Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterowanie laddomatem poprzez tech i-2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć.

Zaczynam pierwszy sezon palenia kotłem MPM DS 14 z buforem 800l. Pomiędzy mam laddomat z wkładką 78 stopni i do tego sterownik tech i-2.

Mój hydraulik nie za dobrze orientował się w kwestii elektryki i sterowania takim sprzętem dlatego szukam obecnie najlepszych ustawień (hydraulika jest na pewno w porządku, po prostu starszy gość). Zawór trójdrożny i pompka na dom działa bez zarzutu, nawet na grawitacji idzie gdyby zabrakło prądu.

Na jakim algorytmie powinna być podłączona pompa laddomatu w sterowniku tech i-2? Może ktoś ma takie połączenie i poda wgl wartości załączenia, delty, histerezy itd ?  I jeśli jest to algorytm z czujnikiem na buforze (styk napięciowy 2) to w którym miejscu (wysokości) powinien się on znajdować ? Bo ogólnie z tego co wnioskuję pompa laddomatu powinna się uruchomić w miarę jak najwcześniej po rozpaleniu i wyłączyć w momencie kiedy kocioł jest zimniejszy niż dół bufora. Ale w takim ustawieniu laddomat wychłodzi bufor. Jeśli da sie znowu czujnik na górze bufora to jeśli góra będzie prawie 90, a dół 60 to zacznie wyłączać laddomat i 'ciągnąć' kocioł do ponad 90 stopni przy min. delcie 1..  wtedy znowu tech wyrzuca alarm, wyłącza laddomat, a kocioł miałczy.

Pytam, bo szukam różnych ustawień i mam problem z wychładzaniem bufora. Wczoraj naładowałem bufor do ładnej temperatury 90 góra i 90 dół. Była godzina 22:00. Rano o 5 było 50coś góra i 40 dół.  Dlatego szukam kogoś kto ma podobny zestaw z tym sterownikiem. Domek ocieplony 10cm, jedno piętro ze 120m2,grzejniki aluminiowe (około 120 żeberek, nie liczyłem dokładnie, bo drabinka w łazience), bez podłogówki, układ otwarty, palone drewnem bukowym z małą dokładką węgla na przekładkę, żeby był żar. Udało mi się raz, że ciepło od tej 22 utrzymało się do 19 dnia następnego, ale standardem jest, że bufor jest pusty w okolicy 11:00-11:30.

Liczyłem, że kupując taki zestaw nie będę miał problemu z tym, że rozpalam wieczorem i ciepło utrzymuje się do następnego dnia kiedy wracam z pracy i po prostu rozpalam kolejny raz.. W obecnej sytuacji mam z tym problem. A w sumie nie ma jeszcze jakiegoś specjalnego zimna..

ps. bufor bez wężownicy

Edytowane przez Ciepelkoo
Opublikowano

Nie znam się na sterownikach, nie używam ich, ale laddomat najlepiej spełnia swoje zadanie, kiedy pracuje od rozpalenia do wygaszenia kotła, najprościej termostatem spalinowym np temp spalin powyżej 70 stopni pompa startuje, jak się wygasi w kotle to termostat rozłączy. Układ niezależny od sterownika i żaden alarm w sterowniku nie przeszkodzi w pracy kotła.

Opublikowano

Mam podobny ukłąd: MPM18DS + Bufor 1000L + bufor 500L szeregowo jeden nad drugim steruje tym Tech i3+ ale to są te same sterowniki. Szkoda że wziąłeś laddomat moim zdaniem bo można to było zrobić na takim samym zaworze 3D z siłownikiem jak masz obieg na dom. Ja mam to tak zrobione że Tech steruje zaworem 3D bez pompy, a samą pompą steruje sterownik kotła. Wtedy w aplikacji czy na sterowniku Techa mogę sobie codziennie inną temp powrotu ustawiać i testować. Daje to też możliwość wyciągnięcia z kotła ciepłej wody po wygaszeniu (80L wody o temp 50-60C to nie tak mało). To tyle o mojej instalacji. Moim zdaniem u Ciebie Tech i2 nie powinien sterować pompą, a sterownik kotła. A jeśli już Tech miałby to ogarniać to nie na stykach dodatkowych, bo tam algorytm bufora służy do czegoś innego (doczytaj w instrukcji jest przykład fajny jak to działa).
W większości kotłów pompa kotła włącza się na podstawie temperatury wody w górnym płaszczu kotła więc sterownik kotła powinien tak nią sterować, w techu też można to zrobić ale nie na algorytmie bufora, trzeba zerknąć na przykłady w instrukcji.