luknow5 Opublikowano 12 Stycznia 2010 #1 Opublikowano 12 Stycznia 2010 Witam. Może ktoś mi podsunąć pomysł włączenia cyrkulacji wody cwu. Przeczytałem ostatnio o zrobieniu rurki miedzianej z dwoma końcówkami gwintowanymi i wkręceniu jej do trójnika przy wyjściu ciepłej wody ale niestety rurka miedziana o śr 12 mm nie wejdzie w tym bojlerze . Może dodatkowy zbiornik podłączony w obwód? Przy podłączeniu do wejścia zimnej wody zasilającej zbiornik działa cyrkulacja, ale tylko na chwile potem w obieg wlatuje zimna i po zawodach. Cytuj
Neo Opublikowano 13 Stycznia 2010 #2 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Może tak ? http://wymienniki-taurus.pl/serwis.html Pozdrawiam Cytuj
luknow5 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Autor #3 Opublikowano 15 Stycznia 2010 Witam Dziękuje za zainteresowanie i za podpowiedz ale jest jedna watpliwosc a mianowicie : przy tej konfiguracji podłaczenia pompa GRUNDFOS UP 15-14B nie jest wstanie pokonac zaworu zwrotnego zamontowanego przed pompą Pozdrawiam. Cytuj
ramzeus Opublikowano 15 Stycznia 2010 #4 Opublikowano 15 Stycznia 2010 A czy próbowałeś już taki układ skoro piszesz, że pompa nie da rady? Są jeszcze zawory klapowe. Te chodzą lżej. Cytuj
luknow5 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor #5 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Tak próbowałem taki układ podłączenia , może mam zbyt wysokie ciśnienie w sieci, 5-6 atm.? nie wiem....Spróbuje ten klapowy a jak nie to czeka mnie wspawanie trzeciego wyjścia ze zbiornika, ale na razie nie wiem jak sie za to zabrać .Dzięki. Pozdrawiam. Cytuj
ramzeus Opublikowano 16 Stycznia 2010 #6 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Nie wspawuj nic. Wypalisz emalię i co potem. Zasobnik w szybkim tempie na złom. Po co tak na prawdę chcesz robić cyrkulację. Cytuj
luknow5 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Autor #7 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Po co cyrkulacja?To bardzo proste; mam dom piętrowy i nie mam kanalizacji tylko szambo zanim woda ciepła pokona 7-8 m przewodu kilka razy dziennie to jest duża strata wody. Po drugie w zimie myc ręce w zimnej wodzie to pewny reumatyzm a po trzecie wydałem za dużo pieniędzy na instalacje żeby teraz się poddać. Cytuj
Punia100 Opublikowano 17 Stycznia 2010 #8 Opublikowano 17 Stycznia 2010 A może tak? http://www.biawar.com.pl/index.php/ogrzewa...enu-id-170.html :D Cytuj
luknow5 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor #9 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Dzieki .Bardzo dobry sposób na zimę kiedy palę non stop to jest zamiast trzeciej rurki. Natomiast w lecie musiałbym palić w piecu i ogrzewać wodę uzytkową bez grzałki gzie mam właczony automat na tani prad. Ale dziekuje za schemat,na pewno z niego skorzystam.Pozdrawiam Cytuj
luknow5 Opublikowano 20 Stycznia 2010 Autor #10 Opublikowano 20 Stycznia 2010 A czy próbowałeś już taki układ skoro piszesz, że pompa nie da rady? Są jeszcze zawory klapowe. Te chodzą lżej. Serdeczne dzięki za radę o zaworze klapowym. Założyłem i cała instalacja działa na piatkę,kurek sie otworzy i ciepła woda z kranu się leje odrazu.Dzięki Pozdrawiam. Cytuj
czerwony511 Opublikowano 20 Stycznia 2010 #11 Opublikowano 20 Stycznia 2010 No! Też taki mam super są te zaworki klapowe, są lepsze od zwrotnych bo na pewno lżej pompce otworzyć klapowy :o :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi