Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

? Schemat Instalacji C.o. + C.w.u + Solar ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich u偶ytkownik贸w forum "info-ogrzewanie" !

Nie wiem czy tak mo偶na, ale ponawiam m贸j temat, gdy偶 wcze艣niej umie艣ci艂em go chyba nie wtym dziale !?

Jestem aktualnie na etapie "konstruowania" kot艂owni w moim domu i gdy ju偶 "wszysko wiedzia艂em" przejrza艂em internet i okaza艂o si臋, 偶e nie wiem nic.

Zwracam si臋 wiec z pro艣b膮 do koleg贸w forumowicz贸w o ocen臋 i wniesienie ewentualnych propozycji zmian do moich wypocin.

( rys )post-13159-1262627946_thumb.jpg

Kr贸tki opis tego co stworzy艂em.

Sercem ca艂ego uk艂adu b臋dzie piec: HKS Lazar - EKO PERFEKT AUTOMAT 23 kW lub jego bli藕niaczy model: Klimosz - LING COMBI S 23,3 kW. Oczywi艣cie oba ze sterowaniem pogodowym i czujnikiem pokojowym. Uk艂ad C.O. zasilany b臋dzie przez zaw贸r czterodrogowy z si艂ownikiem elektrycznym sterowanym przez piec. Wszystkie p臋tle ogrzewania pod艂ogowego oraz obwody grzejnik贸w schodz膮 do kot艂owni umieszczonej na parterze a dok艂adniej 30 cm poni偶ej poziomu parteru. Z zaworu czterodrogowego oddzielnie b臋dzie zasilany rozdzielacz 8 obwodowy na grzejniki ( 艂膮cznie 85 偶eberek aluminiowych o rozstawie 50cm i 20 偶eberek o rozstawie 80 cm oraz trzy grzejniki drabinkowe) z pomp膮 GRUNDFOS ALPHA 2 25-60.

Ogrzewanie pod艂ogowe zasilane b臋dzie przez drugi rozdzielacz 5 obwodowy (艂膮cznie ok. 70 m2 w rozstawie rur co 20 cm ) z zaworem tr贸jdrogowym sterowanym g艂owic膮 reguluj膮c膮 z kapilar膮 oraz pomp膮 obiegow膮 GRUNDFOS ALPHA 2 25-40.

Dwuw臋偶ownicowy wymiennik C.W.U. o pojemno艣ci 300l 艂adowany b臋dzie przez pomp臋 GRUNDFOS UPS 25-40. W uk艂adzie cyrkulacji zamierzam wpi膮膰 GRUNDFOS UP 15-14 lub co艣 takiego UPH 15-15 ( du偶o ni偶sze zu偶ycie energii). Chwilowo druga w臋偶ownica b臋dzie r贸wnie偶 podpi臋ta pod piec (szeregowo), ale w drugim etapie mam zamiar zainstalowa膰 kolektory rurowe.

Zdecydowa艂em si臋 na takie drogie pompy obiegowe, gy偶 na grzejnikach zamontowane b臋d膮 zawory termostatyczne z g艂owicami, a w lato "chodzi膰" b臋dzie tylko pod艂og贸wka w 艂azienkach i ewentualnie grzejniki drabinkowe, a te pompy dostosowuj膮 si臋 do konkretnego obci膮偶enia uk艂adu ( zapotrzebowania na przep艂yw )

W pierwszym zamy艣le chcia艂em za艂o偶y膰 tak偶e wymiennik p艂ytowy, ale nie wiedzia艂em zabardzo czy wpi膮膰 go za lub przed zaworem 4D, oraz czy nie b臋dzie potrzebna kolejna pompa w pierwotnym uk艂adzie wymiennika. Je偶eli mo偶ecie to podpowiedzcie co艣 w tym temacie, gdy偶 chcia艂bym wyeliminowa膰 zbiornik na poddaszu, obawiam si臋, 偶e mimo izolacji mo偶e zamarzn膮膰, a i uk艂ad pod ci艣nieniem z tego co si臋 orientuje pracuje lepiej.

A to moje inne w膮tpliwo艣ci:

1. Czy na obwody C.O. wystarczy艂a by jedna pompa np. GRUNDFOS ALPHA 2 25-60 ( co w takim przypadku z zaworem 3D ; jak zadzia艂a) ?

2. Czy zawory zwrotne umieszczone s膮 w dobrych miejscach ?

3. Poprawno艣膰 pod艂膮czenia zbiornika wyr贸wnawczego (doprowadzi艂em tam tylko 2 rurki)?

4. No i na kt贸ry piec si臋 zdecydowa膰? Na pewno interesuje mnie 偶eliwo i obrotowa retorta kt贸ra umo偶liwia spalanie gorszej jako艣ci paliwa i ew. mia艂, oraz sterownik pogodowy. Mo偶e macie jakie艣 inne ciekawe propozycje?

Z g贸ry dzi臋kuje za zainteresowanie i opinie.

Opublikowano

przed zaworem czw贸r dro偶nym zaw贸r zwrotny by nie 艂adowa艂o w zaw贸r ,na naczyniu rurka odpowietrzaj膮ca by nie powstawa艂o podci艣nienie ,zaw贸r zwrotny na rurze cwu przed pomp膮 , na kolektorze powrotnym brak odpowietrznika ,to tylko niekt贸re moje uwagi co艣 wi臋cej powiedz膮 koledzy

Opublikowano

Kolektor s艂oneczny oczywi艣cie 艂膮czysz z wi臋ksz膮 ("solarn膮") w臋偶ownic膮. Policz dobrze moc kolektor / odbi贸r ciep艂a w zasobniku cwu (k艂opot z nadmiarem ciep艂a). Mo偶e warto przeliczy膰 koszty i korzy艣ci i pomy艣le膰 o uzupe艂nieniu instalacji c.o. o zbiornik buforowy z w臋偶ownic膮, r贸wnie偶 zasilan膮 z kolektora? Latem grzanie pod艂ogowe 艂azienek masz wtedy z kolektora...

