Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, sambor napisał(a):

Najlepszy jest prosty trójnik + naczynie na zwykłym śrubunku.

+ zwykly zawor odcinajacy?

W innym przypadku podczas kontroli naczynia/cisnienia trzeba spuscic cala wode z instalacji/kotla. I chyba w tym celu wymyslili marketingowe zlaczki do naczynia.

Opublikowano

Nie koniecznie z całej, masz zaw odcinające bufor i kocioł, wystarczy że raz na kolka lat z nich skorzystasz.

Ja np nie uzupełniałem ciśnienia w naczyniach przeponowych od 10 lat, nie ma takiej potrzeby.

Wystarczy nieć dobre naczynia prod np Reflex czy Flamco i nie przekraczać ciśnienia obliczeniowego w instalacji.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 15.08.2024 o 20:46, sambor napisał(a):

Naczynie przeponowe ma chronić głównie kocioł, musi być podpięte, na powrocie, wprost do kotła.

Poradz mi proszę w kwestii ciśnienia w naczyniu. Po zakupie kiedy jeszcze nie było podłączone ustawiłem ciśnienie na 0,7 bar (tak mi się wydake bo nie do końca sprawny manometr się okazał później). Na instalacji mam ustawione na zimnym kotle 0,9 bar.

W tej chwili kiedy to już jest podłoczone i zalane na zimnym kotle (bufor już prawie zimny góra 26 st) manometr pokazuje 0,9 bar natomiast pomiar na wentylu naczynia 1,0 bar. Czy to jest optymalne ustawione czy na naczyniu powinno byc 0,7 bar.

I teraz jeśli tak ma być to jak to ustawić bez spuszczania wody z całej instalacji ? Dzięki

Opublikowano

Masz coś źle z manometrami.

Musi być takie samo ciśnienie pokazywane przez manometr w instalacji i manometr pomiaru ciśnienia powietrza w naczyniu.

Ciśnienie wstępne w naczyniu zależy od wysokości słupa wody w instalacji - czyli różnicy miedzy najwyższym a najniższym punktem instalacji.

Ciśnienie to powinno być większe o jakieś 0,2 bara od ciśnienia słupa wody, lub trochę więcej.

Przeważnie się ustawia ok 1 bara.

To nie apteka, jak pojemność naczynia jest dobra, to kilka kresek w tą czy w tamtą nie robi różnicy. 

Opublikowano (edytowane)

Pomijając kwestię niedoskonałości na tych dwóch manomentrach, rozumiem że "prawie" odczyty na naczyniu i na instalacji sa w porządku?

Zeszłej zimy bez bufora kocioł pracował w granicach 0,9 - 1.0 bar było ok wszystko dogrzane, więc tak zostawie.

Czytałem że na naczyniu winno byc 0,2 bar mniej niz na instalacji, czy to nie robi juz większej różnicy?

Naczynie mam 80 l + bufor 730 l .

Przy nagrzanym buforze nr do 65 st o ile jaką acteptowalną wartość może wzrosnąć ciśnienie na instalacji aby uznac że naczynie właściwie spełnia swoją rolę ?

Edytowane przez pawelsko1
Opublikowano

Ściągnij z netu kalkulator Reflex-a i on ci policzy wg wszelakich przepisów.

Nie ma czegoś takiego jak "akceptowalny wzrost ciśnienia"

Ma być poniżej dopuszczalnego ciśnienia zaworu bezpieczeństwa i poniżej ciśnienia dopuszczalnego dla danego kotła!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 15.08.2024 o 21:13, sambor napisał(a):

Przecież napisałem do kotła!

A kolega do bufora chce!

To przekreślone jest prawidłowe!!!

Wrócę jeszcze do instalacji. Na zasilaniu bufora z kotła przed buforem ma założony zawór zwrotny  , na powrocie do kotła nie mam założonego i niestety ciepła woda z dołu bufora grawitacyjnie ucieka do kotła . Wiem trzeba założyć ZZ. W związku z tym bufor zostanie "odcięty" od kotła gdy te zawory są zamknięte i nie będzie mieć "dostępu" do naczynia przeponowego które jest podpięte na powrocie wprost do kotła. Czy w tym przypadku nalezy bufor zaopatrzyć w zawór bezpieczeństwa na górze obok odpowiecznika? Czy nie jest to konieczne?

naczynie.thumb.png.b65f7f5e982197190192a21fb12fb7e3.png

Opublikowano

Jesli podlaczone jest inne zrodlo ciepla np. grzalka elektryczna to tak samo jak dla kotla. Jesli bufor nie ma mozliwosci grzac inaczej to nie ma potrzeby.