Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

To mój pierwszy post na tym forum. 

Nadszedł moment aby wybrać kocioł gazowy. Z uprzedzeniem mówię, że mój hydraulik montuje tylko piece gazowe - T e r m e t. 

Chciałbym prosić o radę jaki piec byłby najlepszy do mojego domu, żeby wszystko razem sprawnie działało. 

Z góry uprzedzam - nie zrobiłem cyrkulacji ciepłej wody.

Zależy mi na tym aby ogrzewanie podłogowe na parterze odpowiednio współpracowało z grzejnikowym na poddaszu. 

Żeby ciepłej wody nie zabrakło przy jednoczesnym szybkim prysznicu na parterze i kąpieli w wannie na poddaszu.

Fajnie jeżeli jest jakieś rozwiązanie, żeby bez cyrkulacji ta ciepła woda była trochę szybciej jeżeli jest jakieś rozwiązanie. 

Poproszę rady jakiego typu piec - jedno czy dwu funkcyjny byłby najlepszy, jakiej mocy (nie może być więcej niż 21kw, jeżeli 1 F to jaki zasobnik, jaka wielkość i czy musi być tej samej firmy co kocioł.

A może 2 Funkcyjny z wbudowanym zasobnikiem 50l. (termet ma takie w swojej ofercie)

Tutaj opis domu:

• powierzchnia użytkowa 100m2
  • wymiary 5 m x 13 m
  • ściany 24cm Beton komórkowy + 15cm grafit styropian 15 cm lambda 0,33
  • poddasze wełna skalna 25 cm lambda 0,35 albo 0,36
  • podłoga styropian 17 cm ( trzy warstwy 2,5,10cm ) EPS 0,36 albo 0,36 
  • wszystkie okna trzyszybowe razem z tarasowymi drzwiami 
  • parter 50m2 ogrzewanie podłogowe + grzejnik łazienkowy 
  • poddasze 4 grzejniki w każdym pokoju + 1 grzejnik łazienkowy
  • osobny rozdzielacz na dole na podłogówkę z pompą mieszającą i odzdzielny rozdzielacz dla grzejników na poddaszu
  • łazienka (prysznic) parter odległość od kotłowni ok 11 m
  • łazienka poddasze wanna odległość od kotłowni ok 14 m ( jest nad tą na parterze )
  • na obecną chwilę mieszkać będą dwie osoby, w przyszłości 4 :-)

Będę wdzięczny za wszystkie rady dotyczące wyboru odpowiedniego pieca gazowego, jego rodzaju i parametrów, ewentualnego zasobnika itd. 

Z góry przepraszam - jestem zielony w temacie.

Pozdrawiam:)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Termet jest ok.

Potrzebujesz jednofunkcyjny plus zasobnik około 160 litrów oraz sprzęgło żeby rozdzielić obiegi grzejnikowy i podłogowy. Pozdro