b-raven Opublikowano 28 Sierpnia 2024 #1 Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Witam wszystkich serdecznie Jest to mój pierwszy post tutaj i od razu zwracam się do Was fachowców z prośbą o pomoc. Otóż jestem w trakcie zamawiania gratów do założenia instalacji gazowej i byłem zdecydowany na kocioł 1 funkcyjny o mocy 19 kW ponieważ taki akurat wyszedł ze wszelkich fachowych obliczeń ( również przez fachowca który obliczał zapotrzebowanie grzewcze domu ), Ów fachowiec jednak proponuje mi, abym zdecydował się na kocioł 25 kW argumentując to tym, że mocniejszy szybciej nagrzeje C.W.U której zużycie w moim przypadku jest dość znaczne. Parametr / zakres modulacji w przypadku kotła 19 kW i 25 kW jest taki sam. I teraz pytanie do Was. Zdecydować się na kocioł 25 kW i argumentacją fachowca, czy jednak iść w zaparte i zostać przy 19 kW ? Cytuj
sambor Opublikowano 28 Sierpnia 2024 #2 Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Jaki jest bojler? Ew ile osób będzie z tej CW korzystać? Cytuj
b-raven Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Autor #3 Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Bojler ma 140 litrów i 3 osoby korzystają często z wody. Cytuj
sambor Opublikowano 28 Sierpnia 2024 #4 Opublikowano 28 Sierpnia 2024 To weź 25kW Może warto o większym bojlerze pomyśleć. Cytuj
b-raven Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Autor #5 Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Dziękuję za szybką pomoc. Tak zrobię. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi