Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano

Cześć.

Potrzebuję pomocy z doborem kotła na ekogroszek do istniejącej kotłowni. Obecny kocioł Sas Eco z podajnikiem tłokowym o mocy 36kW niestety uległ ostatecznej awarii i jest konieczna wymiana. I teraz mam kilka aspektów w doborze nowego kotła. 

1. Kocioł ogrzewa zakład produkcyjny gdzie ogrzewanie hali produkcyjnej odbywa się przez nagrzewnice Volcano, a biur i pomieszczeń socjalnych poprzez grzejniki, w sezonie zimowym kocioł grzeje też CWU. Niestety moc obecnego kotła była dobrana na styk, dodatkowo w trakcie jego eksploatacji hala została rozbudowana, przez co przy większych mrozach była walka o każdy stopień na piecu i na hali, a najgorzej gdy przez weekend wygasło, wtedy ciężko było nagrzać budynek. Przy dużym zapotrzebowaniu na ciepło pracował on na 100% swoich możliwości, tzn. z nawiewem ustawionym na maksimum i podawaniem dobranym tak, aby nie zrzucało niedopału do popielnika. Dlatego celuję w kocioł o większej mocy, w zakresie 40 - 48kW, zwłaszcza że podobno te nowe konstrukcje 5 klasy nie mają zapasu mocy, w przeciwieństwie do tych starszych.

2. Kotłownia jest wąska. Konieczny jest kocioł z górnym wyjściem spalin a jak zauważyłem nie jest to zbyt częste przy kotłach o takich mocach. Jeśli ktoś kojarzy producentów którzy mają takie sprzęty w ofercie to proszę napiszcie - to jest chyba najważniejsza sprawa, bo jeśli kocioł się nie będzie mieścił to choćby był najlepszy na świecie to i tak nic z niego.

3. No i kolejna sprawa. Palnik. Jako że jest to zakład to powinien potrzebować jak najmniej obsługi i być łatwy w czyszczeniu, a także możliwie mało awaryjny. Najpierw byłem nastawiony na SV-200, jednak odchodzę od tego pomysłu, gdyż podobno ta największa SVka szybko się wypala na większych mocach, a tutaj będzie miała co robić, poza tym czyszczenie jej też nie jest takie kolorowe jakby się mogło wydawać (mam kocioł z palnikiem SV-200 w domu, więc coś o tym wiem.) I chyba kieruję się w stronę palnika retortowego, czy słusznie? Jeśli retorta to jaka? Czasem węgiel może być wilgotny więc może jakaś żeliwna z żeliwnym ślimakiem? Ktoś takie jeszcze produkuje? Dodatkowo dobrze by było gdyby sterownik właściwie prowadził proces spalania i był możliwie prosty w obsłudze. Niestety w tym przypadku SKZP raczej odpada, bo co prawda działa dobrze, ale posiada zbyt wiele parametrów do regulacji i przy zmienności osób obsługujących może to być problematyczne.

Oprócz tego będę miał też pytania odnośnie zabezpieczenia powrotu itp. Ale to już opiszę w dziale Instalacje CO.

Jakieś rady? Z góry dziękuję.

Opublikowano

U nas w zakładzie podobny Układ z wylotem spalin na górze,  co prawda celowo mniejsza jednostka na średnim palniku. 

Co do sv200 I 48kW na dużym SV200,  tu trzeba zakładać, ze co 2,5- 3lata wkład paleniska będzie do wymiany. Przy ekogroszku wygodniej z zapalarką, można dać na prostszym sterowniku i zapiąć do tego moduł internetowy do nadzoru. U nas na produkcji podobny zabieg wykonany. 

Generalnie jednak zastanów się czy przy takiej wymianie nie warto przejść na pellet. Zejdzie go więcej w sezonie, ale popiołu jest 10xmniej , czyściej i tutaj byłby na nowym SV300,  ten duży jest mocno zmodyfikowany.

Nasz zakład ogrzewany pelletem 3ci sezon. Kupuj lokalny, to bedzie korzystniej. Ceny spadają, dostawa przed świętami od lokalnego producenta była w cenie 1100zl za tonę 

Opublikowano

Ja nie jestem inwestorem, robię tylko rozeznanie w jego imieniu, więc zmiana paliwa to nie moja działka. Ale jest problem z ilością miejsca na składowanie pelletu, który jest wrażliwy na wilgoć. A co do palnika SV300, to aż strach na niego patrzyć, takie bydlę. Ciekawe jak będzie wyglądać jego awaryjność. 

A czy ma ktoś doświadczenie z kotłami Sztoker? Coś to jest warte? Mam na myśli budowę samego paleniska, które wygląda jakby było zintegrowane z całym kotłem.

Opublikowano

Na podstawie patentu paleniska Sztoker powstał palnik SV200.

Tak w ekogroszkowym Sztokerze większość paleniska jest integralną częścią wymiennika kotła. Jedyny wyjmowany element to sama płytka paleniska.

Tutaj mocowo jest jednostka 46kW ostatnie szlify i poprawki były bodajże 2lata temu jak pamiętam.  Właściciel Komiz na bazie tego paleniska aktualnie zaoferował rozwiązanie dalej i mamy nowy model pelletowy PellpalDuo,  do tej chwili typoszereg 14,18,24kW a teraz kończone badania jednostek bodajże 36 i 48kW, nie wiem jak ostatecznie wyszło i jakie konkretnie moce deklarowano.

Swój dom ogrzewam TxPellLux 19kW na SV300 a firma celowo na dobranym na styk PellpalDuo 18kW z paleniskiem palnika Duo od 24kW.

sztokera 46kW tez mamy, mozesz napisać na priva.

20231124_160805.thumb.jpg.e72388f6616dd5cf02338eec01e971ac.jpgBackgroundEraser_20231109_164518723.thumb.jpg.522c0a334f22e43cda35f07d1e75fb8e.jpg

Opublikowano
W dniu 26.12.2023 o 15:23, Pieklorz napisał(a):

2,5- 3lata wkład paleniska będzie do wymiany.

Szamot dać zamiast stali nie powinien się wypalać. 

Opublikowano

Robiłem kiedyś testy w wkładem szamotowym i niestety przy wyższych temperaturach topi się popiół i klei wtapia się do szamotu co skutkuje po jakimś czasie zaczopowaniem wylotu z palnika.Stal też się  średnio nadaje najtrwalsze jest jeszcze stosowane obecnie  żeliwo.

Opublikowano

Do tego z marketu się przykleja.

• Lubię to 1
Opublikowano

Możliwe ale rodzaj zastosowanego typu węgla też ma na to wpływ a raczej ma to być rozwiązanie uniwersalne nawet pod ten bardziej energetyczny węgiel.Nigdy do końca nie wiadomo co do zbiornika na opał wsypie osoba obsługująca urządzenie.

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy

Znajdź serwis