Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szukam Pomocy-wycena I Wskazanie Drogi...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Jestem tutaj nowy i zupełnie nie wtajemniczony w tematy C.O. Przymierzam sie do założenia centralnego ogrzewania 2 stopniowego z ciepłą wodą w kamienicy.Myśle o ogrzeywaniu gazowym.Czy jest ktoś kto mógłby wskazać mi jak wyliczyc sobie mniej więcej koszt takiej instalacji wraz z zakupem wszystkiego?? a może ktoś przypuszczalnie by napisał co potrzebaby było na takie mieszkanie--jaki piec by nie płacić wysokich rachunków i żeby był należycie wykorzystywany,jakie kaloryfery...jakieś pompy , danfosy.....ja niestety nie mam o tym zielonego pojęcia i nawet nie wiem jak ten temat ugryść z początku.No i też nie chciałbym zrobić to jakimś extra wysokim kosztem--dobrze , ale też nie najdrożej

mieszkanie ok 80metrów.3 pokoje--16m , 21m , 25m , kuchnia 8m,łazienka 5m , przedpokój 6m.Przedpokój myśle że nie musiałby być ogrzewany,bo dookoła ma kuchie,łazienke i pokoje i wydaje mi się że kaloryfery nie byłyby potrzebne(ale może się myle)

Jaki piec na takie mieszkanie byłby dobry >?? jakie kaloryfery?? ( nie mam pojęcia jak się oblicza jakie duże muszą być) BARDZO PROSZE O POMOC

Opublikowano
nie mam pojęcia jak się oblicza jakie duże muszą być)

Najważniejsze że masz pieniądze. 10 tys zł powinno spokojnie wystarczyć. Zakładam że juz masz gaz w mieszkaniu.

Zadzwoń/idź do firm które robią takie instalacje. Firmy powinny Ci dać przybliżony kosztorys w którym będzie napisane jaki kocioł, jakie grzejniki i ich ilość, z jakiego materiału rury CO i CWU.

Jak będziesz miał ze 3-4 takie kosztorysy to skonsultuj je na forum.

Powodzenia

Opublikowano

wielkie dzięki za odpowiedz.Piec chciałem kupic na allegro , bo zauważyłem że jest dość spora róznica cenowa.Chciałbym poprostu podczas rozmowy z taka firma byc troszke zorientowany by nie brali mnie za zupełnego ciemniaka w tych sprawach :huh: