Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moja instalacja jest długa 30m na poddaszu chciałem założyć rozdzielacz w kotłowni na parterze, tam ma być około 100m podłogowego, chciałem wszystko podłączyć do jednego rozdzielacza z pąpą czy będę miał problemy z zapowietrzaniem się części górniej 30m

Opublikowano

Witam jeśli zastosujesz odpowietrzenie powyżej podłogi to nie będzie problemu ,jeśli nie to jest duże prawdopodobieństwo że będzie się tam zbierać powietrze.pozdrawiam

Opublikowano

sawo czyli sugerujesz aby dac rozdzielacz na 1 petle na 2 kondygnacji , tak mam to rozumiec ?

ja na 2 kondygnacji ma 2 petle i trójniki na pionie jaka bedzie róznica jak dam rozdzielacz na 2 petle ?

Opublikowano

nic nie sugeruję ,przy 1,2 pętlach bardzo łatwo jest wyregulować poszczególne obwody ,ale przy większej ilości pętli

rozdzielacz z rotametrami i zaworami regulacyjnymi ,umożliwia dokładne ustawienie przepływów w poszczególnych pętlach,

które mogą mieć różne długości i wymagać różnych przepływów .A po dołożeniu głowic termoelektrycznych dodatkowo regulacje temperatury w poszczególnych pomieszczeniach.

Niedokładnie przeczytałem post Karola 1555 ,myślałem o 30 m kwadratowych ,a nie 30 mb rury. Ale i w tym przypadku dałbym 2 odpowietrzniki ,na zasialniu i powrocie ,oczywiście powyżej wężownicy. Podłogówkę odpowietrza się dość trudno,

i lepiej żeby powietrze już od strony zasilania nie dostawało się do wężownicy.Czasami mały korek powietrza blokuje całkowicie przepływ i wtedy trzeba ręcznie spuszczać wodę aż do całkowitego odpowietrzenia

Opublikowano
po dołożeniu głowic termoelektrycznych dodatkowo regulacje temperatury w poszczególnych pomieszczeniach.

wiem ze Ty wiesz o co w tym biega, ale jak juz piszemy nalezy uzywac poprawnych nazw

aby ci co ich nie znaja nauczyli sie nazewnictwa technicznego a nie jakies tam słowotwórstwo

i kazdy gada co innego a w sumie o tym samym mysli

technika to nie literatura , tu wszystko ma byc powiedziane napisane i wykonane dokładnie

NIE GŁOWICE tylko siłowniki termoelektryczne

a regulacja temp. bedzie dopiero jak te siłowniki beda zasilone i sterowane przez TERMOSTATY

Opublikowano

Sawo :: Podłogówkę odpowietrza się dość trudno,

i lepiej żeby powietrze już od strony zasilania nie dostawało się do wężownicy.Czasami mały korek powietrza blokuje całkowicie przepływ i wtedy trzeba ręcznie spuszczać wodę aż do całkowitego odpowietrzenia--nieprawdą jest !

Co nie znaczy że kłamiesz.

Powietrze jak ma tylko możność to spiernicza z instalacji w podskokach, z reguły w gore , lecz bywa że w dół [jam ci tak uczynił, nie chwaląc się.Rozdzielacz poniżej podłogi ok. 0,6m ]

Mały korek przelatuje z gwizdem, trzeba inne odbiorniki przykręcić.

Fizyka: powietrze rozpuszcza sie w wodzie w ilości odwrotnej do temperatury. Woda chłodna więcej, gorąca mniej.

Wniosek-- woda w kotle na zasilaniu wydziela z siebie powietrze które powinno byś zaraz odpowietrzone a jak nie to idzie w siec. Jak siec mądra to trafia to powietrze w grzejniki i odpow. automatyczne i po kłopocie.

Ale bywaja syfony powietrzne.

Powietrze z syfonów wraca powoli do wody i przy kolejnym grzaniu w kotle ponownie sie pieni i ponownie w grzejniki i odpowietrzniki. I z głowy.W podłodze podobnie.

Itd -- najgorsza instalacja sie odpowietrzy po tygodniu. Z podłogówką włącznie. Nawet z rozdzielaczem poniżej podłogi.

Wiem, bo na sobie trenowałem sztuki wszelkie!

Odpowietrznik : można dac dużą gruchę Meibes za pompą i spoko. Ale można bez. Ale u klienta bym teraz dał. Hej!