Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

post-4692-1263373594_thumb.jpg

post-4692-1263373603_thumb.jpg

post-4692-1263373625_thumb.jpg

Tu są charakterystyki pomp. W większości rozpatrywanych na forum obiektów wystarczają w/w pompy. Z tym, że pompy alpha są tańsze i do ustawienia niektórych parametrów nie potrzeba pilota (koszt takowego to kolejne 1000zł.

A wysokość podnoszenia i przepływy są wystarczające do ok. 50 kW mocy cieplnej, przy oporach do 3 m wys. podnoszenia. Dlatego ważne jest wyliczenie oporów i przepływu aby dobrać odpowiednią pompę.

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam!

Mam podobny problem jak w temacie. Mój nowo zamieszkany dom ogrzewam kotłem na ekogroszek, mam dwa rozdzielacze (doł dwufunkcujny i góra podłogówka). Pompa kotłowa grundfos alpha L 25.40 a przy rozdzielaczach 25.60. Siłownikami i pompami na rozdzielaczach sterują listwy salus. Gdy siłownik otwiera dany obieg podłogówki w rotametrze "pływak podskakuje"  powodując stuki podłogi. Pierwszym krokiem było założenie zaworów nadmiarowych różnicy ciśnień na by-passie ale nie przyniosło to oczekiwanego efektu. Będę wdzieczny za wszelkie sugestie.   

Opublikowano

Wrzucam foto rozdzielaczy oraz zasilania co z pieca. Na fotce nr 3 za zaworem 4D pompa i zasilanie rozdzielaczy, powrót z rozdzielaczy także na zawór 4D. Bojler podpięty pod osobne króćce z kotła. Kocioł w układzie zamkniętym z zaworem schładzającym.

post-59599-0-12531200-1413898412_thumb.jpg

post-59599-0-67161400-1413898412_thumb.jpg

post-59599-0-23375400-1413898413_thumb.jpg

Opublikowano

Widzę że są problemy w poprawnym zmontowaniem tych rozdzielaczy.

Sprawdź poprawność montażu np post #6 w temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18079-pod%C5%82og%C3%B3wka-nie-grzeje-bardzo-gor%C4%85ca-pompka/ 

Ponadto pompy 25/60 są za duże do tych rozdzielaczy, a przy siłownikach na pętlach powinny być to pompy adaptacyjne 25/40,

lub zwykła 25/40 i  bardzo dobrze wyregulowany zawór nadmiarowy.

Napisz jeszcze jakiej długości masz te pętle?

Opublikowano

Nie, no tam musi być coś nie halo. Te termometry to chyba 60 pokazują o ile są standardowo do 120 i nie są przekręcone.

Ja jeszcze zapytam czy te rotametry to są w wersji na powrót (zero na podziałce jest na dole), bo obie pompy tłoczą "z dołu do góry" i siłowniki są na zasilaniu.

Opublikowano

Dolny rozdzielacz (foto nr 1 ) pętle o dł. 77 m, 67m, 35m, 33m oraz dwa obwody grzejników. Góra (foto nr 2 ) pętle dł. 79, 70,68, 38 metrów i przed rozdzielaczem odejście na grzejik łazienkowy. Rotametry wersja na powrót (zero na dole). Rozdzielacz zmontowany wg załaczonego schematu oraz drugi analogicznie. Myślę, że pompy jednak mogą być za duże.

post-59599-0-45906800-1413923226_thumb.jpg

Opublikowano

Raczej nie, ale zrób doświadczenie - przenieś pompę z kotła - to podobno Alpha - na jeden z rozdzielaczy a na kotle wstaw tą z rozdzielacza

i zobaczysz czy pompa z autoadaptem pomaga.

Pompę 25/60 przy kotle ustaw na 1 bieg a na rozdzielaczu na auto

Opublikowano

Witam , na wstępie powiem ,że rozdzielacz dwu-funkcyjny to podróbka rozdzielacza TECE i chętnie poznam firmę która to sprzedała i wyprodukowała. Dodatkowo jeszcze źle wykonana gdyż nie ma prawa to prawidłowo działać jest w nim sporo błędów , jednym z nich ,który powoduje stuki to źle zamontowane zawory pod siłowniki, których konstrukcja nie pozwala na zamontowanie tych zaworów na górnej belce (woda napiera na grzybek ) i przy otwieraniu siłownika lub zamykaniu pojawiają się stuki . Woda powinna zawsze wpływać pod grzybek zaworu ( przy takiej konstrukcji grzybka) . Tak samo jest w rozdzielaczu pojedynczym , proponuję złożyć reklamację , ,,zakup bubla "l , ale podejrzewam że firma która to sprzedała raczej zastosuje spychologie i zostawi Cię z tym problemem .

Aby coś pomóc ,to trzeba sprawdzić w którym kierunku jest strzałka na pompie , czy przepływomierze mają zero na górze szklanki ( tam koło napisu Rumet ), czy też zero jest na dole. Zasilanie  tych rozdzielaczy podejrzewam że jest na dolne belki ( czerwona otulina ) .

Opublikowano

Zgadza się zasilanie jest na dolną belkę, przepłypowierze są na powrót czyli zero na dole, pompa ma strzałkę w górę. Mi także chodziło po głowie aby kupić inne rotamerty na zasilanie podłogówki, a siłowniki wrzucić na dolną belkę. Kupować dwie pompy adaptacyje napewno w kosztach bedzie bardziej odczuwalne.

Opublikowano

Dokładnie tak musisz zrobić i wszystko powinno być dobrze , przynajmniej w rozdzielaczu pojedynczym , bo w podwójnym mogą występować stuki też na głowicy która rozdziela podłogówkę od grzejników. ( w tym egzemplarzu jest błędnie wykonany zawór,który to wszystko rozdziela )