Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wierzba Energetyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WIERZBA ENERGETYCZNA

ktoś palił tym opalem , z tego co piszą to jest to porównywalne z eko groszkiem 18000J , bardziej czyste i ekologiczne nie kopci , cena na rynku to 190zl tona i palą to piece z podajnikami retortowym i tłokowym

Opublikowano

Witam.

Próbowałem tym palić ale to kompletna kapitulacja.Ta "wierzba energetyczna"to zwykła łoza - krzew.Nie ma jakiejś tam super kaloryczności.Rozdrobnione gałęzie wymagają wysuszenia a z tym kłopot.Mokrym nie ma co palić bo szkoda kotła i komina.

Pozdrawiam - Michał.

Opublikowano

Mam tego 40 arów . Na razie leży ścięta w polu . Na wiosnę rozdrabniacz i trzeba podsuszyć , no i zobaczymy . Paliłem w tamtym roku ale jak Kolega pisze trzeba suszyć , a ja miałem mokre :) .

Teraz podsuszymy i zobaczymy jakie będą efekty . U mnie jedyny + że za to nie płacę . Nie licząc własnego wkładu pracy i paliwa do ciągnika .

Opublikowano
Mam tego 40 arów . Na razie leży ścięta w polu . Na wiosnę rozdrabniacz i trzeba podsuszyć , no i zobaczymy . Paliłem w tamtym roku ale jak Kolega pisze trzeba suszyć , a ja miałem mokre :) .

Teraz podsuszymy i zobaczymy jakie będą efekty . U mnie jedyny + że za to nie płacę . Nie licząc własnego wkładu pracy i paliwa do ciągnika .

Te 40 arów mógłbyś podzielić na 4 działki budowlane i sprzedać za powiedzmy 200 000zł. Zakładając, że na gaz wydasz 5000 zł rocznie wystarczyłoby ci to na 40 lat....

Opublikowano
Te 40 arów mógłbyś podzielić na 4 działki budowlane i sprzedać za powiedzmy 200 000zł. Zakładając, że na gaz wydasz 5000 zł rocznie wystarczyłoby ci to na 40 lat....

Może za 20 lat kolega postawi na tych działkach domy , a po co ma płacić za gaz skoro sobie wierzbę sam wyhoduje , ?.