Opublikowano

Dzi臋ki dwarf za poruszenie tego tematu. Faktycznie rozmawia艂em ze znajomym kt贸ry ma koletory i nadmiar ciep艂a u niego by艂 du偶ym problemem, zw艂aszcza gdy wyjechali na urlop (te艣ciowie przychodzili i wypuszczali gor膮c膮 wod臋). Taki bufor mo偶e by膰 rozwi膮zaniem. Ma kto艣 mo偶e jaki艣 rysunek jak to zrobi膰 albo jaki艣 inny pomys艂?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

jeszcze odpowiedz sobie na takie pytania

- czy zalezy ci na max wykorzystaniu energii z sloara i to nie koniecznie w lecie ?

- dlaczego pod艂og贸wka zasilana jest za zaworem 4-d a nie przed

- czy zaw贸r 3-d z g艂owica to optymalne rozwiazanie

- czemu ma s艂uzyc zaw贸r r贸znicowy w po艂aczeniu z rozdzielaczem c.o.

- czy jestes swiadomy jakie problemy niesie po艂膮czenie r贸wnoleg艂e bojlera do obwodu kot艂owego przy zastosowaniu zaworu 4-d

narazie to by by艂o na tyle

Opublikowano

No to mnie teraz Marek zastrzeli艂e艣 :o tymi pytaniami!

Wrzuci艂em ten temat na forum, bo chcia艂em si臋 dowiedzie膰 co艣 na temat mojej koncepcji instalacji.

Niestety nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i nie na wszystkie pytania mam odpowiedzi :huh: .

Tak jak pisa艂em, kolektory planuje za艂o偶y膰 dopiero w drugim etapie, gdyby by艂a mo偶liwo艣膰 aby co艣 dogrza艂y zime to te偶 by by艂o super.

Pozosta艂膮 cz臋艣膰 instalacji obmy艣li艂em w oparciu o r贸偶ne schematy zamieszczone na forach i w necie i je偶eli co艣 jest nie tak, to chcia艂bym aby kto艣 mi to wskaza艂 i zaproponowa艂 poprawne rozwi膮zanie.

Opublikowano

zabra艂em g艂os w tym temacie bo twoje zmierznia sa niemal identyczne jak maja instalacja

kocio艂 weglowy i zasobnik cwu w uk艂adzie otwarym, wyminnik p艂ytowy i w uk艂adzie zamknietym :grzejniki w osobnym obwodzie z regulacja temp na zaworze 3-d , pod艂og贸wka 7 obwod贸w ok 100m2 z mieszaczem termostatycznym

do tego kolektory p艂askie zasilaj膮ce osobny zasobnik cwu i dodatkowo pod艂og贸wke

jak bedzie nadmiar energii w 2 zasobnikach cwu i potrzeba zagrzania pod艂ogi nie wykluczam ze w lecie a napewno jesienia i wiosna

nie musisz sie t艂umaczyc ze prototyp nie jest doskona艂y

ja tez zmienia艂em projekt kilka razy az sie wyklarowa艂o rozwiazanie kt贸re mi odpowiada

gdybym chcia艂 tutaj wyjasniac wszystko czego nie zrozumia艂es zaje艂oby mi godz i kilka krotne pisanie odp.

jak jestes zainteresowany mozemy porozmawiac tel w wolnym czasie

Opublikowano

Mo偶e i faktycznie nieco podobny uk艂ad. Masz mo偶e gdzie艣 narysowany schemat swojej instalacji? Jestem bardziej wzrokowcem i wol臋 "to" widzie膰 na w艂asne oczy, opis nie do ko艅ca mi to obrazuje.

Wracam jeszcze do zbiornik贸w buforowych. Orientuje si臋 kto艣 w koszcie takiej instalacji, na ile jest to skuteczne i efektywne, no i mo偶e macie gdzie艣 pod r臋k膮 jaki艣 ma艂y schemcik :huh: i ewenualnie zaproponujecie jak TO u mnie wi膮膰 :o .

Pozdrawiam!

Opublikowano

schemat sam sobie namalujesz , zamiast zaworu 4-d wstaw wymiennik tez ma 4 kr贸膰ce

w obwodzie pierwotnym (kot艂owym )dochodzi pompa , usun zaw贸r r贸znicowy domaluj na c.o. mieszacz 3-d tak jak na pod艂og贸wke , dodaj naczynie przeponowe i grupe bezpieczenstwa

i bedzie tak jak u mnie

a buforem radze nie zawracaj sobie g艂owy chyba ze koniecznie chcesz wiedziec wiecej to poczytaj a potem i tak z tego zrezygnujesz przy tych za艂ozeniach jakie masz

Opublikowano

jestem nowy na forum jednak , ma艂a uwaga

przy tego typu instalacjach jak i przy wielu innych

ja osobi艣cie {mieszkam i pracuj臋 w Belgii} umieszczam

separator powietrza ,umieszczamy go blisko pieca

na zasilaniu.wi臋cej na ten temat poczytaj w necie.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.