliższy grzejnik, tym ma wyższą temperaturę zasilania i jeśli by każdy miał taki sam przepływ, to ostatni grzejnik będzie grzał najsłabiej, gdyż wcześniejsze mu odbiorą temperaturę zasilania.
Z drugiej jednak chciałbym się dowiedzieć czym to się różni od pokrętła na głowicy, tj. ustawiam przepływ wszystkich tak samo i tak samo zawory.
Woda leci od pierwszego, po piąty w tym przypadku i wszystkie się nagrzewają, zaczynając od pierwszego od pieca.
Jeśli grzejnik 3 i 4 rozgrzeje się do zadanej temperatury (są w jednym pomieszczeniu), to na logikę zawór się zdusi i większy przepływ zostanie przekazany do ostatniego, piątego grzejnika w innym pomieszczeniu, dzięki czemu szybciej uzyska wyższą temperaturę.
Napiszcie mi proszę czy dobrze kminię.

Edytowane przez Endriu1987

W skrócie, bez teoretyzowania:

Cyferki na głowicy to zadana temperatura pomieszczenia

Nastawa wstępna to ustawienie jak dużo gorącej wody ma przepłynąć przez zawór w  określonym czasie.

@Jozefg1

Dobrze, ale wytlumacz mi czym to sie w praktyce rozni.
Jesli mamy piec i 5 grzejnikow, to przy zaworze z brakiem nastawy i glowica termostatyczna ustawiona na kazdym z nich na 20 stopni, pierwszy grzejnik dostanie najwyzsza temperature zasilania, ostatni najnizsza, przez co pierwszy rozgrzeje sie najszybciej do tych 20 stopni, nastepnie sie zamknie i wiecej wody poplynie do kolejnego.
Nastawa wstepna moze spowodowac jedynie to, ze moge wymusic juz na samym poczatku to, ile wody dostanie kazdy z poszczegolnych grzejnikow i dla przykladu ustawic na pierwszym 3, drugim 4, trzecim 5, czwartym 6 i piatym 7.
Spowoduje to, ze wszystkie rozgrzeja sie mniej - wiecej w tym samym czasie, bo grzejnik pierwszy otrzyma najmniej przeplywu, za to o najwyzszej temperaturze, zas ostatni najwiecej wody, kosztem nizszej temperatury.
Ja to widze w ten sposob, takze zasadniczno nastawa wstepna moze wplynac jedynie na czas rozgrzewania grzejnikow, natomiast podczas kilku godzinnego palenia te roznice znikna, poniewaz i tak to glowice beda regulowaly przeplyw.
Myle sie?

13 godzin temu, Endriu1987 napisał(a):

@Jozefg1

Dobrze, ale wytlumacz mi czym to sie w praktyce rozni........

Myle sie?

Masz pięć pokoi w każdym jeden kaloryfer oddalony coraz bardziej od kotłowni / maszynowni . Bez nastawy wstępnej w pierwszym przepływa najwięcej  wody bo najmniejsze opory przepływu ( najkrótszy rurociąg ) w ostatnim najmniej ( bo opory instalacji największe ) . Według twojego rozumowania ... np:  zostawiasz otwarte okno przy pierwszym kaloryferze termostat się nie zamyka ( bo zimne z okna cały czas leci ) przepływa większość ogrzanej wody przez niego - co z ostatnim kaloryferem ? Pozostaje cały czas zimny ...

@lajosz

Pokoje są 2, ale to oczywiście nie ma znaczenia.
Większe ma to, że w zimie okien nie otwieram, bo jest zimno i nie po to bym palił, aby je otwierać, także ta teoria w moim przypadku odpada.

"w pierwszym przepływa najwięcej  wody bo najmniejsze opory przepływu ( najkrótszy rurociąg ) w ostatnim najmniej ( bo opory instalacji największe )"

Kurcze, no nie jestem pewien.
Według mnie przepływa tyle samo wody, ponieważ całością steruje pompa i jeśli przyjmiemy takie same grzejniki oraz zawory, to raczej przepływa tak samo.

Reasumując.
Jeśli (według mnie) nie zakłócimy pracy zaworu oknem, a wszystkie grzejniki ustawimy na maxa otwarte i na każdym zadamy taką samą temperaturę, to pierwszy nagrzeje się najszybciej, ostatnio najwolniej, natomiast ostatecznie sam zawór zadziała podobnie do nastawy wstępnej.
Nastawa reguluje ilość wody w danym grzejniku.
Jeśli pierwszy od pieca rozgrzeje się do nastawionej temperatury, to następnie się zamknie i przekaże więcej wody do kolejnego, co zadziała właśnie jak nastawa wstępna, tylko przy nastawie możemy np. od startu palenia dać na np. piąty grzejnik więcej wody, aby rozgrzewały się w podobnym czasie, a przy braku nastawy muszę rozgrzewać się po kolei.

Do 2 pokoi może nie trzeba się bawić w nastawy wstępne. U mnie 2 piony grzeją tak, że jak nie skryzuje zaworów na piętrze to grzejniki na parterze słabo grzeją. Jakbym dał na zasilanie 60 stopni to pewnie by się w końcu dogrzały po zamknięciu zaworów na górze, ale mam dużo niższą temperaturę i zawory się nie domykają, a przez to grzejniki na dole byłyby ciągle niedogrzane.

• Zgadzam się 1

Ok, czyli masz piec na dole i zasilanie idące od góry ku dołowi.
Biorę pod uwagę sytuację, w której zasilane nie da napędzić ostatnich grzejników, ponieważ u mnie podczas palenia przeważnie nie ma szału na zasilaniu, jeśli chodzi o temperaturę.
Nie wiem jaki wpływ ma układ (u Ciebie pion, u mnie całość na jednym poziomie), bo w sumie to wszystko napędzają pompy, natomiast tak czysto teoretycznie u mnie w jednym poziomie ta woda powinna troszkę lepiej pracować, niż z góry na dół i odwrotnie.
Nadal nie wiem czy jest sens u mnie dawać zaworów z nastawą, ponieważ okna nigdy w zimie nie otwieram, także teoretycznie zawory pierwszych grzejników powinny się przymykać i oddawać przepływ na dalsze.
Kwestią jest temperatura zasilania.