Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Witam. 

Jestem totalnym amatorem jeśli chodzi o isntalacje c.o. Niestety sytuacja wymusiła na mnie załorzenie takiej instalacji w domu. Moje finanse kuleją i nie stać mnie na zatrudnienie fachowców - bedę robił samodzielnie.  Przejrzałem masę poradników jak to ogarnać - jeśli chodzi o sam montaż. Zestaw będzie taki - piec termet ecocondens nex 24/30 (wybrany ze względu na cichą pracę) + 5 grzejników stalowych c33 600x1100 firmy mexen. Mam pytanie odnośnie średnicy instacji - piec ma wyjście 3/4 - grzejnik jest 1/2 - czy jest sens ciągnąć instalację 3/4 skoro grzejnik będzie i tak miał mniejszy przepływ? 

Opublikowano

Za mało danych. Nie napisałeś jakie zapotrzebowanie na ciepło , odległość rozgałęzienia itd. Ja się nie znam ale na chłopski rozum to 5 kaloryferów każdy po 2,5 kW to jest 12,5 kW przy 75 stopniach  to w miedzi 28x1,5mm   a PP 32x5,4mm . Ale jak temperatura 55 stopni to kaloryfery mają tylko 1,3 kW wtedy 1,3x5=6,5 kW i odpowiednio rury miedziane 18x1mm a PP 25x4,2mm .

Sam Widzisz trzeba to policzyć ... nie 1/2 nie 3/4 - a raczej 1 cal

Opublikowano (edytowane)

Apropo grzejnika @lajosz
Google podają, że moc żeberka grzejnika żeliwnego o wysokości 60 cm wynosi 130 W.
Kojarzysz może do jakiej temperatury zasilania się ta moc odnosi lub masz jakiś kalkulator?
Wiem mniej - więcej jakiej temperatury miałem zasilanie w zimie na tych żeliwnych grzejnikach, a chcę dać dodatkowy grzejnik panelowy do pokoju, w którym nie ma grzejników i chciałbym dobrać go do podobnej mocy, co te żeliwne, ponieważ powierzchnia jest taka sama.

Edytowane przez Endriu1987
Opublikowano
33 minuty temu, Endriu1987 napisał(a):

Apropo grzejnika @lajosz
Google podają, że moc żeberka grzejnika żeliwnego o wysokości 60 cm wynosi 130 W.
Kojarzysz może do jakiej temperatury zasilania się ta moc odnosi lub masz jakiś kalkulator?

Googl podaje 90 zasilanie 70 powrotu 

Link afiliacyjny

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty