Mateo2k Opublikowano 24 Września 2024 #1 Opublikowano 24 Września 2024 Dzień dobry Państwu, zacznę od tego że potrzebuję waszej fachowej opinii bo widziałem w sieci wiele instalacji zarówno ogrzewania podłogowego jak i CWU i mam spore wątpliwości do tego co widzę w lokalu nad kupnem którego się zastanawiam... Lokal to parter (52m2)+ piętro(70m2) i nieużytkowe poddasze. Ogrzewanie w całym lokalu to podłógówka, parter niby wg projektu (6 pętli), a piętro to już wymysł dewelopera (6 pętli). Osiedle to już kolejny etap - w pierwszym na pietrze były grzejniki i samo ułożenie podłogówki wyglądało dużo lepiej. Pierwsze co się rzuca w oczy to brak otuliny na rurach, hydraulika na pp-r, w rozdzielaczach brak informacji o pętlach, nie wiadomo jak są ułożone i jakiej są długości. Ogólnie wiadomo niewiele. Od dewelopera dostałem zdjęcia poglądowe z instalacji w innym lokalu i one powodują jeszcze więcej mieszanych uczuć... mam też swoje zdjęcia pieca i rozdzielaczy. Co o tym sądzicie? warto w to brnąć ? czy brak otuliny na rurach pp-r powoduje duże straty ciepła? Jeśli by to wszystko skuć i położyć od nowa zgodnie ze sztuką ? jakie to orientacyjne koszty ? :/ Cytuj
sambor Opublikowano 24 Września 2024 #2 Opublikowano 24 Września 2024 Rury do rozdzielaczy to jakiej średnicy są? Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 25 Września 2024 #4 Opublikowano 25 Września 2024 (edytowane) 5 godzin temu, Mateo2k napisał(a): 3/4 i 16mm pex Rur PP nie podaje się w calach.To będzie rura PP25 lub 32 Edytowane 25 Września 2024 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 25 Września 2024 #5 Opublikowano 25 Września 2024 Jak PP25 to za mało, z resztą PP32 na całość to też raczej za mało - zależy od pompy w kotle. Cytuj
Mateo2k Opublikowano 25 Września 2024 Autor #6 Opublikowano 25 Września 2024 (edytowane) Nie jestem w stanie sprawdzić obecnie co jest na rurze napisane i podać właściwy wymiar. Dostałem projekt podłogówki na parter i tam wymiarów rur nie ma. Przeglądałem projekt wody i tam np są takie wymiary dla kotłowni gdzie jest piec: z-∅32 c-∅32 cc-∅20 Przy podejściach kuchnia/łazienki z i c ∅20 Doprowadzenie wody zimnej do lokalu ∅40 Rozprowadzanie wody z-∅25 c-∅20 cc-∅20 Edytowane 25 Września 2024 przez Mateo2k Cytuj
sambor Opublikowano 25 Września 2024 #7 Opublikowano 25 Września 2024 Liczy się to co w realu, a nie na papierze. Szczególnie w deweloperce mieszkaniowej! Cytuj
Mateo2k Opublikowano 26 Września 2024 Autor #8 Opublikowano 26 Września 2024 (edytowane) Sprawa wygląda tak: nad piecem są 2 rurki PP32 wystające z sufitu i to one idą do rozdzielacza na piętrze, nie są obecnie podpięte do rozdzielacza na parterze więc pierwszy problem to będzie rozpięcie skrzynki z rozdzielaczem i doprowadzenie rurek. do rozdzielacza na poddaszu idą już rurki PP25. Co ciekawe z pieca i do pieca dochodzą rurki 25x4.2 Dostałem tez kilka zdjęć z montażu rur i są one prowadzone w otulinach (lokal inny ale ponoć tak samo robili wszedzie) Edytowane 26 Września 2024 przez Mateo2k Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi