gilal Opublikowano 16 Marca Autor #26 Udostępnij Opublikowano 16 Marca Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 13 Maja Autor #27 Udostępnij Opublikowano 13 Maja Taki też kocioł mi proponują "vitodens 050 - w typ boka" Ale z tego co przeglądam to on ma 25 kW!? Albo ja coś źle patrzę. Co o tym myślicie? Dziękuję za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 13 Maja #28 Udostępnij Opublikowano 13 Maja (edytowane) Ja proponowałbym albo termeta 2F - 25kW, albo minimalny kociołek np 12-14kW + bojler 100l na ścianę. To będzie najbardziej ekonomiczne w użytkowaniu Edytowane 13 Maja przez sambor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 13 Maja Autor #29 Udostępnij Opublikowano 13 Maja (edytowane) W dniu 13.05.2024 o 17:22, sambor napisał(a): Ja proponowałbym albo termeta 2F - 25kW, albo minimalny kociołek np 12-14kW + bojler 100l na ścianę. To będzie najbardziej ekonomiczne w użytkowaniu A taki 15kW dwufunkcyjny by nie wystarczył? Tu też polecali. Jutro będzie instalator nie wiem ja rozmawiać o takich kotłach 🙂 Edytowane 21 Maja przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 13 Maja #30 Udostępnij Opublikowano 13 Maja Kocioł 15kW 2F to raczej tylko dla fryzjera, lub do jednego zlewu, jak ma być kilka odbiorników ciepłej wody to min 2F 20kW. Tylko pamiętaj, że 2f pobiera dużo gazu podczas grzania CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 13 Maja Autor #31 Udostępnij Opublikowano 13 Maja (edytowane) W dniu 13.05.2024 o 19:16, sambor napisał(a): Kocioł 15kW 2F to raczej tylko dla fryzjera, lub do jednego zlewu, jak ma być kilka odbiorników ciepłej wody to min 2F 20kW. Tylko pamiętaj, że 2f pobiera dużo gazu podczas grzania CWU. To mówisz, że lepiej rozdzielić grzanie CWU? Przy grzaniu bojlera nie zeżre tyle samo gazu? Edytowane 21 Maja przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 13 Maja #32 Udostępnij Opublikowano 13 Maja Na pewno mniej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilal Opublikowano 14 Maja Autor #33 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 7 godzin temu, sambor napisał(a): Na pewno mniej Dziękuję za pomoc i informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobbuilder Opublikowano 14 Maja #34 Udostępnij Opublikowano 14 Maja Zużycie gazu do ogrzewania cwu dla 5 osób, przez kilkanaście lat za pomocą bojlera, takiego jak poniżej wynosiło około 300 m sześć./ rok. Montaż wiszący na ścianie, rura spalinowo/wdechowa przez ścianę. Zero elektroniki, działa bez prądu. Jedynie wymiana anody co jakiś czas ( pasowała jakaś polska). https://www.morele.net/bojler-ariston-s-sga-x-80-ee-75-4-3-kw-3211197-12953063/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjw9IayBhBJEiwAVuc3fujnHoc4C2d6zKRBeeq85AylN71qzJf9DXQ8pSWAqP_9WjspL_DuOxoC-F8QAvD_BwE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi