Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kostrzewa Twin Bio z Buforami sie nie wylacza i pali 3 worki na dzien

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Kordjano,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

ja od roku mam piec Kostrzewa Twin Bio 16kw z dwoma Buforami po 500l (razem 1000 l). Aktualnie pali mi 3 Worki na dzien i ogolnie mam takie ustawienie ze ma zaczynac grzac bufory przy temperaturze 50 stopni i sie wylaczac przy 70 st. Problem jest aktualnie taki ze piec chodzi caly czas i sie nie wylacza przy temperature 70 st i nie wiem dlaczego. Serwisant mi rok temu wlaczyl piec i stwierdzil ze piec jest standardowo dobrze ustawione i jezli cos nie bd dobrze to mam ustawic. Ogolnie nie jestem z tego fachu. Troche poczytalem sobie o tym piecu, ale zeby ustawic to tak zeby to dzialalo na 100% to nie wiem. Ogolnie w ostatnim czasie mialem problem tez taki, ze piec sie nie chcial sam rozspalic i jakies awarie ciagle mial. Czekam na nowy czujnik plomienia bo podobno cos znim nie ma grac. Ja mieszkam w niemczech i tutaj poprostu sa inne przepisy na temat pieca na pellet i buforow. Ostatnia zime piec sie normalnie wylaczal przy temperature 70st ale nic nie zmienilem i teraz tego nie robi. Jezli wylacze piec recznie to buforami moge grzac w grzejnikach okolo 3 godziny. Grzejniki sa sterowanie ecoSterem i mam ustatione na 21 stopni z hysteryza 0.5st. Temperatura nadworzu okolo 0 st. Czujnik pogodowy nie jest podlaczony bo serwisant mi odradzil. Dom 136m² na dwuch pietrach. Na powrotcie mam taki zawor co miesza zimna wode z grzejnikow z ciepla woda z pieca na 55 stopni zanim wroci do pieca. Ogolnie juz cztery rozne pellety jakosci A1 probowalem i przy kazdym zostaje sklejony pelet na palniku.

Ma moze ktos jakas wiedze zeby mi pomoc?

Pozdrawiam

Ustawienia palnika
Rozpalanie

Czas rozgrzewania
45sek

Dawka startowa paliwa
70g

Detekcja płomienia
4%

Nadmuch rozpalania
55%

Czas rozpalania
8min
Praca

Maksymalna moc palnika
17.5kW

Maksymal. moc palnika FL
100%

Minimalna moc palnika FL
35%
Ustawienia nadmuchu

Nadmuch moc nominalna
54%

Namduch moc pośrednia
43%

Namduch moc minimalna
32%

Czas cyklu podawania
20sek

Czas nadzoru
0min

Wydajność podajnika
9.8kg/h

Kaloryczność paliwa
5.0kWh/kg

Ustawienia kotła

Tryb pracy
Automatyczny

Min. temp. zadana
60°C

Maks. temp. zadana
85°C

Wybór termostatu
Wyłączony

Histereza kotła
10°C

Pompa kotłowa
Pompa kotłowa

Wyłącz. pompy od term.
Tak

Ustawienia CO i CWU

Temp. załącz. pompy CO
55°C

Postój p.CO przy ład. CWU
0min

Czas postoju CO od term.
0min

Czas pracy CO od term.
0sek

Min. temp. zadana CWU
35°C

Maks. temp. zadana CWU
57°C

Podw. temp. zadanej CO
5°C

Auto wydłużenie CWU
ON

Źródło ciepła
Kocioł

Czas postoju pompy cyrk.
30min

Czas pracy pompy cyrk.
70sek

Temp. startu pompy cyrk.
28°C

Ustawienia bufora

Temp. rozpoczęcia ład.
53°C

Temp. zakończenia ład.
70°C

Start inst. grzewczej
28°C

Odzysk ciepła
5°C

Obwód grzewczy

Wybór termostatu
ecoSTER T1

Min. temp. obwodu
20°C

Maks. temp. obwodu
85°C

ŹRÓDŁO
Bufor

LATO
Nie

Obwód grzewczy

Ogrzewanie
ON

Temp. zadana obwodu
47°C
Edytowane przez Pick08
  • Pick08 zmienił(a) tytuł na Kostrzewa Twin Bio z Buforami sie nie wylacza i pali 3 worki na dzien
Opublikowano

Jesteś pewien ze temperatura zakończenia ładowania bufora jest osiągnięta ? czyli temperatura z dolnego czujnika .

może kocioł nie wyrabia by zagrzać bufory do 70 st gdy równocześnie jest odbiór na grzejniki .

Jaką temperaturę puszczasz na grzejniki? 

Opublikowano (edytowane)

A ta tamperatura zadana bufora start i koniec grzania sie kieruje dolna temperatura bufora albo gorna? Bo ja ogolnie od roku sie kieruje tym ze piec jest sterowany gornym czujnikiem, czyli tam gdzie ciepla woda z pieca wchodzi do bufora. Bo jak mam ustawione naprzyklad teraz ze ma sie piec wlaczac jak temperatura spadnie na 53st to sie kiedys zawsze wtedy wlaczal jak gorny czujnik mierzyl ta temperature. Jak piec chodzi od paru godzin i dom jest nagrzany to bufor nagorze ma okolo 75 stopni i nadole okolo 52. Ostatnia zime mialem ustawione ze ecoster sterowal pompa ktora daja ciepla wode z buforow na grzejniki i gdziesz w ustawieniach tez mialem ustawione ze ecoster byl termostatem pieca. Serwisant mi to latem przesz internet zmienil bo stwierdzil ze piec wtedy nie prawidlowo chodzi i wybor termostatu pieca powiniem byc na wylaczony. Przy aktywacji pieca mialem inny termostat pokojowy i sobie pozniej sam wymienilem i tak wtedy ustawilem bo inacej nie wiedzalem

Sprawdzilem to akurat. Od roku caly czas mialem bledne myszlenie tego ustawienia. Zmiejszylem temperature konca ladowania ponizej temperatury czujnika z dolu i sie wylaczyl. Przy nagrzanych buforach gdy piec rownoczesnie chodzi ida na grzejniki troche wievlcej niesz 60stopni. 

Ustawilem teraz start pieca przy 40st nadole (okolo 55st ogory) i koniec ladowannia na 50st nadole (ogory okolo 75st) na pelnych obrotach

Edytowane przez Pick08
Opublikowano

Temperatura rozpoczęcia ładowania jest od czujnika górnego ,czyli w twoim przypadku masz tam ustawione na 53 st , a zakończenie ładowania od czujnika dolnego ,czyli kocioł powinien się wygasić jak dół bufora złapie temperaturę u Ciebie 70 st.

ogólnie uważam że nie potrzebnie grzejesz bufory tak wysoko kotłem z automatycznym rozpalaniem , to są straty na opale , ja grzeje do 60 st a ładowanie zaczyna się przy 40 st mam bufor 650 l i u mnie takie ładowanie trwa około godziny i dwadzieścia minut , jak sie między czasie zasobnik cwu dogrzewa to maksymalnie trwa to do dwóch godzin .

na grzejniki idzie mi temperatura 40 st . 

Opublikowano (edytowane)

Serwisant podlaczyl mi gorny czujnik w pierwszym buforze tam gdzie goraca woda wchodzi a dolny czujnik w drugim buforze. Bufory sa na gorze i nadole po jednej rurze  poziomowo razem podlaczone. To dobrze rozumiem ze jezli start mam na 53st a koniec na naprzyklad 50st i wystartuje jak nagorze bd 53 a na dolnym czujniku 50st?

Edytowane przez Pick08
Opublikowano

Jak są dwa czujniki bufora to zawsze start jest od górnego a koniec od dolnego , bo bufor nagrzewa się od góry do dołu a chłodzi się od dołu do góry ,masz dwa bufory wiec jak są połączone szeregowo czy równolegle ?

Opublikowano

Rownolegnie. Ciepla woda wchodzi do pierwszego bufora i tam jest gorny czujnik. Wtedy miesza sie woda z drugim zimniejszym buforem i z drugiego za pomoca pompy idzie do grzejnikow. Pompa jest podlaczona na gorze drugiego bufora. Woda z grzejnikow wraca do drugiego bufora nadole i tam jest drugi czujnik. Przesz pierwszy bufor nadole woda wraca do pieca

Dokladnie tak jak na zdjeciu. Niebieski gorny czujnik, zielony czujnik nadole. Rury dokladnie tak sa podlaczome pomiedzy buforami

Screenshot_20231208_214309.jpg

Opublikowano

Czyli tam gdzie masz zielony krzyżyk woda musi się nagrzać do 70st by kocioł się wyłączył .

A i to połączenie nie jest równoległe , a jako szeregowe to też nie bardzo ,ogólnie chyba to nie będzie za dobrze działało.

Opublikowano (edytowane)

Tak mi podlaczyli hidraulicy. Teraz zmiejszylem ta temperature bo poprostu nie wiedzalem z tymi czujnikami. Musze teraz powoli do prawidlowych ustawien dojsc. A jaka temperature piec powienien miec w czasie grzania? Teraz jak zmiejszylem temperature czujnikow to mi pokazuje zadana temperature na 61st i przy tez temperature jeszli po jakims czasie dogrzeje, zmiejsza moc pieca. Piec sie teraz wlacza przy 56st dogrzewa na 16kw do 61st pieca i zmiejsza wtedy na 5.5kw i taka moca probuje dogrzac bufory

Edytowane przez Pick08
Opublikowano

Zadana temperatura kotła powinna być wyższa od temperatury bufora , ustaw ją na 67 st jak ładujesz bufor do 61 st , wtedy nie będzie schodził z mocą .

z tego co piszesz wnioskuje że masz między kotłem a buforem zawór ochrony powrotu z wkładką 55st .

Czy na instalacje masz zawór mieszający 3d z siłownikiem? 

Grzejniki grzeją stale czy termostat pokojowy wyłącza pompę ?

Opublikowano (edytowane)

Takiego 3d nie mam, jedynie ten zawor ochrony na powrotcie przy piec co pisales. Termostat pokojowy wlacza i wylacza pompe od grzejnikow z histeryza 0.5st. Pompa chodzi w czasach 6 rano i 22 wieczorem i caly czas trzyma ta temperature 21.5 - 22st. W nocy dom sie wychladza na 19.5st. Ja mam w ustawieniach teraz minimalna temperature pieca 65st i max 85 z histeryza 5st. Po calej zmianie ustawien dzisaj zobacze jak to bd chodzic.  Bo jestem ciekaw ile stopni bd mial czujnik ogory gdy nadole w drugim buforze bd mial czujnik 50st i sie wylaczy piec gdy dom bd nagrzany. 

Wylaczanie pieca i grzejnikow sie stosuje w piecach pelletowych czy lepjej nie bo za duzo muszi dogrzewac? Dom jest nieocieplany z 1964. Trzesc okien jest calkiem nowa a druga tresc plastikowe dwu szybowe z 1990. Ogolnie w niemczech nie mamy takich mocnych zim jak w polsce. 

Edytowane przez Pick08
Opublikowano

Trochu to wszystko do niczego tam u Ciebie .

Dom nie ocieplony to wiadomo że zużycie pelletu będzie większe .

Za bardzo wychładzasz dom w nocy .

Zawór mieszający na instalację by się przydał byś grzał stale ale niższym parametrem .

Bufory jak nie ma rozwarstwienia to więcej szkody jak pożytku przynoszą .

Ten czujnik zielony krzyżyk ustaw na 60 st a czerwony górny na 45 st 

obsługę bufora ma być włączona by kocioł odpalał i wygaszał się od tych czujników .

Musisz sprawdzić czy bufory się ładują poprawnie ,czyli najpierw ten pierwszy bufor z czujnikiem górnym powinien złapać temperaturę 60 st a na końcu ten drugi z czujnikiem dolnym powinien złapać temperaturę 60 st wtedy kocioł powinien zrobić postój , następnie bufory powinny się rozładowywać w odwrotną stronę jak temperatura bufora pierwszego na górnym czujniku spadnie do 45 st kocioł powinien się odpalić by ponownie ładować bufory , mnie się wydaje ze u Ciebie to działa na zasadzie że cały czas się to wszystko miesza  w tych buforach i masz je jako wielki zład wody który kocioł na okrągło to dogrzewa .

Opublikowano (edytowane)

ja ten gorny czujnik ustawilem dzisaj rano na 60st, bo wtedy zielony z dolu mia 40st i w drugim na gorze bylo okolo 45st. ponizej tej temperatury z rana grzejniki nie grzeja bo drugi bofor bd za zimny i bardzo dlugo trwa asz dom sie nagrzeje. jest dosyc duza roznica temperatury pierwszego i drugiego bufora. w tym momentcie mam na gorze pierwszego bufora 65st, na zielonym 43st a manualny termometr co jest na rurze metr za wyjsciem z bufora pokazuje 47st. jak sie nie byle to zielony czujnik nie osiagnie 60st gdy grzejniki chodza, tylko jakos 52st. chcialem napierw jeden duzy bufor 1000l ale na wysokosc nie pasowal do piwnicy, dlatego dwa po 500l. Hidraulicy podlaczajac piec powiedzieli ze zlaczyli te dwa bufory dwoma rurami zeby to bylo jak by jeden duzy bufor i sie mieszalo w sobie. Czy to tak powinien byc, to nie wiem za bardzo. To w nocy najlepjej wogule nie zmiejszac temperatury pokojow i zeby caly czas chodzilo czy jak bd najlepjej?

Edytowane przez Pick08
Opublikowano

Tak naprawdę lepiej by było jak byś miał jeden bufor 500 l i by wystarczyło , jak już to trzeba to inaczej połączyć bo tak jak masz to ten drugi działa jako wielki mieszacz ,sprzęgło czy kij wie co .

Opublikowano

Tak.Maja byc wszystkie zasilania i powroty w oby dwa bufory i nie poza soba wpiete.

Opublikowano

Jak są takie same to możesz połączyć równolegle , bufory muszą stać na tym samym poziomie .

Opublikowano

image.png.a2ed969c03efdaba0d62d423cbfbe3f3.png

Tu masz schemat co prawda w szeregu ale ok .

Opublikowano

Najprostsze:

0001001.png

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Czyli jeszli dobrze rozumiem, to rura co idzie od pieca powina wchodzic do buforow i isc dalej do mieszaca i zalesznosci od tego czy woda jest za goraca albo nie, dodaje zimniejsza wode co wraca z grzejnikow? W sumie wtedy bufor tez by spelnial swoj cel zbierac ciepla wode ktora sie zostaje gdy za duzo ciepla jest. W mojim przypadku nagrzewa bufory i tyle co maja ciepla w sobie, tyle dostane na grzejniki.

Opublikowano

Tu bardziej chodzi o to by bufory mogły się ładować równocześnie , i tak samo rozładowywać oba na raz .

Opublikowano

dziekuje wszystkim za pomoc. Musze obgadac to z mojim hydraulikami, kiedy bd mieli czas domnie przyjechac i niech pomyszla co tutaj zrobic i zeby jakos to zrobic zeby zgadzalo sie z waszymi pomyslami. Jedno pytanie na ten moment bym jeszcze mial, na temat histeryzy pieca. Mam ustawiona temperature minimalna 70st i maksymalna 85st samego kotla. jakie dokladne znaczenie ma teraz ta histeryza w tym przypadku, bo czesto czytam ze ludzie maja ustawiona ja na 5st, a nie wiem co to dokladnie teraz robi. wlaczy sie tez piec gdy spadnie temperatura kotla ponizej tych 70st albo 65st jeszli wliczona jest histeryza, a bufory sa nagrzane? Albo ma to tylko plyw jeszli sie nie ma buforow?

• Rozwiązanie
Opublikowano

Poczytaj trochu instrukcji sterownika🙂

Być może mylisz pojęcia, jest histereza kotła , jest w menu serwisowym minimalna temperatura kotła i maksymalna jaką użytkownik może nastawić i jest też podwyższenie temperatury kotła od ładowania Cwu i bufora standardowo o 10 st .

Jak palisz przy włączonym buforze to sygnałem do odpalenia i wygaszenia kotła jest ,są czujniki i temperatura w buforze ,

A wiec wartosć histereza kotła nie jest potrzebna by była jakoś duża ,kocioł raczej nie osiągnie temperatury zadanej zanim bufory się nie załadują .

Jest jeszcze modulacja mocy i histerezy czyli progi temperatur przy których palnik zwalnia z mocą .

Jak już będziesz przerabiał to odżałuj na ten zawór 3d z siłownikiem na co bo on wiele dobrego wniesie i nowe możliwości.

I zawór zwrotny potrzebny bo na tych schematach nie ma .

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam, 

ja po dluszym czasie zmienilem moja instalacje na wersje ktora polecil mi Bercus. Teraz ale jeszli ta druga pompa przy kotle chodzi, woda zostaja wciagana do kotla i nie wplywa do bufora od dolu i wtedy w buforze woda nie cyrkuluje. Jest to tak prawidlowo albo powinia ta pompka inacej byc ustawiona ze ma od jakies temperatury sie wlaczac/ wylaczac i ma raczej slabo czy mocno byc ustawiona i kiedy wogule ona ma dokladnie chodzic? Przy mojej instalacji na powrotcie przed kotlem jest mieszac ktory utrzymuje kociol na powrotcie powyszej 55stopni i domieszuje ciepla wode ktora wychodzi z pieca. 

Pozdrawiam 

Edytowane przez Pick08