Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł 5 klasy na węgiel kamienny czy ogrzewanie gazowe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie mam do was pytanie może mi ktoś  pomoże co zrobić.Sprawa ma się tak obecnie posiadam piec kopciuch bezklasowy.Jestem z woj świętokrzyskiego i tamtą zimę cała paliłem węglem+drzewem a niby od 2023 kopciuchów nie można używać.Teraz w 2024 3 i 4 klasy pieców nie można używać i tutaj tak

1.Jest u nas na domu(stary budynek około 50lat) skrzynka od gazu od 20lat na domu jest.Typ od gazu który przyjechał obejrzał wszystko i wycenił robotę ze wszystkim na 12tys zł + jeszcze typ od projektów musi być to pewne też 1500-2000zł więc gaz wyszedł by około 14tys zł.Z tym,że mama ma niecałe 2tys zł emerytury.Obecnie + - miesięczny koszt w okresie zimowym to 400zł za 1mc bo tak znajomi mają.By opalić zimę węglem potrzebuje dwie tony węgla + - 3200zł bo tona po około 1600zł jest i dodatkowo drzewo do rozpałki jak i podrzucenia przyczepka 1500zł. Piec na węgiel znajduje się u nas w piwnicy i trzeba schodzić po schodkach  i być lekko zgiętym bo piwnica niska dlatego też dla starszej osoby mniej wygodne niż gaz.

2.Myślałem też o kupnie pieca 5 klasy około 6000zł + dwie tony węgla 3200+ drzewo 1500zł   z tym,że ktoś wspomniał,że od 2027 ma być jakiś podatek nałożony dodatkowy i niby cena opału węgla itp o 50% więcej moze skoczyć i dodatkowo co nie daje spokoju to to,ze w piwnicy całą zimę miałem wodę po kostki.Piec mimo,że jest na wylewce bo w koło pieca jest ziemia a sa to wody gruntowe i jak podniesie się stan u nas na Wiśle to podchodzi woda z tym,że woda była przeważnie na jesieni/lecie.. natomiast w tym roku była całą zimę.. by zapalić trzeba zejść założyć gumiaki i po wodzie chodzi i jeszcze węgiel łowić jak spadnie gdzieś.Woda podchodzi po dłuższych ulewach/roztopach śniegu bo sa u nas ponoć kanały burzowe zasypane jak lata do tylu robili drogę i zasypali pewnie.Co zrobić według was? odnośnie gazu to strach jest o cenę bo jak jeszcze wzrośnie a odnośnie pieca na węgiel to zaś o to,że jak wejdzie woda do piwnicy a jeszcze jakby więcej jej przyszło to się nie zapali bo wejdzie do pieca.W tym roku wypompowałem raz to za minut tyle samo weszło.

3.Czy to prawda,że dotacja na wymianę pieca węglowego na gazowy jest tylko do końca 2024 a w 2025 tylko pompy ciepła? czy jak bym wniosek złożył końcem roku 2024 to jest szansa,że zwrócą jeszcze pieniądze? bo chcąc teraz zakładać gaz około października by przyszli montować wszystko to wtedy dopiero październik- listopad mógłbym pewnie wniosek złożyć ale czy jeszcze przejdzie?

Ja bym rozważył gaz. Jak dwie tony węgla starczają na ogrzanie przez zimę, to gazu też nie powinno jakoś dużo iść. A dla starszej osoby palenie węglem w piwnicy gdzie jeszcze woda stoi to chyba trochę za duże wyzwanie.

Poza tym zakup pieca na węgiel też jakoś specjalnie tanio nie wyjdzie bo musisz kupić kocioł spełniający aktualne normy. Nie wiem co by to musiało być, pewnie coś na ekogroszek = około 10 tyś PLN. A przy tej wodzie w piwnicy to szlag trafi ten kocioł w 2-3 lata. Ten gazowy przynajmniej zamontuj w jakimś bardziej suchym miejscu a wodą będziesz mógł zająć się w dalszej kolejności.

Chyba raczej gaz, zobacz na liście ZUM masz kociołki gazowe na dofinansowanie z czystego powietrza.

A jak nie gaz to olać tą piwnicę z basenem z wodą i wkomponować jakiś piecyk na pellet w mieszkaniu z podłączeniem do istniejącej instalacji CO https://swiatpiecykow.pl/

Ale chyba korzystniej wyjdzie gaz, bezobsługowo, czysto.

W dniu 19.07.2024 o 22:00, niko999 napisał(a):

2.Myślałem też o kupnie pieca 5 klasy około 6000zł + dwie tony węgla 3200+ drzewo 1500zł   z tym,że ktoś wspomniał,że od 2027 ma być jakiś podatek nałożony dodatkowy i niby cena opału węgla itp o 50% więcej moze skoczyć

50% podatek do węgla pojawi się w 2031 roku. Wcześniej będzie to 1/3 co i tak da przy obecnych cena ponad 500zł podatku do tony węgla. W 2040 roku podatek od węgla osiągnie 108% ceny bazowej.

Od gaz też będzie podatek, ale dużo mniejszy. Na pellet nie będzie, ale nie wiadomo jakie ceny osiągnie, bo ceny pelletu są mocno powiązane z cenami węgla. Było to widoczne w czasie ostatniego kryzysu.

Poniżej wykres pokazujący wzrost podatku ETS2 na węgiel i gaz.

ets2.PNG

Najtaniej wyjdzie jak zamontujesz gaz + dorobisz mamie kominek aby od czasu do czasu przepaliła sobie drewnem - nie ma sie co śmiać bo moja dziewczyna ma tak w domu i naprawde oszczędności w gazie są znaczne ,bo można ustawić gaz na te +20 i reszte grzać kominkiem aby zrobić np wew domu 22 np na wieczór czy jak są duże mrozy.

• Zgadzam się 2