Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa ciepła CWU czy kolektory solarne?

lampik1

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 11.07.2024 o 10:41, Matejko1 napisał(a):

"W bojlerach temperatura powinna utrzymywać się na poziomie 50-60 st. C. Legionella najlepiej rozwija się bowiem w temperaturze 25-45 st. C. Zaleca się też izolowanie rur z zimną wodą od tych z ciepłą.

Do zmniejszenia ryzyka zakażenia legionellą przyczyni się regularna dezynfekcja termiczna całej instalacji wodnej. Najlepiej wykonywać ją raz na 1-2 tygodnie. Proces polega na podgrzaniu temperatury wody znajdującej się w zasobnikach wody do 70 st. C i utrzymania takiego stanu rzeczy przez około 30 min. Ważne, by w miejscach poboru wody temperatura także nie była niższa. W takich warunkach bakterie legionelli giną."

Przy temperaturze 70⁰ to wystarczy 5-6 minut.

Zamiast bawić się w pierdoły załóż zwykłą grzałkę i dołóż sobie z 2kW paneli a kasa jeszcze zostanie

Ja u siebie mam 140L i grzałka w dzień zużywa około 4kWh - nie widzę żadnego sensu montować PC do wody lub tym bardziej ładować kolektory słoneczne na dach.

Jeśli chcesz mieć tanio i żeby było coś więcej to załóż sobie PC z klimatyzatora na instalację CO wpiętą do CWU. Przynajmniej będziesz mógł podgrzewać dom na wiosnę i jesienią bez problemów.

Tylko 4 kW na 140l? to nie dużo. Sa jeszcze takie kolektory słoneczne ze zbiornikiem koszt cos kolo 3000zł czy dałoby sie to polączyć do instalacji tak zeby latem korzystać z ciepłej z tego z ciepłej wody a zimą lub jak nie ma słonca zeby ja grzał kocioł gazowy 2 funkcyjny?

• Przydało się 1

Za 3000 masz na dzień dzisiejszy około 3-4kWp paneli do PV dołożyć do falownika lub sprzedać i kupić nowy większy.

Jeśli nie masz możliwości dołożyć to wiadome że nic innego nie wymyślisz.

Edytowane przez szakallo

W dniu 18.07.2024 o 14:29, lampik1 napisał(a):

Sa jeszcze takie kolektory słoneczne ze zbiornikiem koszt cos kolo 3000zł czy dałoby sie to polączyć do instalacji tak zeby latem korzystać z ciepłej z tego z ciepłej wody a zimą lub jak nie ma słonca zeby ja grzał kocioł gazowy 2 funkcyjny?

Nie jestem ekspertem, ale skoro masz 4 osobową rodzinę to może lepiej, aby ten boiler który będzie ogrzewany latem kolektorami słonecznymi (lub fotowoltaiką) był ogrzewany zimą przez gaz i aby pod tym kątem dobierać kocioł, boiler i instalację.

Ja jestem ciekaw czy ten Saunier Duval IsoTwin Condens T26-CS/1 to kocioł dwufunkcyjny? i skoro ma wbudowane 2 zbiorniki 21l to czy może też ogrzewać boiler oprócz tego, że może grzać wodę przepływowo?