sebastiano89 Opublikowano 4 Kwietnia 2024 #1 Opublikowano 4 Kwietnia 2024 Witam wszystkich. Jestem przed wymianą kotła na pellet wybór padł na per eko ksp spark do ogrzania mam 150 m średnio docieplonego budynku plus 140L CWU docelowo wybrałem kocioł o mocy 14 kw ale kiedy zagłębiłem się w cennik to wyszło na to , że wersja 18 kw posiada taką samą masę a także pojemność wodną i jest ok 2 tys tańsza no i wiadomo kusi żeby wziąć ten większy bo akurat byłby wkład kominowy w cenie , według danych producenta oba modulują od 4.2 do 14.4 i 17.8 kw. No i oczywiście pytanie czy ta 18 nastka sobie poradzi z modulacją nie będzie generowała jakichś ogromnych strat które z czasem będą większe od" zysku" Co sądzicie? Cytuj
Pieklorz Opublikowano 5 Kwietnia 2024 #2 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Uważam,że lepiej dobrać moc optymalną, czyli 14kW Zobacz jeszcze PellPal Duo 14kW Pellpal DUO 14kW – Lista ZUM KB-701620 13500zł brutto z 23%VAT jest też opcja zamówienia z montażem na 8%VAT - zapraszam do kontaktu na priv Cytuj
Puławiak Opublikowano 5 Kwietnia 2024 #3 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 Albo Kepo lub Red Selecta. Fajne dobre kotły w dobrych cenach Cytuj
sebastiano89 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Autor #4 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 Pell pall jest za duży i nie ma hydrauliki w kotle natomiast red selecta 15tka i kepo też brałem pod uwagę szczególnie wersje ac z automatycznym czyszczeniem palnika jednak wybrałem per eko (dobry pionowy wymiennik) jedyna jego wadą może być brak automatycznego czyszczenie palnika czego zresztą nie posiada też najdroższa z tego zestawienia "selecta" Chyba jednak dopłacę i wezmę 14 tke aktualnie znalazłem za 16 tys. Cytuj
Puławiak Opublikowano 6 Kwietnia 2024 #5 Opublikowano 6 Kwietnia 2024 A to zapraszam dogadamy się co do ceny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi