Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak Podłączyć Bojler Dwupłaszczowy Do Cyrkulacji?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Może ktoś mi podsunąć pomysł włączenia cyrkulacji wody cwu. Przeczytałem ostatnio o zrobieniu rurki miedzianej z dwoma końcówkami gwintowanymi i wkręceniu jej do trójnika przy wyjściu ciepłej wody ale niestety rurka miedziana o śr 12 mm nie wejdzie w tym bojlerze . Może dodatkowy zbiornik podłączony w obwód? Przy podłączeniu do wejścia zimnej wody zasilającej zbiornik działa cyrkulacja, ale tylko na chwile potem w obieg wlatuje zimna i po zawodach.

Opublikowano
  • Autor

Witam Dziękuje za zainteresowanie i za podpowiedz ale jest jedna watpliwosc a mianowicie : przy tej konfiguracji podłaczenia pompa GRUNDFOS UP 15-14B nie jest wstanie pokonac zaworu zwrotnego zamontowanego przed pompą Pozdrawiam.

Opublikowano

A czy próbowałeś już taki układ skoro piszesz, że pompa nie da rady? Są jeszcze zawory klapowe. Te chodzą lżej.

Opublikowano
  • Autor

Tak próbowałem taki układ podłączenia , może mam zbyt wysokie ciśnienie w sieci, 5-6 atm.? nie wiem....Spróbuje ten klapowy a jak nie to czeka mnie wspawanie trzeciego wyjścia ze zbiornika, ale na razie nie wiem jak sie za to zabrać .Dzięki. Pozdrawiam.

Opublikowano

Nie wspawuj nic. Wypalisz emalię i co potem. Zasobnik w szybkim tempie na złom. Po co tak na prawdę chcesz robić cyrkulację.

Opublikowano
  • Autor

Po co cyrkulacja?To bardzo proste; mam dom piętrowy i nie mam kanalizacji tylko szambo zanim woda ciepła pokona 7-8 m przewodu kilka razy dziennie to jest duża strata wody. Po drugie w zimie myc ręce w zimnej wodzie to pewny reumatyzm a po trzecie wydałem za dużo pieniędzy na instalacje żeby teraz się poddać.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki .Bardzo dobry sposób na zimę kiedy palę non stop to jest zamiast trzeciej rurki. Natomiast w lecie musiałbym palić w piecu i ogrzewać wodę uzytkową bez grzałki gzie mam właczony automat na tani prad. Ale dziekuje za schemat,na pewno z niego skorzystam.Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
A czy próbowałeś już taki układ skoro piszesz, że pompa nie da rady? Są jeszcze zawory klapowe. Te chodzą lżej.

Serdeczne dzięki za radę o zaworze klapowym. Założyłem i cała instalacja działa na piatkę,kurek sie otworzy i

ciepła woda z kranu się leje odrazu.Dzięki Pozdrawiam.

Opublikowano

No! Też taki mam super są te zaworki klapowe, są lepsze od zwrotnych bo na pewno lżej pompce otworzyć klapowy :o :)